БНБ застана зад банките в казуса с лихвения картел

Регулаторът настоява за бърз резултат от проверката на КЗК

Българската банкова система е един от най-строго регулираните сектори в икономиката ни. БНБ осъществява стриктен банков надзор и разполага с ежемесечни данни за състоянието на всяка една банка поотделно и на банковата система като цяло. Това заявиха от централната банка по повод на проверката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за договореност между банките в определянето на лихвите по кредити и депозити. БНБ направи заявлението си в официално съобщение след среща с Асоциацията на банките в България (АББ). На срещата от асоциацията категорично са отхвърлили всякакво подозрение за каквото и да било споразумение. От БНБ заявяват, че са на мнението на асоциацията, че проверката на антимонополната комисия в офиса на АББ е съпроводена с неоправдано демонстративна показност. В резултат на това се внушават определени съмнения в публичното пространство, посочват от централната банка. "Тази показност нанася удар по репутацията на българската банкова система, за измеренията на който авторите на тази демонстрация очевидно не си дават ясна сметка", е позицията на БНБ. От регулатора заедно с асоциацията настояват за бърз резултат от проверката на КЗК и той да бъде оповестен по същия публичен начин, по който е направена проверката в офиса на асоциацията. "Убедени сме, че само така ще бъдат напълно преодолени вредите, нанесени на безупречната репутация на българските банки", е позицията на централната банка. Според БНБ банките в България от години работят в условията на изключително остра конкуренция помежду си и именно тя е гаранция за липса на каквото и да било споразумение между банките за поддържане на предварително договорени лихвени нива по кредитите и депозитите у нас.


От асоциацията уточниха, че АББ няма отношение и не развива дейност по въпроси, които касаят индивидуалната бизнес политика на банките - това включва и лихвената им политика, и взаимоотношенията им с техните клиенти. АББ няма и механизми да влияе на банките за това, допълват оттам. Започването на производство с използване на крайни мерки - претърсване, изземване и в присъствието на представители на МВР, води до сериозни негативни последствия за имиджа на банковата общност и създава опасност от системен риск, смятат от асоциацията. Според АББ подобно поведение на държавен орган в условията на световна икономическа криза може да има опасни непредвидими последствия за стабилността на банковата система.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Piranka
  *****
  Любопитно

  Ами тогава каква е ролята на всякакъв вид асоциации, освен да стоят като ненужен демпфер между заинтересованите институции ?!

 2. 2 Профил на Piranest
  *****
  Весело

  демпфер - демек амортисьор ли имаш впредвид?
  За простолюдието питам, че нещо са сконфузих некакси

 3. 3 Профил на ЕЕЕЕ
  *****
  Весело

  А вие очаквахте ли друго от БНБ

 4. 4 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 662 Неутрално

  В цял свят лихвите падат, само тук растат. Банките майки изтеглят капитали от дъщерните си дружества, оставяйки ги без средства, а от БНБ ми говорят за регулация.

  ☭= ☠
 5. 5 Профил на helexor
  helexor
  Рейтинг: Неутрално

  Протестна - декларация!

  Уважаеми Банки,
  След обиска на 8.07.2009г. на централния офис на Асоциацията на банките в България от Комисията за защита на конкуренцията ние искаме ясно да ви заявим, че ще продължим да работим съвместно с КЗК и всички държавни и международни органи с цел намаляне драстично на лихвите по текущите кредити и гратисни периоди над две години. Ние искаме да има реална пазарна конкуренция на банковите продукти и ще продължим да очакваме СОЦИАЛНО-ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ НА БАНКИТЕ по време на криза.
  Ние сме убедени, че кризата е форсмажорно обстоятелство и трябва да бъде обявено за такова и всеки един договор да се предоговори съобразно настоящата икономическа обстановка. До тогава ние няма да допуснем да бъде отнет нито един имот на български гражданин.
  Продължаваме да наблюдаваме всяко едно действие на финансовите институции против фирмите и гражданите и се надяваме до 15 Юли поне една банка да намали драстично лихвите по текущите кредити и да предприеме социално-отговорна политика.
  Следващия протест ще бъде в гр.Русе на 15 юли от 17 часа на площад Свобода и ще бъдат декларирани част от следващите ни действия.
  Подготвяме Национален протест и много други акции с цел реална промяна на вашата политика, а тя трабва да бъде – ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА!
  Ние смямате, че липсва конкуренция на банковия пазар и има множество съгласувани практики, които трябва да се докажат от Комисията за защита на конкуренцията. Ние постоянно предоставяме множество данни, които да докажат решението дали има картелно споразумение между банките. Ние предполагаме, че именно наличието на картелни споразумения имат огромен негативен ефект върху цялата икономика на страната И ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ТОВА ДА ПРИКЛЮЧИ:
  1. Ние предполагаме, че има налице косвено съгласувано определяне цената на лихвите по кредитите и лихвите по депозитите. Също така смятаме, че търговските условия по договорите също са съгласувани.
  2. Има налице прилагане на различна условия за почти идентични договори по отношения на различни хора и в различни страни, при което се поставят в неравностойно положение като конкуренти.
  Не може една и съща банка от друга страна от Европейския съюз да намаля лихвата по текущия кредит и да дава над две години гратисен пероид, а при нас същата тази банка да увеличава лихвата по текущия договор и след това да прави кредита предсрочно изискуем за две забавени вноски. Това поставя българските производители и търговци спрямо тенхите конкуренти в неравностойно положение.
  3. Има съгласувана практика относно сключването на анекси към договорите за кредит, в зависимост от поемането на другата страна на допълнителни задължения, като допълнителни обезпечения, запис на заповед, допълнителен съдлъжник и др. Банките поставят условия, че ще дадат три месеца гратисен период, но при условие, че клиента поеме допълнителни тежести и му се вдигне лихвения процент.
  Ние продължаваме да ви молим да намалите лихвите по кредитите на 4% и дайте гратисни периоди от две до пет години на народа! Това е вашата отговорност след отпуснатите средства 442 млрд евро от ЕЦБ. Време е да започнете да кредитирате нисколихвено фирмите и домакинствата!

  9.07.2009 г.

  Благодарим ви за Вниманието!
  Светлозар Николов
  Национална Асоциация на Българския Бизнес
  www.nabb-bg.com
  Организация за Обществена Самозащита ЕДНО
  www.oos-edno.org; www.sos-bulgaria.com

 6. 6 Профил на GG
  *****
  Неутрално

  А не ли създаден банков монопол в България? Питам се защо една фирма, която има излишък от парични средства, да не може да отпуска кредити на други фирми, ами това непременно трябва да бъде банка? Тези правила в закона не водят ли до създаване на банков монопол?

  От друга страна нормално ли е по цял свят лихвите да падат, а в БГ да се качват? Нормални ли са разлики в лихвените нива в Европа и Бългаария от порядъка на над 10 процента? Къде е тогава свободното движение на капитали, за което е създаден Европейския съюз?

 7. 7 Профил на kiro1234
  kiro1234
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Леле какъв плач от банките. Всички виновни само те целите в бяло. Остава и арменеца да се изкаже пак като истински "специалист" Да има разлика от 10-12% повече от Западна Европа си е чист картел и обир. Така мислят всички !

 8. 8 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  явно и бнб е в далаверата с лихвите.
  я сменете управителя и му потърсете сметка, защо при фиксиран курс, лихвите в евро и лева така силно се различават?

 9. 9 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  "...БНБ осъществява стриктен банков надзор и разполага с ежемесечни данни за състоянието на всяка една банка поотделно и на банковата система като цяло...". Хе-хе-е-е-е-е-е-е...!

  Някой да си спомня как миналата година всички начело с премиера хукнаха да спасяват ПИБ? Вероятно, защото всичко е много стабилно, сигурно и надлежно регулирано от БНБ, хе-хе-хе-е-е-е-е-е!

 10. 10 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Не се заблуждавайте!Лихвите по получени кредити няма да се понижат скоро!На големите икономики това са им печалбите!Трябва да се мисли когато се взима и да не се разчита на инфлация за обезценка на кредита ,защото ако всички мислят така няма да има спестители ,които да платят цената на кризата от своите спестявания и цялата система ще стане неустойчива като в USA!Сега в USA печатат долари и се надяват цената на кризата да бъде платена от доларови спестители като Китай и Арабски държави но не и американски граждани, защото всички там живеят назаем!

 11. 11 Профил на dot
  dot
  Рейтинг: 753 Весело

  Номер 5, ти нормален ли си? Какво социално отговорно поведение от банките очакваш?
  "Ние продължаваме да ви молим да намалите лихвите по кредитите на 4% и дайте гратисни периоди от две до пет години на народа!"
  Такива кредити Симеончо вече даваше преди 8 години, даже бяха и безлихвени

  Банките работят за печалба, социална политика прави държавата... Другарката Масларова беше пример за това

 12. 12 Профил на Светлозар Николов
  *****
  Неутрално

  Който работи против народа, няма да просъществува дълго! Очаквайте фалит на първата банка до месец, ако не намалят лихвите!

 13. 13 Профил на ХРИСТОС
  *****
  Неутрално

  Както Орешарски се оказа прехваленята невста -въздух под налягане , така и много скоро ще разберете за незаменяемия Искров колко е кадърен икономист-кожодер! ТОВА НИ СА ДЪРЖАВНИЦИ А САМОЗВАНИ КАПИТАЛИСТИ

 14. 14 Профил на Zeitgeist
  *****
  Неутрално

  Федералната банка на Щатите е частна банка. БНБ е нещо подобно. Разбира се, че ще се защитават взаимно, но НИЕ ги разкрием!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK