Жилищните кредити са с най-голям ръст на просрочията

За един месец проблемните заеми при тях са се увеличили с 15%

Жилищните кредити са с най-голям ръст на просрочията

© ShutterstockНай-голямо нарастване на проблемните кредити има при жилищните заеми. За един месец те са се увеличили с 15.5%. Това показват данните на централната банка към края на април тази година. Обемът им достига 238 млн. лв. Целият портфейл от жилищни заеми към края на април е 7.987 млрд. лв. След отчетеното през март намаление в обемите на лошите и преструктурирани кредити (заеми с просрочия или класифицирани като загуба) през април ръстът продължава, като този при жилищните кредити се увеличава в сравнение с месечното нарастване през януари и февруари (съответно 13.4% и 16.9%). Просрочията при потребителските и фирмените заеми растат с по-нисък темп в сравнение с предходните два-три месеца. Обемът на всички лоши и преструктурирани заеми в края на април е 1.604 млрд. лв. През март имаше намаление до 1.512 млрд. лв. в сравнение с февруари, когато бяха 1.654 млрд. лв. Това се дължеше на увеличените срокове при прекласифициране на заемите с просрочия, които БНБ предприе с нормативни промени.


Проблемните потребителски кредити през април са се увеличили с 9.38%, като достигат 411.8 млн. лв. при общо отпуснати 7.228 млрд. лв. Най-ниско е нарастването на лошите фирмени кредити - с 2.46% през април при 15% месечен ръст през януари и 33% през февруари. Освен чрез нормативните промени проблемните кредити в случаи, в които клиентите наистина изпитват затруднения, а не спекулират с кризата, биват предоговаряни чрез разсрочване, допълнителен гратисен период и пр. Тази тенденция се оформи през последните месеци. В понеделник от Пощенска банка например обявиха за трети пореден път възможност за клиентите им - фирми и граждани, да облекчат по един или друг начин ангажиментите си към банката. Пакетът от мерки, както го нарича банката, включва опростяване на процедурите при използване на банкови услуги, създаване на ново звено за фирмени клиенти, което ще се занимава с плащания, управление на парични потоци, търговско финансиране и факторинг. От юли до септември клиентите с ипотечни кредити ще могат да отложат плащането на една месечна вноска. Преструктуриране на бизнес кредити като вариант за намаляване на месечните вноски и увеличаване на оборотните средства за фирмата, препоръчват и от небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити "Кредитекс". Това е добър вариант не само при недостиг на оборотен капитал, а и когато се отворят бизнес възможности, за които са необходими повече текущи нужди, обясняват още от компанията.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tub
  *****
  Неутрално

  Нали се сещате каква ще е съдбата в близко време на повечето преструктурирани ...близо 1/6 от общия обем заеми...необслужваеми!!!

 2. 2 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  Никой няма да иска да плаща заем на банката при цена, която е 50% завишена от банката, ако сега може да си купи същия имот с 50% намаление заради кризата.

 3. 3 Профил на преструктуриран
  *****
  Гневно

  Бесен съм на РББ.Искат и двете ми пълнолетни /неживеещи при мен/ деца да станат съдлъжници .Само дето не са обявили на коя галера ще ги продадат.За мен повече РББ не е банка а лихварско-роботърговско дружество

 4. 4 Профил на Баи КОста
  *****
  Гневно

  Съветвам всички да се въздържат от теглене на нови кредити и лизинги за много дълго време.Стиснете зъби и чакаите.След тази криза нищо вече няма да е същото-банките също.Това е начина да ги накараме да ни се молят на колене да ползваме техните услуги и продукти.За справка -сегашната реална лихва /натоварена с всички необявени разходи и такси/ е около 17.5%.Това е цената на кредита в БГ банки -да не съм самоубиец,или да търгувам с наркотици,че да им изкарам такава лихва?

 5. 5 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Съгласен съм с № 4, че сега трабвя да се въздържаме от теглене на кредити. Вярно е също, че банките сами ще ни кацнат отново, но ще трябва, първо, доста да почакаме и, второ, да преживеем кризата...
  Освен това цените на имотете ще продължат да падат. Много неприятно ще бъде за тези, които ще изгубят жилищата си, а още по-неприятно за тези, които освен че ще се простят с домовете си, ще си останат длъжници на банките. Такъв е животът. Когато едрите измамници върлуват, дребните тарикати горят.
  А ръстът на просрочените жилищни кредити, освен по-нататъшен спад на цените на НИ, вещае и затруднения при някои банки. Което вече засяга доста по-широк кръг хора. Като се почне от кандидатстващи за кредит дребни и средни предприятия и се стигне до обикновените вложетели. Още по-завишени лихви или фалит на банки... все не приятни неща. Най-вече, че са навързани на верига. Една да гръмне, други ще повлекат крак.

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 6. 6 Профил на Убитак
  *****
  Неутрално

  Българинът просто няма необходимата кредитна култура.
  Понятия като ипотека и живот на кредит преди 10-ина години бяха напълно непознати.
  Много хора не си направиха сметката като хората. Проблемът е, че дори със сегашните си доходи едвам смогват да живеят нормално, а какво ще стане, ако нещата тръгнат на зле?
  Какво ще стане ако тук, както и в Латвия, правителството намали заплатите с 20% на всички държавни служители?
  Ами ако фирмата, в която си печелел добре, фалира?
  Можеш ли примерно 10 месеца да си плащаш вноските, ако останеш без работа?
  Добре е хората да са оптимисти, но по-щастливи ще се окажат тези, които са били реалисти....

 7. 7 Профил на Кридити за народа
  *****
  Неутрално

  Кредитен цикъл...

  Банките много лесно могат да върнат длъжниците в играта - просто обявяват "ниски" лихви, а от телевизора Данчо пак тарикатее, лелките па-па-паткат, китайците обясняват колко лесно се купува жилище. Дори в момента тече подобна нагла реклама на ДСК. В резултат цените отново почват да пълзят нагоре и всеки псевдо-инвеститор с някой лев в джоба се засилва по агенции да не изтърве далаверата. Цените растът, а заедно с тях и дълговете, банките печелят. В даден момент кредитът се свива, лихвите растът, в резултат икономиката издиша, хората губят работа, бизнеси фалират. Собствеността се преразпределя.
  Банките свалят лихвите ...

  Айде, и умната

 8. 8 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Нещото, което най-много ме вбесява, са хората, които теглят кредити за 30 години и после като малки деца не си плащат вноските когато цената на жилището им падне не за друго, ами защото "банките са зли и алчни".

  "Лошата половина" на бизнес цикъла ще научи хората, че финансовата система не може да работи когато по-малко от една десета се пазят в резерв (поне докато не минат още 10-20 годинки и капитализма се развие още повече).

 9. 9 Профил на Oвчи Кон
  *****
  Неутрално

  Никой стопанин не пуща лисици в кокошарника, но "българските" "Правителства" допуснаха всякакви банки, манки, ЕРП-та, мобилни оператори и т.н. и т.н.

  А някакви скучаещи банкерчета, каквито скоро ще са всичките, се надпреварват да пишат по форумите, че кредитоискателите били алчни, били малки деца и подобни простотии.

 10. 10 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ахаха.."овчи кон" това в чужбина съм го чувал само досега - на един българин така му казват...Да не би да си той, хм ...

  Иначе ...постове 1,4, 5 и 6 са доста точни попадения, но особено съм съгласен със 6 относно набързо налапаната от българина стръв, наречена "кредит"

  Сещате се предполагам - от всякъде тръбяха "айде на кредитите, няма страшно - вземай народе, цяла Америка живее на кредит - вижте ги колко са добре - ипотечни, потребителски -грабиииии!"

  И българите се подлъгаха, по поредното прекалено изведнъж и масово дошло нещо, продукт на западните демокрации" Ей затва не се завъди при нас нормална демокрация - много рязко ни се смени режима, на талазо дойде всичко "западно" като разбира се най-лесно се прихващаше лошото...Защото народът нямаше време да се пренастрои и постепенно да започне да приема западните продукти на година по лъжичка.

  Изборите като минат - почва се интересното ...

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 11. 11 Профил на РББ до престру....и т.н.
  *****
  Весело

  Не знам коя банка съм но имам един въпрос към теб:
  Га яди кифтетата шо ни рива?

 12. 12 Профил на spekulanti.com
  spekulanti.com
  Рейтинг: 0 Гневно

  Ще си позволя за пореден, но НЕ и за последен път да цитирам:

  "Га еди кифтета кат бамбони ни рива, сига що ривейш,
  га пи уискито кат удъ ни рива, сига що ривейш,
  га ряза пържолите надълго ни рива, сига го ривейш!"

  http://spekulanti.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK