Фирмите за бързи кредити излизат с кризисни мерки за клиентите си

Възможностите са разсрочване на заем, неначисляване на лихви при просрочия

Фирмите за бързи кредити излизат с кризисни мерки за клиентите си

© Надежда ЧипеваИ небанковите финансови компании, специализирани в отпускането на т.нар. бързи заеми за граждани, предлагат различни възможности и опции за клиентите си с временни затруднения в обслужването на задълженията заради кризата. Това показа допитване на "Дневник" сред най-големите и активни на този пазар компании. Мерките за облекчаване на клиентите са различни при различните дружества - преструктуриране на заема чрез разсрочването му, като така се намалява размерът на погасителната вноска, неначисляване на лихви при просрочени вноски, отлагане на месечна вноска и прехвърлянето й в края на погасителния период.


При преструктуриране остатъкът по даден кредит се разсрочва за нов период, като с това се променя размерът на вноските и така се създава нов погасителен план, обясниха от "БНП Париба лични финанси", която е част от групата на френската банка. В този смисъл компанията ни в момента не предлага пълно преструктуриране на кредит, но даваме възможност на клиенти, които са в затруднение, да отложат месечна вноска, коментира Луик льо Пишу, изпълнителен директор на "БНП Париба лични финанси". "На практика вноската, която е в забавяне, се премества в края на погасителния план, без да се променя нейният размер", обясни още той. По думите му това е добро решение за клиенти, които изпитват временно затруднение. От компанията "Изи кредит" обясниха, че предлагат като опция предоговаряне и преструктуриране на кредита с цел кредитната история на клиента да остане чиста и да се промени договорът по начин, който би му позволил да обслужва редовно задължението си. Освен това, ако наш клиент не може да си плати вноската няколко седмици или месеци, не начисляваме лихва за забавянето през този период, каза Неделчо Спасов, изпълнителен директор на компанията. Целта е да не се утежнява положението на клиента с допълнителни наказателни лихви и да запазим изградените взаимоотношения, вместо да го губим като клиент, обясни още Спасов. И от "КредиБул", собственост на френската Societe Generale Group, казаха, че компанията предлага като опция преструктурирането на заеми. По думите на Георги Атанасов, директор "Бизнес развитие" в "КредиБул", това обаче не е масова практика от страна на клиентите.


Още преди повече от половин година банките започнаха да предлагат финансови решения на клиентите в затруднено положение чрез предоговаряне и преструктуриране на кредитите. Различните варианти за временно облекчаване в обслужването на заема са разсрочване на кредита, като се удължава срокът му и така се намалява размерът на погасителната вноска, договаряне на гратисен период, през който се плаща само лихвата или само главницата, като лихвата се капитализира. Важното е клиентът да е наясно, че това е временна мярка и дължимото по заема в първоначално договорения размер не се променя. Затова съветът на финансистите е кредитополучателите да се възползват от тези възможности само ако наистина имат необходимост.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Хой
  *****
  Любопитно

  Прилагайте по-смели мерки за да не Ви припомням култовата реплика на Любо Пенев....!!!

 2. 2 Профил на Pipi
  *****
  Неутрално

  Тия са готини, само и лекинко да си намалят цените и банките, ще издухат супата.

 3. 3 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  Лихвите и ГПР на тези кредитни инситуции са толкова високи и заробващи, че едва ли някой, който веднъж се е опарил след това ще повтори. Това си е чисто финансово самоубийство!

 4. 4 Профил на taz
  *****
  Неутрално

  тия нормални ли са ? при ГРП 35-40%, аз по-добре с кредитна карта да пазарувам..

 5. 5 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  Те са си много нормални. Проблем имат клиентите им. Всичко е въпрос на финансова култура и грамотност. Щом има пътници влакът ще си върви.

 6. 6 Профил на Периодичен обществен шамар
  *****
  Неутрално

  Първо - това е ПР коментар!!!! Второ, миналата година правих проучване за чужда фирма в същия сектор, която планираше постепенно навлизане в този пазар в България. Мисля че средните лихвени нива бяха от порядъка на ..... отрязване на главата - 106% !!!! Тия хора са луди, а правителството ни е идиотско защото не може да не регулираш "кредитни акули" ако искаш да имаш общество свободно от робско задлъжняване и да разрушаваш работния и човешкия си потенциал. Чисто фундаментално нещата в икономиката ни могат, а в момента и стават, много по зле при положение, че 'нормално' кредитиране почти не съществува и хората все по-отчаяно се обръщат за помощ към такива фирми.

 7. 7 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  #6 кажи го на Пипи по-горе това за 106-те %, че тя живее в блажена заблуда

 8. 8 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Просто и те като банките усетиха липсата на регулация и съвсем естствено е да се опитат да оберат нещо от кредитния каймак!!! Поредните узаконени измамници!

  За пример вижте какво стана в Румъния и какво обяви президента им по повод на високите лихви и банките...

 9. 9 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 506 Весело

  Не е луд този, който дава заем със ГПР от 120%, луд е тоя, дето го взема!

  (народна поговорка)

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на eh rusia
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK