"Сити" и Световната банка вдигат международната търговия с 1.25 млрд. долара

Средствата са предназначени за малкия бизнес в развиващите се икономики

Американската търговска банка "Сити" (Citigroup) и звеното на Световната банка -подпомагащо частния сектор, Международната финансова корпорация (МФК), ще отделят 1.25 млрд. долара в опит да подпомогнат международния стокообмен, предаде Ройтерс. Фокусът на отпуснатите заеми ще бъдат развиващите се икономики по света, като средствата ще бъдат предоставяни в рамките на следващите три години.


Меморандумът за сътрудничество, подписан между двете институции, определя и разпределението на тежестта на кредитирането. Американската финансова група ще поеме 60% от заемите на международната организация - останалите 40%. Банки в Азия, Близкия изток, Африка, Централна и Източна Европа и Латинска Америка ще могат да се възползват от инициативата, целяща да стимулира международната търговия.


"Тази програма ще помогне на малките предприятия и развиващите се държави, които са основен източник на работни места и пострадаха тежко от финансовата криза", заявява Ларс Тънел, главен изпълнителен директор на МФК. Именно възраждането на паричните потоци между икономиките и стабилизирането на търговията се определят като един от двигателите за преодоляване на глобалната рецесия, коментират експерти. Редица международни организации и водещи правителства вече заделиха значителни суми за връщане на доверието в пазарите и спасяване на малкия и средния бизнес.


Като част от плановете за спасяване на "Сити" от американското правителство Белият дом ще придобие дял от 34% в капитала на дружеството. Банката получи държавна помощ от 45 млрд. долара, за да преодолее сривовете на финансовите пазари. Инвестицията на американските данъкоплатци се оценява като изключително печеливша, след като акциите на компанията утроиха стойността си за само три месеца до 3.5 долара, а лихвите по заема донесоха нови 1.6 млрд. долара на Вашингтон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK