Големите банки в САЩ, изглежда, преодоляха кризата

Трудностите пред дребните играчи в сектора остават

Големите банки в САЩ, изглежда, преодоляха кризата

© BloombergЧетири от най-големите банки в САЩ публикуваха позитивни финансови резултати за второто тримесечие на 2009 г., подхранвайки оптимизма на пазарите и връщайки доверието в институциите. Данните за засилените капиталови позиции, оповестени от "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase), Банк ъф Америка (Bank of America) и "Ситигруп" (Citigroup), обаче доведоха и до редица нееднозначни коментари. Началото на серията бе дадено от "Голдман", които обявиха, че отчитат печалба от 3.44 млрд. долара за периода. В края на седмицата "Джей Пи Морган" публикува печалба от 2.77 млрд. долара, Банк ъф Америка - 3.2 млрд. долара, а "Сити" - 4.3 млрд. долара. Поредицата сигнализира за възстановяване на сектора в САЩ и връщане на доверието на инвеститори, но обикновеният американец не прие толкова добре новините.


Данните на банките очертаха няколко тренда, които са били и в основата на резултатите им и ще продължат да ги диктуват. При ипотечните заеми има ръст заради падналите лихви в началото на годината и рефинансирането на стари кредити. Според анализатори обаче с повишаването на лихвите отново има риск от формиране на лоши вземания. При кредитните карти също има рискове заради растящата безработица и банките очакват да трупат загуби от тях. Добре са се представяли обаче инвестиционните звена, които са се възползвали от ръста на фондовите пазари през последните месеци.


Огромните печалби на фона на мащабната държавна програма за спасяване на банките буди недоумение сред данъкоплатците, чиито средства отиват за възстановяването на системата. Сумата, получена от тези четири банки, достига 125 млрд. долара, като именно най-големите получатели - Банк ъф Америка и "Сити", още не са върнали заетите по 45 млрд. долара.


Анализатори обаче предупреждават, че надеждите за стабилизиране трябва да се разглеждат в дългосрочен план. "Някои банки държат значителни количества лоши кредити и резултатите за третото тримесечие може и да не са толкова окуражителни", коментира Такашико Мураи, мениджър в инвестиционния фонд "Нозоми секюритийз". И докато резултатите за тримесечието на емблемите на американската банкова система вдъхват временен оптимизъм на инвеститорите, то регионалните институции не могат да се похвалят с подобен позитивизъм. Промяната в поведението на потребителите в банковия сектор в условията на криза е свързано с повишаване на доверието към големите имена, особено тези, гарантирали своята капиталова сигурност чрез усвояване на средствата, получени от Вашингтон. Регионалните банки в САЩ обаче продължават да отчитат негативни резултати, натоварени от лошите кредити на техните клиенти и масовото непокриване на ипотечните заеми. Нови четири банки обявиха фалит през изминалата седмица, като броят им от началото на годината достигна 57.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK