Небанковите компании влизат в кредитния регистър

Ще дават информация за задълженията на клиентите си и ще имат достъп до данните в ЦКР

Небанковите компании влизат в кредитния регистър

© ShutterstockНебанковите финансови институции ще са длъжни да предоставят информация за кредитната задлъжнялост на клиентите си в Централния кредитен регистър (ЦКР) на БНБ от октомври тази година. Те ще имат и достъп до данните в регистъра. Това съобщиха в петък от централната банка. Разширяването на обхвата на ЦКР става възможно след приетите от управителния съвет на централната банка промени в наредбата, която урежда дейността на регистъра. Тези промени влизат в сила от октомври.


Така освен досегашните участници - банки и дъщерните им финансови институции и клонове на чуждестранни банки, в обхвата на ЦКР се включват и финансовите институции - недъщерните на банки лизингови дружества и други финансови институции, като дружествата за небанково потребителско или бизнес кредитиране. В момента данни към регистъра подават само банките и единствено те имат достъп до него.


Досега банките не бяха наясно какви кредити отпускат небанковите институции на техни потенциални клиенти и обратно, коментираха за "Дневник" дружеството за бизнес ипотечни кредити "Кредитекс". С промяната обаче клиентите с добра кредитна история ще взимат заеми по-лесно, допълниха оттам. Освен това ще се подобри и финансовата дисциплина на българите, тъй като кредиторите ще имат реална представа за текущите задължения на кандидатите за заем, посочиха още от "Кредитекс". С достъпа, който получаваме до ЦКР, ще можем много адекватно и прецизно да отсяваме клиентите, а за коректните това дори може да свали цената на кредита, коментира Неделчо Спасов, управляващ съдружник в "Изи кредит". Финансовите институции, които имат дългосрочни интереси на пазара, ще направят необходимите софтуерни и процедурни промени, за да отговорят на изискванията и да получат правото на достъп до информацията в регистъра, посочи още той. И според изпълнителния директор на "Ти Би Ай кредит", друга компания за бързо потребителско кредитиране, Валентин Гълъбов кредитната история ще става все по-важен фактор за отпускането на заеми, както и за намаляване на риска от лоши кредити в портфейлите на кредитодателите. Банките също ще имат полза от информацията, която ще подават тези дружества, тъй като кредитните им портфейли не са малки, съответно и информацията за кредитната задлъжнялост на клиентите им, допълни Гълъбов. В резултат на промяната се подобрява информационното осигуряване на банките и небанковите финансови институции за по-прецизна оценка на кредитната задлъжнялост и риска на клиентите им, посочват от БНБ. Това ще им позволи да правят по-бърз и по-прецизен анализ на кредитния риск с цел да не се забавя растежът на кредитирането за реалния сектор, добавят от централната банка.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на завзек
  *****
  Весело

  дневник това не е новина от днес, а от месец март, когато се публикува изменението на Закона за кредитните институции-нещо хептен сте се раз-отпускари ли

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на raritet-komplekt
  *****
  Неутрално

  предприятие поставит и закупит след. продукции(ию):
  приборы и оборудование КИПиА;
  Радиодетали;
  Электротехническая продукция;
  +38(067)7854037
  Людмила
  Наше предложение:
  реле: 8э11-40а-27в; 8э13-20а-27в; 8э14-6,3а-27в; рэс-8 п.050; рэс-8 п.051; рэс-80; рэс-9; рэс-48; рэс-60; ПРОЧЕЕ - контакторы, диоды,герконы, лампы, разьёмы,измерительные приборы, автоматы защиты, электродвигатели.

 4. 4 Профил на Agissekes
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на icosemibe
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK