Консолидация или стагнация

Българската фондова борса (БФБ) изпадна в откровена стагнация. След три месеца на възход за периода март-май - ръст от 40-50%, от юни пазарът определено буксува. Последната седмица не донесе нещо по-различно - основните индекси загубиха по малко под 2 процента за петте работни дни.


Част от анализаторите приемат случващото през последния месец за консолидация и посочват, че това съвпада с динамиката на международните фондови пазари. Факт е обаче, че БФБ не успя до постигне резултатите на другите развиващи се пазари в Европа, някои от които отбелязаха трицифрен растеж. Другият негативен сигнал са символичните обеми на търговия, отразяващи апатията и липсата на интерес от страна на инвеститорите. Среднодневният оборот с книжата е закотвен на неприлично ниските нива от около милион лева, което не подхожда на нито един фондов пазар, пък било то и българският.


Интересните неща се случват повече на извънборсовия пазар на БФБ. В петък там бяха изтъргувани малко под 1.1 млн. акции, или 91% от капитала на производителя на цигари "Слънце Стара Загора". Това стана чрез два пакета - един от 1.07 млн. акции и един по-малък - 19.8 хил. книжа. Цената на сделката беше общо 21.4 млн. лв., или по 19.75 лв. за брой - със 107 на сто над пазарната цена на акциите.
Продавач по сделката е близкият до "Химимпорт" - "Бизнес център Изгрев", който приватизира неотдавна предприятието. Купувачът ще стане ясен до няколко дни, но според запознати на пазара става въпрос за сделка със свързани лица. Наскоро Комисията за финансов надзор одобри търговото предложение на мажоритарния собственик на "Слънце Стара Загора" за акциите извън 91.49-процентовия дял при цена на лот от 10.30 лв.


На извънборсовия пазар преминаха и сделки във връзка с търговото предложение на мажоритарния собственик на "Албена". На регулирания пазар не се случи нищо интригуващо и оборотът с акции едва докосна половин милион лева. Всички индекси без BGREIT отбелязаха леко повишение.


Печеливши
+13.36%
5V2
"Холдинг Варна" се върна в класацията на печелившите - акциите на бившия приватизационен фонд поскъпнаха до 11.96 лв. при над 2.54 хил. лв. оборот.


+2.54%
5BN
Българо-американска кредитна банка оглави капиталовите печалби сред кредитните институции. Цената на акциите на БАКБ стигна 11.7 лв. при малко повече от 120 продадени ценни книги.


+2.51%
5OTZ
"Оловно-цинков комплекс" - Кърджали, е в един от малкото си добри борсови дни напоследък. Цената на книжата се качи до 12.3 лв. единична стойност.


Губещи
-3.21%
5ALB
"Албена инвест холдинг" е първото място като най-губеща акция от BG40 - бившият приватизационен фонд поевтиня до 4.22 лв. единична цена при 1.2 хил. лв. оборот.


-2.84%
5ORG
"Оргахим" е второто място като губеща акция - след понижение книжата на производителя на бои паднаха до 68.01 лв. единична стойност.


-2.53%
SL9
"Спарки Елтос" застана на трето място сред губещите акции в петък с едва 440 лв. общ оборот и понижение на акциите си до 1.46 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK