Нови играчи се готвят за пазара на небанково кредитиране

В БНБ вече има подадени документи от дружества, които не са извършвали дейност досега

Нови играчи се готвят за навлизане на пазара на т.нар. бързи кредити, които се отпускат от небанкови компании, специализирани в този вид дейност. Това каза за "Дневник" Неделчо Спасов, управляващ съдружник в "Изи кредит", едно от дружествата на пазара, отпускащи малки по размер заеми при опростена и бърза процедура. Поне три са компаниите, които са на стартови позиции и се подготвят за навлизане в този сегмент. Инвестициите са български, а дружествата не са част от банкови групи. Има място за нови играчи, все още сме далеч от наситеността на пазара в Полша, Унгария, Чехия например, каза още Неделчо Спасов.


В БНБ има подадени документи от дружества, които не са извършвали дейност досега, като в момента се води комуникация по окомплектоване на всички изискуеми документи за регистрация, казаха от централната банка. Списъкът с всички регистрирани компании, извършващи дейност на този пазар, ще бъде публикуван, след като изтече срокът за подаване на заявления за регистрация, обясниха още от БНБ. Този срок е 30 септември 2009 г. според Наредба 26 за финансовите институции на БНБ, която беше публикувана в Държавен вестник в средата на май. Съгласно промени в Закона за кредитните институции небанковите финансови компании, които отпускат кредити, преминават на регистрационен режим към БНБ. Досега бяха само на уведомителен. Централната банка вписва компанията в регистъра в 30-дневен срок от получаване на документите. Тя може да откаже да включи в регистъра финансова институция, ако не отговаря на изискванията за дейност в наредбата, като отказът се мотивира писмено. Сред изискванията е небанковите компании, които отпускат заеми, лизинговите и факторинг дружествата да имат капитал от поне 250 000 лв. Той трябва да е внесен, за да бъде вписана съответната компания в регистъра. Други изисквания са да са учредени като акционерно дружество, дружество с ограничена отговорност или командитно дружество с акции. Към изискванията е и управляващите и представляващите ги лица, тоест техният оперативен мениджмънт, както и такива, които притежават дял в капитала, да отговарят на определени критерии за квалификация, професионален опит и репутация. Физическите и юридически лица, свързани с финансовата институция, ще декларират в БНБ произхода на средствата, с които са придобити aкциите от капитала. Заложните и финансовите къщи са извън обхвата на тази наредба.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А ще им бъде ли наложена горна граница на лихвите както при заложните къщи?!
  Вероятно не, защото България е страната на двойните стандарти, Догановите лобита и обръчи.

  Proud to be anonymous!!!
 2. 2 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 877 Неутрално

  И ако навлизането на тези "нови играчи" не е показателно какво се очаква да се случва оттук нататък ...
  Ясно е, че бъдещето ще доведе един куп хора, изпитващи затруднения да си погасяват кредитите, надяващи се същите затруднения да са временни, готови почти на всичко да си набавят малки суми за да спасят положението с големия кредит поне за момента ... Това обаче ще им бъде поредната непреценена стъпка след тази за изтеглянето на непосилно големия основен кредит и ще загазят лошо и по двата кредитни фронта!

  НИКОГА не се подлъгвайте така и си правете изключително добре сметките!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Коментара на #2 е убииствено точен. Браво !
  Който вземе пари от тези дружества директно попада в деветте кръга на ада. С тази наша съдебна система директно влиза в мелниците наречени обръчи, кръгове, съзвездия, баш бизнесмени и тем подобни...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Малкият Пепи
  *****
  Неутрално

  Онзи ден в детската градина приятелката ми, ми постави условие да се огледам какво правят хората: частна полиция, нотариуси, съдилища... Тя иска частна държава, ако държа да продължаваме...

 5. 5 Профил на Н
  *****
  Неутрално

  Дано не се повтори ситуацията от Жан-Виденово време. През 1995-1996 година се пръкнаха много небанкови финансови институции, които даваха кредити, вземаха заеми от хората с високи лихви и после... удобно фалираха. После ги нарекоха пирамиди, но в тях не бяха заровени фараоните, а спестяванията на хората. Всички виждаме, че банковата система не работи, нормално е да се появяват нейни сурогати. Лошо.

 6. 6 Профил на T. KOLEV
  *****
  Неутрално

  Лошо, много лошо, Седларов, много лошо..........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK