Фирмени и жилищни кредити с над 30% ръст на просрочията за месец

Делът на проблемните заеми е 4.6 на сто от всички отпуснати

Фирмени и жилищни кредити с над 30% ръст на просрочията за месец

© ShutterstockПросрочията по кредити през изминалия месец нарастват с най-висок темп при бизнес и жилищните ипотечни заеми, показват данните на БНБ. С най-висок ръст на месечна база (юни спрямо май) са лошите и преструктурирани (с просрочия или класифицирани като загуба) заеми в сегмента на жилищното кредитиране - 37.5%. След тях се нареждат просрочията по корпоративни заеми - 30.5%. При потребителските кредити тези със забавяне в плащането се увеличават с 18.7 на сто. Заемите за покупка на жилище остават с най-висок темп на нарастване на просрочията през изминалите шест месеца с изключение на февруари, когато неплащането по фирмените кредити се увеличи с 33% на месечна база. Към края на юни обемите на лоши и преструктурирани в трите сегмента достигат 1.258 млрд. лв. за корпоративни кредити, 549.7 млн. лв. при потребителските и 386 млн. лв. при жилищните, а в категорията "други кредити" са 98.2 млн. лв.


Общият дял на проблемните заеми от кредитния портфейл на банковата система е 4.6% към полугодието. Добре е да се има предвид именно делът на просрочията в общия обем на отпуснатите заеми, тъй като на фона на все по-намаляващи темпове на растеж на кредита е нормално темпът на ръст на проблемните заеми да бъде по-висок. Година по-рано - към края на юни 2008 г., делът на проблемните заеми е бил 2.2% от всички отпуснати. Миналата година по това време обаче кредитният ръст беше 59.7%, а сега е 11.8%. Друг съществен факт е нарастването на капитала в банковата система, който формира допълнителни буфери именно за абсорбиране на неблагоприятни ефекти от влошаване на качеството на портфейлите. Собственият капитал е източник на покриване на загуби, а към края на май (последни данни за баланса на банковата система) капиталът в сектора е 8.7 млрд. лв., като от септември миналата година до май тази година се е увеличил с над 1.1 млрд. лв. Банките се отказаха от изплащане на дивиденти за 2008 г., каквато беше и препоръката на БНБ, като реинвестираха печалбите си в капитала именно за подсилване на буферите в условия на криза.


Общият обем на лошите и преструктурирани кредити към края на полугодието достига 2.292 млрд. лв. В условията на глобална криза е нормално да има промяна в качеството на кредитните портфейли на банките, коментираха експерти. Намаление беше отчетено през март тази година спрямо февруари (от 1.654 млрд. лв. на 1.512 млрд. лв.). Това се дължеше на увеличените срокове при прекласифицирането на заемите с просрочия, които БНБ предприе с нормативни промени. Целта на тези промени беше създаването на по-благоприятни условия за банките и възможност те да проявяват гъвкавост към жизнеспособните си клиенти, които изпитват временни затруднения в усложнената икономическа ситуация, като предоговарят условията по кредити.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Така става с онези които искат да изживеят всичко още сега. Лошото е, че така ще стане и с техните деца.

  Така става с онези които смятат, че в днешния динамичен и забързан свят не е модерно да живееш без кредити.

  Така става и с банките които забравиха, че трябва да бъдат институции, а не търговци на едро и дребно.

 2. 2 Профил на Заминаващ
  *****
  Неутрално

  Не е точно така. Вината не е изцяло в хората, дори по-голямата част е в рекламните внушения и алчните банки, които знаят че в държавата Абсурдистан всичко ще им се размине и най-вече картелното споразумение да държат невиждан и нечуван лихвен процент, увеличен едностранно и без доказана необходимост. Как е възможно една и съща банка в Германия да намалява лихвата до 4% и да разсрочва плащанията за срок от 1 до 2 години, а същата тази банка в България да го вдига на 10% и да прави кредита изискуем при две закъснели вноски??? Всички пари, които одират заедно с кожите на хората, подлъгани от правителство, че кризата няма да ни засегне и заливани от лъжливи подвеждащи реклами на кредитни институции отиват директно в джобовете на олигарсите. Добре че има хора които си търсят правата и се борят срещу този геноцид -
  http://oos-edno.org/

 3. 3 Профил на plamen2299
  *****
  Неутрално

  Ами в Германия рискът банката да не си получи парите е много по-малък.За равнището на икономиките пък без коментар.Законите за нелоялните платци там (и не само там) действат с пълна сила и т.н ит.н.Впрочем напр.в Румъния Космоте груп предлага(от 2 години)следната оферта:за 5 евро на месец заредени,(не на сметка),получаваш 600мин. към всички в мрежата, 600 СМС в мрежата и 60 национални мин. Като свършат,говориш на 9 цента/мин. към всички. Водафон дава НЕОГРАНИЧЕН трафик на мобилен интернет с безпл.3G модем само за 10,7 евро на месец абонамент. Да сте чули за подобни оферти от аналозите им Глобул,респективно Мен-Тел? И там банките опитаха да вдигнат лихвите заради кризата,но президентът Бъсеску удари по масата и каза , че не ги спира(пазарна икономика) но за всяка отделна жалба,подадена от кредитополучател,банката получава 150000 евро глоба за необосновано вдигане на лихвите. След което лихвите върнаха стойностите си отпреди кризата.(Оттърват ли им по 150000 евро за всеки отделен случай)? Излиза,че освен,че имаме .уйови глави за управници и сами сме си виновни,щом като агнета се хвърляме на всяка т.нар."промоция".

 4. 4 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  Напълно подкрепям 1 и 3. Струва ми се, че банките сами режат клона, на който седят. Въпросът е да им помогнем и да ги запазим. Не мисля, че някой ще спечели, ако дори и някоя малка банка в страната фалира. За това да опитаме да накараме банкерите да си отворят очите и да си размърдат това, което имат в главите. Много пъти съм го казвал - ние българите сме преди всичко тъпи и мързеливи. Почти всеки иска довечера като заспи и утре да се събуди милионер, вкл. и банкерите. Е да, но не се получава. Всички спим, но никой не е успял за една нощ да забогатее, естествено по законен и честен път. Та, банките да не се опитват да нарушават съставените от самите тях договори, в които добре е описано как се променя и при какви условия лихвата. Ако нашите банки могат да манипулират Софибор и Софибид, то за кредитите във валута не могат, за щастие, да манипулират Либор и Юрибор. Нека всеки си прочете договора за кредит и да иска лихвата да се определя както е записано там. Не са редки случаите, в които банките искат предоговаряне на вече отпуснати договори за заем и да се промени формулата за начисляване на лихви. Мога да говоря и с имена на конкретни банки. Нека не бъдем смирени българи, а съвременни модерни хора по отношение на финансовата си култура!

 5. 5 Профил на АНКЕТА
  *****
  Неутрално

  Може ли да се очакват в скоро време банкови фалити?

  + да - не

 6. 6 Профил на Минчо
  *****
  Любопитно

  Не разбирам какво необичайно виждате в тези данни, които представляват интерес най-вече за сухата статистика. Едва ли може да се говори за формиране на база за сериозен анализ и изводи. Както при всяко икономическо явление и тук се наблюдава една цикличност, която не бива да плаши, а да насърчава задълбочения анализ.

 7. 7 Профил на Мечката
  *****
  Неутрално

  Ангел е прав за банките, но проблемът е, че в България няма банки. Това са посредници без собствен капитал о огромното ис болшинство, които нямат собствени средства, депозитната им маса е малка. Те дългосрочно заемат капитал и с него кредитират в България. При това положение намалението на лихвите е просто невъзможно - за да оцелее начинанието "банки в България" те си начисляват двоен лихвен процент.
  Ако бъркам - аргументирано ме заклеймете!

 8. 8 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  Банките се превърнаха в типичните лихвари. Спомнете си какво са правили едно време с лихварите ...

  Редовно слушам онзи манипулатор Хампърцумян да говори колко се бил повишил риска. Каква е логиката ако риска е висок ти да работиш за неговото допълнително повишаване чрез повишаване на лихвите?

  Според мен вината е изцяло в алчните банкери. Хората не могат да бъдат винени за това, че искат да живеят по-добре и една от възможностите за това е като вземат кредит. Те обикновено се съобразяват с възможностите си и не взимат повече отколкото могат да си позволят (разбира се има и изключения). Банките от своя страна свалиха изискванията за получаване на кредит до много ниски нива без да се съобразят с имотния балон.

  А твърдения от сорта, че риска бил много висок и за това лихвите са високи според мен е една опашата лъжа. Ако е така защо, когато риска беше малък и се отпускаха кредити на всеки, който поиска лихвите пак бяха в пъти по-високи от тези на запад?

  Държавата трябва да се намеси и да сложи малко ред. Лихварите трябва да бъдат озаптени. Просто няма такава наглост. Банките раздават виртуални пари (пари, които на практика нямат) с невъзможно високи лихви. Представете си следната ситуация - аз внасям 1000 лв депозит в банката срещу 6% годишна лихва. Срещу тези 1000 лв, които банката има в наличност, тя има право да отпусне 10000 лв кредит на някой срещу лихва от, да речем 12%. В края на периода банката ще изплати на мен 61,68 лв, а от нещастника, който е взел кредит от нея ще вземе 1268.25 под формата на лихвени плащания. Да неговорим за допълнителните скрити плащания - такси и комисионни, които всеки плаща за "услугите".

  Ето тук цялата далавера обяснена като за лаици като мен
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2550156453790090544

 9. 9
  *****
  Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Проблемът е изцяло в банките! Защо трябваше да чакат толкоз време да вкарат лизинга в кредитния регистър? Защо още не са вкарали там комуналните сметки? Как може да дават с лека ръка заеми на хора дето влачат лизинг и не си плащат парно и вода??!!

 11. 11 Профил на Минчо
  *****
  Любопитно

  Господин Кралски, бихте ли посочили коя банка е изплатила "известно количество дивиденти"? Или в типичен стил злословите неаргументирано. Не следва да наричате банките "лихвари, които трябвало да се озаптят", а стожери на финансовата система в условия на криза на ликвидността в отворена пазарна икономика.

 12. 12 Профил на Мен
  *****
  Разстроено

  Почнаха да издишат значи. Жалко за България!

 13. 13 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  неплатените задължения между фирмите възлизат на 160 % от бвп на страната за 2008 година или всички в бг живеят живот на кредит в следващата 1 и половина година. стигне ли се до рефинансиране на ипотечни кредитни линии ще се повтори ситуациата в сащ и банките ще изгърмят. жилищата поскъпнаха в периода 2005-2008 год. със 129%. банките знаят, че те са непродаваеми при изплащане от 205 месеца или 17 години. цената на квадратен метър жилищна площ се определя от средния доход за населеното място, а не от комисионните плащани за земя и документация. процента на просрочените задължения ще продължава да расте. средна цена на жилищна площ стигна 695 евра за бг при средна работна заплата от 560 лв. при това интересното предстои ..........................................

 14. 14 Профил на Милко Кралски
  *****
  Весело

  Господин Минчо, (дали имате фамилия или сте псевдоним на калпав журналист и предпочитате анонимността?),
  та, на въпроса.....очаквам да покажете кога и къде съм казал банките са цитирам Вас - "лихвари, които трябвало да се озаптят", а стожери на финансовата система в условия на криза на ликвидността в отворена пазарна икономика."
  Или просто обичате чисто журналистически да търсите кнфликт или сензация, незачитайки чуждото мнение само и само да си продадете материала?!?!?
  Разбира се, че банките са кръвоносната система на икономиката - слабото кредитиране в момента задъхва тялото...
  Слава Богу, че банките са стабилни !!! И няма как да е друго яче. Въпросът е че полуинтелигентни журналисти вадят изречения от контекста и извеждат нелепи сентенции в медиите, оттам обикновения човек лудва и екшъна е готов....
  Проблема е в голямото количество сервилни и некомпетентни журналисти силно повярвали в себе си (или медията в която работят - дори и да е почти фалирала...) - пример посочения горе цитат - къде и кога точно съм произвел тази сентенция - моля покажете с цифри и дати.
  Относно дивидентите и премиите получени от акционерите....нали сте журналист, Г-н Минчо, би трябвало да сте осведомен........

 15. 15 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До номер 11...

  Нашите банки са типични лихвари! Нищо повече! Те нямат обща икономическа визия, планове за стимулиране на важни отрасли, система за анализ и прогнози! Ръководят се обикновено от милиционери! И наистина трябва да се озаптят! Свободата явно не им понася, защото потъват водени от собствената си алчност и тъпотия, завличайки чужди пари!
  Стожери на финансовата система! Ха-ха! И на ликвидността! Хе-хе! Сега защо ревнаха на умряло? Ами да се оправят! Няколко фалита ще ги отрезвят и свалят на земята! Някой банкер в дранголника ще има много положителен ефект върху системата! Жалко че много хора ще им плащат дяволъка, ама друг начин няма! Много бързо забравиха 1996-та година нашите банкери...

 16. 16 Профил на Минчо
  *****
  Весело

  Господин Кралски, нервността ви издава очевидната безпомощност да се защитите с аргументи. Не съм журналист, но забелязвам определено тенденциозното ви отношение към тази професия. Обидите няма да ви помогнат да докажете каквото и да било - просто тезата ви е изначално погрешна и почива на неистини. И след като уточних, че не съм журналист, очаквам да ме осведомите за дивидентите, които както разбирам предствляват ваш основен аргумент.

 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1139 Разстроено

  Дааа, поредната некомпетентна статия на Валентинка ....
  Вале, съвсем приятелски, земи и прочети кога се счита един заем за лош ( просрочен ).
  Понеже симного заета да пишеш платени статийки ще ти кажа.
  Преди месец два правителството поправи срока от 90 на 180 дена.
  Та към ноември лошите кредити ще имат небивал ръст.
  Но тогава Бойко ще е виновен, според платените клакьорчета.
  Дали ще има фалити на банки ?!!!
  Ако продължават да вдигат лихвите п сключени договори, ДА !!!
  По турско робство, Народа, не помни такова издевателство от лихвари.
  Именно затова избързаха и назначиха Иван Искров.
  Но той ще бъде сменен, новия управител ще стегне малко примката и всичко ще си дойде на място.
  Бойко въобще не си прави илюзии, какви са я надробили тройната !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на Милко Кралски
  *****
  Весело

  Господин Минчо,
  или може би Г-це Минчо...
  Все пак останахте анонимна и не посочихте къде точно съм казал поставените в кавички сентенции...
  Напомняте ми на едни журналисти в една медия дето цял ден се хапят по форумите, защото копи и пейста им пълни вестниците.......
  Разбира се че сте журналиск....и тона Ви е предизвикателен, закачлив, леко невинен и леко подклаждащ.........
  Веднъж вече ви се вързах в един друг сайт......
  Хайде легитимирайте се, кажете си професията, кажете как Ви хрумна да вкарате думите от кавичките в устата ми, след къто никъде надолу ги няма.......
  Жалко, Г-н/Г-це Минчо/Минке.........явно хапенето и ниското възпитание на медията в която работите е отличителна черта...А това е тъжно за журналистиката - анонимници пробват да спекулират......сладур !!!
  Ако обичате хванете се на работа и не се заяждайте....или още не са дошли прессрилийзите за утрешния брой........а пък Ви е и трудничко да измислите тема.....

 19. 19 Профил на Ангел до Минко Кралски
  *****
  Неутрално

  От няколко дни чета коментарите към статиите тук и вече познавам няколко от постоянното присъствие, не че и аз не станах част от него. Та за г-н Минчо- според мен той е по-скоро работещ, ако изобщо работи нещо, в сферата на НИ. Като се появи да пише нещо има едни и същи заучени изречения и каквото и да му отговаряш той си знае едно и също. От време на време имам чувството, че е една машина, която има предварително зададени отговори и си ги пише. Има и още един голям специалист - Петлешев. За съжаление той е счетоводител и за мен само срами гилдията. Да ме извинява тази, част от добрите писачи във форума, които не съм отбелязал в мнението си, но исках да отразя тези, които са ми направили най-силно впечатление и са ме принудили да попиша повече, от колкото може би е трябвало.

 20. 20 Профил на Минчо
  *****
  Весело

  Ясно, господин Кралски, в тоталната си безпомощност поради липса на разумни аргументи преминахте изцяло на база лични обиди. Под достойнството ми е да участвам в подобен тип комуникация, поради което ви моля да ме извините.

 21. 21 Профил на Ангел до Минко Кралски
  *****
  Неутрално

  Интересното е, че и двамата сме изказали съмнения, че всъщност Минчо е много вероятно да е г-ца. Ако имате време попрочетете коментарите на г-ца Минчо и ще констатирате, че всички се развиват по един и същ начин и доста често са с максимално лоши оценки.

 22. 22 Профил на Милко Кралски
  *****
  Весело

  Към Ангел...
  Аз съм за втори ден в този форум... И се изненадвам на бързата защитна реакция на журналистите в него - до 5 минути след нехаресващ им коментар някой анонимен вече е блеснал в защита със стандартни фрази....
  Всъщност по тях си личи че е журналист.....стилът е журналистически...... А и публична тайна е че имат специални хора за реакция на неприятни коментари.....
  Да са живи и здрави !!!
  Проблемът е в сервилността на някой журналисти (не цялата гилдия, разбира се - познавам страшно много добри журналисти).... А въпросната Валентина системно пише поръчкови статии и бъкел не разри от тематиката, а си е повярвала страхотно.....Имам честта да съм разговарял с нея няколко пъти и съм се убедил в "човешкия материал"...
  Най-вероятно тя е Г-н Минчо ли лубовникът и от съседното бюро се прави на мъж като я защитава неистово.....
  Абе-е-е-е, сладури - до обяд нямат работа и затова висят в интернет....след обяд се правят, че пишат, т.е. копират пресинформациите и тук таме се опитват да разсъждават....
  ТОВА ЛИ Е ЖУРНАЛИСТИКА ?!?!?! Не трябва ли да има собствени статии, а не копирани???

 23. 23 Профил на Минчо
  *****
  Весело

  Ангел, често се питам кому принасят полза вашите писания. Отново ви моля да не се занимавате с моята персона, а да се опитате да анализирате самостоятелно и аргументирано. За мен е без значение вашето мнение и ви моля да го запазите за себе си, тъй като достатъчно отегчихте аудиторията.

 24. 24 Профил на Милко Кралски
  *****
  Весело

  ИЗВИНЯВАЙТЕ, Г-це Минчо!
  Не е нужно да ми се връзвате - все пак Ви е под достойнството (а като сервилничите имате ли достойнство ?)
  .....и всъщност останахте анонимна до края...., защо? или трябва да крием достойнството Ви???
  .....и всъщност сложихте едни кавички с думи в устата ми - няма ли да посочите къде точно съм ги казал ??????????? - или и това е под достойнството Ви ?!?!?!?
  Анонимността е Вашето ДОСТОЙНСТВО ?!?!?
  Браво !!! Само потвърждавате тезата ми....... Защо не си смените работата ???.....или поне тематиката ??? - оставете банките и финансите - не са за Вас !!! А "Дневник" беше сериозен вестник.....до преди седмици......

 25. 25 Профил на Ангел до Минко Кралски
  *****
  Неутрално

  Ако не друго високопарният стил на г-ца Минчо ми допада! Но предлагам да не се занимаваме с нея. Все пак статията е на доста далечна тема от това, по което ние се подведохме да пишем. Ако бяхме риби г-ца Минчо и на бастун щеше да ни хване. Ако бяхме само ние с Вас, които даваме отрицателните оценки за тази г-ца с мед да ни помажеш! И да не забравяме, че хората са различни и всеки има право на липса на мнение по всеки въпрос.

 26. 26 Профил на Милко Кралски
  *****
  Весело

  Г-це Минчо,
  Приятен обяд!
  Няма да Ви досаждам повече....
  А и е време да почвате да пишете за утрешния брой...
  Пак ще коментирам, ако пишете глупости - не съм анонимен, не ми е под достойнството и мога да се аргументирам... за разлика от Вас !!!!
  Нали затова е Демокрацията и свободата на словото ...
  Приятна работа!
  Целувам Ви нежно, Г-це Минчо !!!

 27. 27 Профил на Ангел до Минко Кралски
  *****
  Весело

  Ами, ако зад този псевдоним действително се крие стар, изтънчен, потомствен английски джентълмен, който не може да бяга, за да не си разлее уйскито? Дали не избързахме при определянето на пола на събеседника ни?

 28. 28 Профил на оня
  *****
  Неутрално

  "Добре е да се има предвид именно делът на просрочията в общия обем на отпуснатите заеми, тъй като на фона на все по-намаляващи темпове на растеж на кредита е нормално темпът на ръст на проблемните заеми да бъде по-висок."
  Браво Илиева, браво Валентина.
  Браво на редакторите.

 29. 29 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Хм, бат` Ангел пак нещо не е съгласен с мен... И защо така? Даже се оказах и срам за счетоводната гилдия...
  А като счетоводител, доста от времето ми се губи именно из нашите банки! Цяла книга мога да напиша за висотите на икономическата мисъл намерили изражение в дейността на някои от нашите банки! В много случаи съм занемявал от откровена некадърност и такава алчност и безскрупулност, че даже и в момента, като че ли няма да намеря подходящите думи, за да ги опиша... Накратко - мъка, голяма мъка са си нашите банки! Ама според Ангел, нещо съм се бил объркал! Знам ли и аз вече на какво да вярвам, след като онзи ден една топ-специалистка от ОББ ме убеждава на дълго и нашироко, че в селското стопанство нямало "незавършено производство"!!! Всеки, който е виждал баланс или ОПР знае за какво става въпрос...!
  Та да се върна на главното! Поддържам мнението си, че нашите банки не търпят никакво развитие... То не са и банки в истинския смисъл на думата! По скоро са някаква странна смесица от франчайз и на ВС каса. Казвам франчайз, защото ползват имена на чужди банки, нищо друго! Останалото е тюрлю гювеч от ДСК, лъскави офиси и мазната усмивка на Левон изскачаща винаги, за да ни обясни, че е неизбежно да плащаме повече, защото на банките така им се искало... И именно липсата на регулация ще опропасти нашите банки, те доказаха вече веднъж, че не могат да се саморегулират! Щом са го направили веднъж, ще има и втори път. Въпрос на време! А растящите им проблемни кредити, само го доказват!

 30. 30 Профил на Х.А.Мпарцумян
  *****
  Неутрално

  Мой приятел получи миналото лято 30 000 лева потребителски кредит от една банка /в момента тя дава един от трите най-добри лихвени проценти по депозитите.../ без никакво обезпечение, а само поради факта, че е бюджетен служител. При 600 лв. заплата вноската му беше 300. В момента е 385... А познайте докога ще може да й плаща и колко са такива като него. Пилците се броят наесен.

 31. 31 Профил на Х.А.Мпарцумян
  *****
  Неутрално

  Забравих да отбележа, че 30-те хиляди лева моят приятел отдавна ги изхарчи...

 32. 32 Профил на Ангел до Петлешев
  *****
  Неутрално

  Здравейте колега! Радвам се да Ви видя! Чудех се какво ми е липсвало днес! Браво, доста добър коментар сте написали тук. Дори и + Ви сложих. Знаех си, че имаме шанс да имаме близки мнения. Ако не сте учили в Свищов има шанс и да сме учили в едно и също УНСС. А за още една от любимите ни банки - ОББ май изобщо не си заслужава да ги каментираме. От поне 7-8 години се бях зарекъл да не работя с тях, но нали знаете, че от каквото най-много бягаш точно това те стига, сега заплатата ми минава точно през тази банка. Чудя се само дали има банка, за която спокойно мога да кажа, че е добра и да я препоръчам на познатите си.

 33. 33 Профил на gavo
  *****
  Весело

  тези алчни банкери няма ли да свалят лихвите а г-н Борисов както е по цял свят що не попиташ експертите от СБ...

 34. 34 Профил на Минчо
  *****
  Разстроено

  Ангел и Милко Кралски, господа, с писанията си днес вие достигнахте дъното на скалата на човешкото достойнство. Мъчно ми е за вас, но още повече ми е мъчно за всички, които са длъжни да четат простоватите ви, но за сметка на това дълги и нищо незначещи писания.Съзнавам, че с настоящето ще дам начало на поредна ария от операта "Селска чест", която днес изпълнявате в дует като се допълвате прекрасно, но съм длъжен да го споделя най-вече заради безпристрастните читатели на тази медия.

 35. 35 Профил на зачуден
  *****
  Любопитно

  14-ти , относно "Слава Богу, че банките са стабилни !!! И няма как да е друго яче." - Защо е точно това Яче и няма как да е друго? Това откъде следва?

 36. 36 Профил на Милко Кралски
  *****
  Весело

  Г-це Минчо,
  Уж приключихме дебата...........явно в петък следобед съвсем нямате работа или не Ви се работи....
  Относно "селската чест" ..............селяните са работливи хора, не ги обиждайте, те Ви хранят с плодовете и зеленчуците в магазина......не са наперени и анонимни като Вас, борят се за хляба си и РАБОТЯТ !!!!.....за разлика от Вас.....
  И моля излезте от анонимността, Г-це Минчо.....
  Ангел и Милко Кралски може с няколко коментара да се отбележат, но ВИЕ НЕКОМПЕТЕНТНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО пишете неверни неща !!!!!!
  И както се вижда нямате срам !!! ....и достойнство !!!
  Като Ви е мъчно за нас.....преведете по някой лев да се почерпим, че да не пишем тук, че да няма коментари, че всички да Ви ръкопляскат, че да пишете глупости, че да заблуждавате хората, че да си избивате феминистичните комплекси тук......
  Хайде моля, Г-це Минчо....................
  Все още чакам да ми посочите думите от кавичките, които слижихте в устата ми..................КЪДЕ ?????
  Или инсинуациите са възпитана и коректна журналистика ?!?!?!? ......и анонимността ?!?!?
  Такъв е животът, любов моя, Г-це Минчо......
  За всяко нелепо твое творение ще имаш коментар, където е възможно.............Те и в офисите на банките ти се смеят.......ама как да разбереш.........нали си по-по-най.......

 37. 37 Профил на Милко Кралски към 35
  *****
  Неутрално

  Приятелю,
  нашите банки са стабилни и това е факт! И слава Богу, иначе щяхме да сме като Унгария (фалирала държава).
  Ресурса в банките е достатъчен, ликвидността е повече от стабилна, обезпеченията са повече от добри.......
  Проблемът е, че няма пари КЕШ. От там и кредитирането е слабо........А това пречи страшно на средния и дребния бизнес... Едрият не е за мислене - там почти няма изрядни бизнесмени които да не са крали и да не са в сивата икономика......
  Друг е въпросът, че лихвите не са такива каквито трябва да са !!!
  Ще видите рязко падане след 3-4 години, като влезем в Еврозоната..... А дотогава.....................кофти работа.........

 38. 38 Профил на Минчо
  *****
  Весело

  Реакцията ви Кралски доказва правотата ми по безспорен начин. Вашата неуравновесеност и простащина сочат, че сте на доста ниско ниво, което не ми позволява да дебатирам по-нататък с вас.

 39. 39 Профил на Милко Кралски
  *****
  Весело

  Г-це Минчо,
  "Ви" се пише с главна буква (или неграмотността Ви не Ви пречи да пишете в медия?).
  Благодаря за простащината и ниското ниво........
  но все още не сте ми посочили източника на думите, които сложихте в устата ми...........
  Това какво е според Вас, Г-це Минчо ???
  Просто не дебатирайте, а вземете поработете малко .... не трябва ли да си изкарате заплатата? ... или разчитате на любовни контакти с шефа или шефката ...
  Само че с тази саркастична и зла уста едва ли някой интелигентен мъж би Ви търпял......
  Супер сте !!!
  Очаквам следващата Ви обида .....
  или материал с глупав анализ......

 40. 40 Профил на Ангел до Минко Кралски
  *****
  Неутрално

  Извинете, но не намирате ли, че г-ца Минчо доста се доближава по изказ до проф. Вучков? Така и не каза по какъв начин си изкарва хляба госпожицата?

 41. 41 Профил на Милко Кралски до Ангел
  *****
  Неутрално

  Професор Вучков е забавен и безобиден......
  Докато г-ца Минчо излъчва явна злоба, феминистка комплексарщина и физическа неудовлетвореност от живота.....
  И не обича да доказва твърденията си ......

 42. 42 Профил на Ангел до Минко Кралски
  *****
  Неутрално

  Извинете, но не съм гледал и слушал професора достатъчно, но все си мисля, че по-самовлюбено и злобно човече от него едва ли има. Чудя се само къде в тази класация да втъкна г-ца Минчо?

 43. 43 Профил на Милко Кралски до Ангел
  *****
  Весело

  Да попитаме лично Г-ца Минчо !!!

  Уважаема Г-це Минчо,
  Вие преди проф.Вучков ли сте или след него в класацията ?
  Да не би да обидим достойнството Ви без да си искаме.

  Благодарим Ви предварително за любезния отговор !

 44. 44 Профил на taz
  *****
  Весело

  абе я всички да ударят на Минчо по един минус, че да не му/и четем поне мненията...

 45. 45 Профил на Весел
  *****
  Весело

  Що бе, мен ме кефи как ги кове тия двамата

 46. 46 Профил на taz
  *****
  Весело

  То ако ще е така, по-добре да си пишат във vicove.gbg.bg ....

 47. 47 Профил на Милко Кралски
  *****
  Любопитно

  Колеги !!!
  Как ще ударите минус на Г-ца Минчо ?????

  Къде отиде Демокрацията и свободата на словото ???

  ... а и забавлението ..... никой не отрича феминизма и самочуствието на дамите, но нека да е ма-а-а-алко по-аргументирано и възпитано......

 48. 48 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Размяната на обиди и хули ни пречи да обменяме мисли и да си обогатяваме взаимно знанията. както и да си обменяме информация.
  Аз например не знаех, че банките така брутално (както Ангел обясни) не спазват договорите.
  Друга интересна тема е разликата между промоционални и привилегировани депозити.
  Според редица коментари има разлика, като първите не са гарантирани до 100000 от закона.

 49. 49 Профил на зарадван
  *****
  Весело

  Благодаря ти, 37. Значи банките са стабилни, като единственият проблем е че нямат пари. Вярвам че и това някакси ще се оправи.

 50. 50 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  Мечка, прав си, че заради г-цата забравихме за какво сме тук. Дано не се подведа отново! А относно гарантирането на депозитите - ако офертата важи за всички клиенти на банката, т.е. вкл. и по промоционалните депозити, то последните в размер до 100 000 лв. са гарантирани от закона. Относно опитите за промяна на условия по вече подписани договори, ако ти лично имаш договор за кредит с някоя наша банка и имаш проблеми с кредитодателити си и мислиш, че не е основателно, то с удоволствие ще се опитам да ти помогна, стига и да мога.

 51. 51 Профил на Милко Кралски
  *****
  Неутрално

  Колеги,
  И аз смятам че прекалихме с госпожицата и разводнихме идеята на този форум.
  Обещавам да не прекалявам повече с репликите и дупликите ...

 52. 52 Профил на Минчо
  *****
  Весело

  Обнадежден съм Кралски. Сега, след като се успокоихте, ви моля най-учтиво за пореден път най-после да уточните кои са тези банки, които са изплатили "известно количество дивиденти", както писахте по-горе. Ако и този път не посочите имена, ще съм принуден да приема, че вашите твърдения са, меко казано, спорни. Ако Ангел знае нещо по въпроса може да ви помага - за мен екипната работа винаги е била допустима и желана опция.

 53. 53 Профил на Ангел до Минчо
  *****
  Неутрално

  Не, в момента не се сещам дали има такива банки, но и не мисля, че е толкова важно. Все пак темата на статията беше нещо съвсем различно и аз съм тук, за да чета тази статия и коментарите към нея. Ако ме интересуват решенията от общите събрания на акционерите на някоя банка ще се поразровя да ги открия. За сега, обаче, това не ми влиза в работата. И какво ще правим сега, г-це Минчо? Да не се оттеглите отново от форума?

 54. 54 Профил на банка
  *****
  Неутрално

  Нали знаете, който не може да оправи собствения си двор почва да оправя държавата. Все някой друг ни е виновен.
  Мислете как да си върнете кредитите и как да печелите повече. "Големите приказки" ги оставете на държавата и БНБ.

 55. 55 Профил на относно мултиплицирането
  *****
  Неутрално

  Колегата, който е написал, че в банката се внасят 1000лв, а банката срещу тях дава 10 хил лева не е разбрал добре. Вярно е, че парите са виртуални и се надува балон, но не чак толкова лесно. Ситуацията е, че банките трябват да имат минимални резерви, например 10%, останалото могат да влагат. Внасят се 1000лв в банката, 10% или 100лв остават, останалите 900лв могат да се вложат, нека е в друга банка. Другата банка трябва да има резерв 10% или 90лв, останалите 810 може да вложи. Така системата работи до 10 нива. Коефициент на умножение от 10, така от 1000лв стават 10000. Но в БГ банките не си дават толкова едни на други, колкото на крайни клиенти, което е по-изгодно.
  Относно Германия - основен лихвен процент 1%, лихви по кредитите поне 4.5%, което е с 3.5% отгоре или в пъти над това, което банките плащат на ЕЦБ за да получат ресурс. В БГ явно няма пари и цената на ресурса е висока - твърде много блокирани пари. Изглежда ми като short-squeeze за акции - цената се покачва, поради липсата на ресурса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK