ДКЕВР се съгласи да намали цените на газа с 33%

Цените на природния газ да се понижат с 33.14% от 1 юли, предлагат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от регулатора. Толкова беше и предложението на доставчик "Булгаргаз" отпреди месец, с което на практика регулаторът се съгласява. Новата цена на синьото гориво ще е по-евтино с 180.94 лв. за 1000 кубически метра и ще влезе в сила през третото тримесечие на годината. Това е най-голямото предложено досега понижение на цените на газа за едно тримесечие.


В началото на юни "Булгаргаз" поиска регулаторът да понижи цената на газа точно с 33.14 процента до 365.03 лева без ДДС. Като причина за искането намаление на цените от компанията тогава аргументираха по-ниските цени на петрола, мазута и газьола и по-ниския курс на долара. Наредбата за цените на природния газ на ДКЕВР изисква газовият монополист месец преди да внесе окончателното си предложение, да го обяви в медиите.


От април синьото гориво поевтиня с 11% при поискано от държавния газов монополист 10.5%. ДКЕВР запази 3% надценка за "Булгаргаз". Ако тя бе отпаднала, намалението щеше да е с 14-15%. Предложените цени ще бъдат представени и разгледани официално от ДКЕВР и ръководството на "Булгаргаз" на 23 юни на открито заседание на държавната комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK