Разходите за труд се увеличават

Причините са намаляването на работното време заради кризата и по-високите минимални осигурителни прагове

Разходите за труд се увеличават

© Анелия НиколоваРазходите на работодателите за един час труд са се увеличили с 19.2% през първото тримесечие на 2009 г. спрямо същия период на миналата година, но намаляват с близо 5% спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Разходите за възнаграждения пък са нараснали с 21%. В тях освен заплатите влизат и парите за храна, транспорт, служебен телефон и други социални придобивки за служителите. Най-голям ръст има в строителството - 35.1%, а най-малък в областта на финансовите и застрахователните дейности - 5.2%. Това увеличение обаче не означава, че работодателите са вдигнали заплатите със същия процент. Ръстът на разходите за труд може да се дължи и на намаляването на работното време заради икономическата криза, тъй като тогава заплащането се разпределя върху по-малко отработени часове, обясни пред "Дневник" Тодор Давидков от НСИ. Нарастването се дължи и на увеличението на минималните осигурителни прагове по браншове, добави той. През 2009 г. средният ръст на осигуровките е 26.6%. Разходите на работодателите за обезщетения и за социално и здравно осигуряване от януари до март са се увеличили със 11.7% спрямо същия период на миналата година, отчита още НСИ. Те са нараснали най-много във фирмите за недвижими имоти и строителството - с около 20%.


"Въпреки че съкратихме персонала с една трета от началото на годината, разходите ни не намаляха съществено. Причината е, че заплатите се плащат според минималните осигурителни прагове, а не за извършена работа. В същото време приходите ни намаляха три пъти, а разходите са свити два пъти и така заводът продължава да е на загуба", каза търговският директор на машиностроителното предприятие "Силома" - Силистра, инж. Георги Гайдаров. И според Красен Йоркишев, изпълнителен директор на "Хлебозаводи Корн", има спад в съотношението приходи към разходи за труд, тъй като производителите страдали от постоянен натиск да свалят цените.
"Напълно е възможно разходите за труд да се увеличават заради намаленото работно време на много предприятия. При нас във фармацевтичния сектор засега се справяме добре, нямаме увеличение на разходите за труд и се стараем да ги намалим. В БМФ съкратихме всички излишни длъжности, които завишаваха разходите за труд. Аз лично не бих допуснал в мое предприятие разходите да се увеличават заради намалено работно време", коментира Кирил Домусчиев, председател на надзорния съвет на "Биовет" и член на надзорния съвет на БМФ.


"Мога да говоря от гледна точка на ситуацията при нас. Тя не отговаря на изводите на НСИ, че разходите за труд се увеличават заради намалено работно време. При нас реално има падане на заплатите с около 30%, намалено работно време няма, но имаме много хора в неплатен отпуск", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Неохим". Собственикът на "Интертръст холдинг" Валентин Захариев коментира, че е възможно заради съкращенията на персонал и обезщетенията, които дължат работодателите, да се увеличат разходите за труд.


Сравнението на данните на статистиката показва, че разходите за един отработен час за всички икономически дейности намаляват спрямо края на миналата година. Спадът е най-голям в сферата на държавното управление и образованието. Това обаче не означава, че заплатите в администрацията са намалели. Тенденцията се дължи предимно на даването на премии и 13-а заплата, които повишават значително разходите за един час труд в края на годината, обясни Давидков от НСИ. По-големите разходи през четвъртото тримесечие се дължат и на по-малкото работни дни заради коледните празници, добави той.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нищо не разбрах от тази статия. Като прес рилийз изглежда. Едни числа са дадени, в ортогонални категории....

  Да имаше поне сравнения, малко повече числа, а така - пълнеж... Как може да се коментира увеличение на разходите за труд 20%, без да се упомене разликата в данъчната и осигурителна тежест между 'тогава' и 'сега', примерно?

  Излезе като оня брадат виц.... "Крокодилът е повече зелен, отколкото дълъг!"

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 2. 2 Профил на ИНВЕСТИТОР
  *****
  Неутрално

  Правителството на г-н Бойко Борисов требва веднага след кату вземи властта да примахни обежштитенеята за съкраштение.Аз за каква съкраштавам ламтурника бачкатор.Щото не ми е изгодно да му плаштам а той да ми стои хайлйзин в кризата.ам штото го съкраштавам мене държавата ми кара да му плаштам и отгоре штото съм го гонел.Трявба бизнеса да се остави свободен да риагира мобилно на пазарната среда.Всички ограничения и прил(вилигии на работната ръка требва да се намалият драстичну.Теа некадърници със здрава ръка требва да се гонкат да бачкат.Кату не штът вън без убияснения и пари.

 3. 3 Профил на xxl
  *****
  Неутрално

  Инвеститор, ти си представителното огледало на българските работодатели - неграмотни, ама мноооо големи!!!

 4. 4 Профил на do#2
  *****
  Неутрално

  Н Е Г Р А М О Т Н И К О!!!!!!!!
  престани да пишеш БЕ! И какъвто си НЕГРАМОТЕН акъл ще ми даваш! Ще казваш кой кво "требвало" ...
  Какъв инвеститор си ти бе! Купил си ценни книжа на ФЕД за 100$?

 5. 5 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  колко грешки има в тази дума-цитат от #2: "обежштитенеята"?

 6. 6 Профил на как е в ЕС?
  *****
  Неутрално

  Само няколко години след приемането в ЕС на бедни страни тогава като Португалия и Испания между 1/3 и 1/2 от бизнесите фалират. И на тяхно място идват нови.
  А у нас не съм чул никой да е фалирал. Това е заради прекалено евтината работна ръка-от 10 и повече пъти по-евтина от средното за ЕС. И заради масовото нсепазване на законите от мнозина работодатели.
  Крайно време е да фалират и в България поне някой некадърници. А със сигърност ги има. Ако #2 е истински "работодател" "инвиститур" или нещо различно от представящ се за работодател шегаджия е крайно време да фалира.

 7. 7 Профил на Кука
  *****
  Неутрално

  №2 е сигурно от контингента на Ковачки. Изключително начетен,интелигентен и образован човек силно казано.

 8. 8 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 331 Любопитно

  Значи, чудно ми е едно - сега приходите били паднали 3 пъти, а разходите - 2 пъти. И били на лигична загуба хората. Ами преди явно са били на добра печалба, защото сигурно пак са давали заплати на минималните осигурителни прагове. Така че, ако не 'потрошили' печалбата, сега има марж да носят на загуба. И да плащат за уволненията (и съкращенията) на персонал. Така, както ползваха преференции при нзаначаването преди това!ю

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 9. 9 Профил на юь
  *****
  Неутрално

  "Боклукчийски милионери" провалят проект за 22 милиона евро - 24rodopi.com

 10. 10 Профил на Евалата!
  *****
  Неутрално

  Екипът на "Дневник" получава още една точка по мъглявост и неяснотия до шия !

 11. 11 Профил на joe
  *****
  Неутрално

  1) Фирма = 10 служителя на 600 лева + един познат на шефа на 1200 лева; Средна заплата = (10*600 + 1*1200)/11=654.55
  2) Уволняват се 5ма служители; Средна заплата = (5*600 + 1*1200 = 700 лева.
  Отчитаме ръст на заплатите, ръст на безработицата и като цяло (надявам се) увеличаване на производителността.
  Звучи добре.

 12. 12 Профил на БОКЛУЦИ В ЕВРОПА СМЕ !
  *****
  Неутрално

  долна и мръсна зган са работодателите ! искат социалисти робовладелци да стават и да не плащат нищо ! последния работодател не ми плати 7 заплати и ме съкрати! наскоро отивам в penny складове предлагат ми заплата чисто 300 лв . ! е аз от социалните взимам толкова , защото имам трудов стаж 19 години и 364 дни повече от Станишев ! соцялна политика на социалистите капитал агресори! майната ви !

 13. 13 Профил на ИНВЕСТИТОР
  *****
  Неутрално

  4 ти за къв се мислиш бе.Кату си толкоз грамотен и кво.ГРАМОТНИКО такива като теб с лопата да ги ренеш ама трябва бизнеса да ти идва отвътре.Сетне трябва да си разбираш интиресити да искаш да печелиш.Тогава можеш да правиш изискване към държавата за твоя интирес.Аз искам да имама по малко разходи и повече да печеля.Ми това е да си свободен човек бе.Нешта да плаштам издръжката на маса никакъвци дето една стотинка не могат да завъртат.Това е дясната политика.Искам да управлява дясното.Давам и искам да вземам.Всички оуграничения пред свободния придприимач трябва да съ махнат бе ГРАМОТНИКО.Ама тогаз грамотници кату тебе нема да могат да цоцат държавата и мойте данъци и ти затуй ривеш.

 14. 14 Профил на do # 2
  *****
  Неутрално

  Такива като този инвеститор се занимаваха с бизнес благодарение на БСП и СИЕ , със търгове пе4елени с подкупи ама идва краят на кйоравото . Когато дойде Бойко запо4ва фалитът като в Португалия , и на тяхно място ще дойдат истинските работодатели , а не псевдошмекери и паразити като горния , които се издържат от държавния бюджет и конфликт на интерес4ета
  Инвеститоре бих ти казал едно ДОСВИДАНИЯ
  имаш 4ас до 5 ти юли

 15. 15 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  Хах тоя Инвеститор наистина голям боклук бе. Абе урунгел, как някой още не ти е забучил чепат кол в гъза, мама ти убита да еба.

 16. 16 Профил на Severance
  *****
  Неутрално

  Бахахах тоя инветитор мноо тъп бе!!!

 17. 17 Профил на Severance
  *****
  Неутрално

  Понеже у нас масовата практика е да се плащат осигуровки на минималния осигурителен праг, общо взето, статистиката отчита точно това. С малки изключения, като ръста на заплатите обяснен от joe в постинг #11.

 18. 18 Профил на Врял и кипял
  *****
  Неутрално

  Капитализъм у нас няма! Тази, сегашната действителност е нещо средно между феодализъм и робовладелчески строй!...От нас зависи, но явно много-много не щем промени...
  С т. нар. "инвеститор" не си струва да се занимаваме - личи му от километри, че е платено ченге-провокатор по форумите.

 19. 19 Профил на Инвентор
  *****
  Неутрално

  ИНВЕСТИТОР-ът се лигави. Защото е ушеф, кинтите му идват от конфискуваните средства на всички нас. При мен специално - 36% преди да ги получа и още 147% след това. Трагедия, последните да дръпнат шалтера.

 20. 20 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1441 Гневно

  С една дума изстискване на работодателите за сметка на работещите с цел връзване на буджета - типично по социалистически... И после хайде всички пенсии на море!!! Да живей СерГей!

  Klaatu Barada Nikto!
 21. 21 Профил на anna
  *****
  Неутрално

  Номер 6, откъде ще дойдат новите фирми, ако старите фалират. В момента банките трудно дават заеми, особено за прохождащи предприемачи... Живея във Франция и знам какво значи нов бизнес, от собствен опит! Знам какви гаранции се искат. Ако никой в България не фалира, значи кризата още не ви е ударила. Или пък има толкова много сива икономика, че ще се мине и без банкови заеми. Което пък е друга тема. Или ти имаш предвид едни и същи хора да закриват едни фирми и да откриват други?!

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Инвеститорът просто превежда част от програмните документи на някои претенденти за властта. На разбираем и достъпен език. Е, броят на правописните грешки е неприлично голям, но пък отвътре му идва на човекът, та да го разберем. Инвеститорът показва и нещо много важно. Не е необходимо да си учил и с образование за да правиш добър бизнес. По-важно е да си социален дебил с частична лоботомия.
  Между другото, такива като инвеститора отдавна щеше да ги няма, ако бяха на запад от границата на бозата. Нямаше да се появяват и по форумите, щото вместо над клавиатурата щяха да се потят над лопатата. Там където им е мястото. Тъй като съм наясно, че всякакъв спор с примата е безсмислен ще го оставя на г-н Борисов. Те двамата, мисля че ще се разберат...

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на rkgeorgieva2
  rkgeorgieva2
  Рейтинг: Неутрално

  Учудващо не ясно писане. Нека за в бъдеще статиите да са кратки , но подплатени с цифри , а не стакмистика и многозначност.

 24. 24 Профил на Феноменът България
  *****
  Неутрално


  Въпреки нарастващата безработица нарастват заплатите в България и Румъния почнти с 20%.
  Само слабата местна валута Леи спасява Румъния.
  А какво ще спаси България ?

  Митът за ниското заплащане( добро място за инвестиране) постепенно изчезва.
  Освен това кой досега е инвестирал в България?
  Няма заводи за коли (както в Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния).
  Няма машиностроителни предприятия( доставчици за автомобилистроенето).
  Програмистите ?
  Клоновете на Software фирмите са в съседна Румъния(SAP)

  България е европейски и световен феномен.
  Въпреки световната финансова криза в България няма фалирали банки, предприятия, няма спукани кредитни и имотни балони.
  Или ние все още не знаем за това?

 25. 25 Профил на da be
  *****
  Гневно

  да бе, сега да нямало обезщетения за работниците, а когато продавахте апартаменти с 300 % Печалба, какво?
  Ами тогава да е манджа с грозде и държавата да ви взима част от печалбата!!! ААААААААААААААААААААа, ще се вдигнете вие!!!
  Ама да бяхте поне икономисти, ами всичко пропиляхте за коли,сарай и курви. Сега се тюхкате и нямате пари.
  В Австрия хората не съкращават. Имат 5% безработица, а кризата е много по-голяма. Освен това там разходите за труд са 30 пъти по-големи.
  Засрамете се и се грижете за хората, а не за тъпите си луксозни лимозини, или ще си ходите, крадци такива. Нито осигуровки плащате, нито заплати!!!

 26. 26 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Никога няма да мога да разбера мисленето на българския работодател...! Вместо да наеме 10 работливи и образовани служители, на които да плаща по 1500 лева, той държи 30-40 некадърника на, които плаща по 500 лева! Логиката му е, че никой не плащал по 1500, и защо той трябвало да се минава! Ама нищо, че някой работи два-три пъти повече от другите, заплатите се определят на приказка в кръчмите с другите "бизнесмени", по схемата "Ти на твойте колко им даваш...?"

 27. 27 Профил на до#13
  *****
  Неутрално

  Кви данъци си платил бе? Вид и %. Напр. 20% ДДС на продадена стока за 1000лв. + данък печалба 50лв. + патент 320лв./напр.
  Щото за да плащаш ДДС ОТ ТЪРГОВИЯ акъл не се иска. Ако не продадеш стоката ти, друг ще я продаде. И той ще плати ДДС-то.
  Та, искал съм да "цоцам твоите данъци"
  Какви са те?
  Ето как разсъждавате! Описано е в коментар#9 от линка:
  http://www.dnevnik.bg/pazari/finansi/2009/06/21/739162_georgi_kadiev_triabvashe_da_aktualizirame_bjudjeta/

 28. 28 Профил на Morticia
  Morticia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Но 6:
  Няма как фирмите тук да фалират, защото всички работят в сектора на сивата икономика. На хартия и по отчети всички са много зле - едва свързват двата края, но никой не знае каква наличност поддържат в черната каса или са заделени от собственика.

 29. 29 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  По данни на НСИ, от населението в работоспособна възраст, 7,2% са самонаети/св професии/ и 3,5% са работодатели.
  Не са ли твърде малко предприемачите, от които се чакат раб места и добри заплати? Предлагате много от тях да фалират, щото са некадърни. И кво ще остане тогава? Като прецакаме частния бизнес, да станем чиновници и да цоцаме от бюджета. Като ония 53% в Русия.

 30. 30 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Разстроено

  От статията става ясно, че нашите заплати ще стават все по-малки, но за сметка на това ще плащаме все повече данъци. Едно наистина "социалистическо" и дълбоко "либерално" решение на нашите управляващи. БРАВО!
  Обаче ние не сме и очаквали нещо друго от тройния съюз. Само се чудя докога ще ги търпя. Вече взе да ми писва. Щом множеството в България няма нищо против тези управляващи ще трябва тези, на които не ни харесват да ги сменим по системата на Мохамед и планината.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 31. 31 Профил на за това у нас е ниска производителността
  *****
  Неутрално

  Петлешев е казал правилно , вместо да си наемеш 10 работника - интелигентни и работливи и им плащаш по 1500 лв, Българския работодател си наема 50 некадърника за мизерни заплати
  Ето за това у нас е ниска производителността

 32. 32 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  до xxl - момче, ако ти си виждал само такива работодатели, като номер 2 - то ти си най-обикновен лумпен, с 3-ти клас, вероятно мургавичък и е незнайно как си се добрал до интернет.
  Такива като теб друго и не заслужават.

 33. 33 Профил на do#29
  *****
  Неутрално

  Да, знам че зад всеки фалирал, пък бил той и некадърен работодател, защото има и такива. Или нечестен работодател, защото има и такива. Или неспазващ законите-иначе казано ...... работодател.
  Та, знам че зад всеки такъв седят по няколко или повече души, на които той плаща.
  А какво искам?
  1)Условия за да дойдат КАЧЕСТВЕНИ/а не спекулативни/ чужди инвеститири. Които да спазват законите, а не като дойдат в Бг и те да почнат да ги заобикалят
  -работещо и справедливо правораздаване.
  -Нормална инфраструктура-пътища напр.
  -управление БЕЗ излишна бюрокрация. Или излишни/незаконни разрешителни режими.
  едва след това и:
  2) Принуда всички работодатели да спазват законите.

  освен това искам както корумпирани политици и магистрати, така и даващи подкуп бизнесмени в затвора!

  Е, след 20-25 години....

 34. 34 Профил на до#31
  *****
  Неутрално

  Правено е сравнително изследване на производителността в Бг и САЩ. И в САЩ производителността е само с 25,4% по-висока!
  А защо заплатите се различават в порядъци? Заради ниската добавена стойност. Не съм казал лошо управление, само защото има и доста добри мениджъри.

 35. 35 Профил на гарабед до 33
  *****
  Неутрално

  Де го чукаш, де се пука? Аз намеквам, че повече българи трябва да се пробват с частен бизнес, а не само 3,5%, пък оно вика: чужди инвеститори да изчакаме да дойдат. И списък с изисквания към тях написало даже.
  Щото те са с по две глави, пет крака и четири ръце. Пак други да ни оправят, че сме с двете ръце в задника.

 36. 36 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  До 34:
  Ниската добавена стойност е също производна на производителността. Интелекта и качеството са тези неща, които дават добавена стойност, а не мускулите. Ама как да го постигнем, като т.н. работодатели са по-неподготвени(меко казано) от най-простият служител в Америка!

 37. 37 Профил на петьо
  *****
  Неутрално

  по-голямата част от работодателите в бг са абсолютни ла*нояди, така че няма значение. и заплащането е смехотворно за държава в ЕС.
  и само да добавя - изключително смешно ми е, когато някой идиот=шеф го наричате мениджър. браво, евала! това могат да го напишат хора, които през живота си не са виждали мениджър, т.е. не са работили в чужбина. чао.

 38. 38 Профил на nikicska
  nikicska
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Инвеститор... Ти си българският вариант на Доналд Тръмп.
  хахахах поздрави,гордея се с такива БЪЛГАРИ ))

 39. 39 Профил на do#35
  *****
  Неутрално

  Дали си "бизнесмен", държавен чиновник или просто мрънкащ съпруг не знам. Намеквал ми, моля ти се, че... Тоя тон в службата и в къщи! Не по форумите! Ми ако не си бизнесмен, стани !
  Не мн работодатели у Бг предлагат сносни условия + възможност за развитие. Но ако не дойдат качествени инвеститори, което не се очертава на хоризонта, мн млади хора ще продължат да си търсят друго място под слънцето! Просто това го забравяш! Ако са зле с език ще бачкат черна работа. Ако им се учи ще учат и ще искат да се реализират я в Германия, я в САЩ... Няма да им се връща у нас.
  Имаше един професор Стив Ханке. Икон съветник на предишния президент. Той беше дал пример с Коста Рика и България, които трябвало според него да променят средата, за да задЪржат икономически активното население.

 40. 40 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: 0 Неутрално

  По немските форуми има само плюс и минус за мнение, и за съжаление в България има много повече разногласие, отколкото в Германия. Уж един народ, но различни мнение, но в крайна сметка една идея.
  Обичаен приом на работодателите е да казват, че разходите за труд се повишили. ТОВА Е НОРМАЛНО ПРИ КРИЗА!!! Защото при криза по-ниско работно време->същите разходи->повишение на часовата ставка. Ако има повече безработни без социални плащания(200 лв за България минимум), държавата знае, повече престъпност. Държавата решава между, или повече социални плащания, или повече престъпност. В момента това решава престъпната групировка "тройна ламя" и е вече решено.

  Та по въпроса за финансова криза: трудно време за работодателите, трудно време за работниците. Работниците трябва да получават по-високи доходи на час, на сметка на по-ниско работно време. Примерно Германия, преди кризата 10 евро нето на час, след и по време на кризата 12 евро нето на час. Ако не и 16 евро нето/час( нормално заплащане на мъж на час за среднотежка работа). Иначе Хартц4.

  Идеята на работодателите, заради кризата, да свалят заплатите, я намирам неуместна. Ще става точно обратното. И те да се грижат, да няма криза, защото не е в техен интерес ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK