Световната банка: Кризата ще свие емигрантските пари поне със 7.3%

Малките икономики в Европа ще са най-засегнатите в света от тенденциятаЕмигрантските пари и през миналата година са били основно перо за препитание на голяма част от българите. Прогнозните данни на Световната банка показват, че през 2008 г. българските емигранти са изпратили на роднини и близки в страната 2.634 млрд. долара.


Заради тежката икономическа ситуация банката е ревизирала надолу прогнозата си за притока на емигрантски пари към развиващите се икономики, като за тази година експертите на институцията очакват до 10% спад на тези парични потоци. Според тях най-засегнати от тази тенденция в глобален мащаб ще са малките икономики в Европа и Централна Азия, където притокът на пари от емигранти може да се стопи и с над 17%.


Като стойност изпратените към България трансфери на емигранти представляват 5.4% от българския брутен продукт, посочват от Световната банка. През 2007 г. емигрантските пари към България са били на стойност 2.1 млрд. долара по данни на банката. Това означава, че за една година тези парични потоци са се увеличили с над 23%.
Данните на Световната банка се приближават до тези на Българската народна банка. Според БНБ преводите на работещи в чужбина българи за миналата година се изчисляват на около 2.710 млрд. евро и това е с 25% повече, отколкото през 2007 г. В същото време обаче се вижда забавяне на годишна база при данните за периода между януари и май. Постъпленията за този отрязък от време се оценяват за 1.08 млрд. евро, което е с 16.6% по-малко от първото петмесечие на миналата година и с 31% повече, отколкото през януари - май 2007 г. Данните обаче са предварителни и обикновено търпят лека корекция в посока нагоре. Статистиката на БНБ за българските емигрантски пари невинаги е точна, тъй като данните се получават от справката за платежния баланс. Графата "компенсации на наетите" е показателна за доходите на нелегално работещите и сезонните работници в чужбина. При изчисляването им обаче се взимат много условности и данните са приблизителни. В същото време постоянно работещите в чужбина българи и парите, които те пращат към България, се отчитат в графата "текущи трансфери", но тя включва също постъпленията от ЕС и други безвъзмездни плащания. Предполага се, че парите на работещите в чужбина българи съставляват 90% от текущите трансфери, и затова с приблизителност сумата от двете категории може да се приема като преводи от българи зад граница към България.


Последния подобен доклад Световната банка публикува в края на март. Спрямо тогава прогнозните данни за емигрантските постъпления в развиващите се страни през изминалата година са ревизирани нагоре. От организацията изчисляват, че пребиваващите в чужбина са изпратили на роднините си общо 328 млрд. долара. През март този показател се изчисляваше на 305 млрд. долара.


Перспективите за тази и следващата година обаче са мрачни. Световната банка вече очаква 7.3% спад на емигрантските трансфери към развиващите се икономики, като това е основният сценарий. Но има и песимистична прогноза, според която трансферите може да се свият с над 10%. За сравнение - последната прогноза беше за понижение от 5%, а при лош сценарий - спад от 8 на сто.


От банката посочват, че прогнозата е ревизирана надолу заради влошаващото се здраве на трудовите пазари и свиването на световната икономика. В еврозоната и САЩ нивото на безработицата клони към 10%, а в отделни страни като Испания, която осигурява доходи и за доста българи, показателят все по-уверено отива към 20% от работната сила. "Развиващите се страни в Източна Европа като Полша се възползваха от отварянето на трудовите пазари в Европейския съюз, а увеличената миграция към Великобритания и Ирландия увеличи над 2 пъти трансферите между 2004 и 2008 г. Със забавянето на икономическата активност и антимиграционните настроения на Острова много емигранти се завръщат у дома. Трансферите към тези страни също се очаква да намалеят", се казва в доклада на Световната банка. Институцията прогнозира, че малките икономики в Европа и Централна Азия ще са най-засегнатите в света по отношение свиването на емигрантските пари. За този регион се очаква спад на трансферите от почти 15% тази година. Предишната прогноза беше за свиване с 12.7% и това беше най-черният сценарий. Сега черният вариант е за понижение от 17.1%.В някои страни емигрантските пари са от голямо значение за икономиката, тъй като увеличават доходите, а оттам - и потреблението на домакинствата. Ето защо свиването на тези парични потоци може да има значими негативни ефекти върху националното стопанство. В Молдова например стойността на емигрантските трансфери през 2007 г. е надхвърляла 34% от БВП. В Таджикистан показателят е достигал 45.5%, или почти половината от стойността на всички стоки и услуги, произведени в страната през тази година.


От Световната банка отчитат, че заради високата безработица в развитите икономики все по-често се наблюдават т.нар. обратни емигрантски трансфери. Става дума за емигранти, които получават пари от семействата си, вместо те да изпращат пари у дома, каквато най-вероятно е била първоначалната идея. Анализаторите посочват, че най-често срещаният пример за явлението са мексиканци, които не могат да си намерят работа в САЩ, и семействата им са принудени да ги издържат.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK