И Еф Джи Юробанк: Бордът в България е по-стабилен отколкото в Балтика

Девалвация на лева е малко вероятна

И Еф Джи Юробанк: Бордът в България е по-стабилен отколкото в Балтика

© ShutterstockВалутният борд в България е много по-стабилен отколкото тези на страните от Балтийския регион. Това се казва в анализ на гръцката банка И Еф Джи Юробанк, която у нас е собственик на Пощенска банка. Според доклада при липса на нов шок в глобалната икономика или сериозна политическа грешка в страната е малко вероятно да се стигне до девалвация на лева.


Анализаторите на банката смятат, че има няколко фактора, които обуславят стабилността на борда в страната. Първият е широка публична и законова подкрепа. Силната фискална позиция и стабилните валутни резерви също подкрепят механизма, се казва в доклада. Освен това икономиката ни е по-добре позиционирана спрямо циклите в икономиката в сравнение със страните от Прибалтика, а банковата система е добре капитализирана. Друг положителен фактор е очакването, че икономическото забавяне у нас ще е сравнително малко. Международният валутен фонд прогнозира свиването на брутния ни вътрешен продукт да достигне 3.5% до края на годината (последната официална прогноза на правителството е за свиване от 6.3%). За сравнение - прогнозите за Латвия са за срив от цели 18%.


Техническите изисквания за поддържане на валутния борд у нас също се изпълняват безпроблемно, посочва докладът. Покритието с валутни резерви на банкноти и монети в обращение е изпълнено. Друг фактор, който определя стабилността на борда, особено при увеличеното търсене на чужда валута от икономическите субекти в страната, е до каква степен резервите покриват паричния агрегат М2 (М1 + квазипарите). В доклада на гръцката банка се посочва, че към май 2009 г. съотношението се е равнявало на близо 80%, което е адекватно за покриване на търсенето на чужда валута, въпреки че година по-рано е било над 90%. Резервите пък са около 43% от БВП. С оглед доброто изпълнение на техническите изисквания евентуални проблеми, свързани с лева, могат да дойдат само отвън - при нов срив на глобалната икономика, което да доведе до значително намаляване на валутните резерви.
Според анализаторите на Юробанк девалвация на лева преди приемането на страната във валутния съюз е малко вероятна, защото цената на подобна стъпка може да надхвърли евентуалните облаги от нея. Обезценка на валутата би нанесла сериозен удар върху финансовото състояние както на бизнеса, така и на домакинствата, като се имат предвид сериозната им задлъжнялост и големият дял на заемите в евро. По този начин рецесията в страната би се изострила. Освен това в един по-късен етап, когато икономическият растеж бъде възобновен, девалвацията на лева ще предизвика увеличение на инфлацията и по този начин няма да бъдат изпълнени Маастрихтските критерии, допълва доклада. По-реалистичният сценарий, стоящ пред страната, е статуквото да бъде запазено до влизането в ERM II - чакалнята на валутния съюз. Според доклада при поддържане на настоящата политика не е изключено да се стигне до заем от Международния валутен фонд или друга финансова институция.


През последните няколко месеца се появиха опасения за евентуална девалвация на националната валута на Латвия - лата. Те бяха подхранени от изказвания на международни анализатори, че обезценката му е неизбежна. В началото на юни бившият гуверньор на централната банка на Швеция заяви, че ще се наложи страната да премахне обвързаността на валутата си с еврото. От началото на годината досега правителството на Латвия отдели близо 1 млрд. евро за подкрепа на лата, което още повече намали резервите на прибалтийската държава. Важно е да се отбележи, че страната се присъедини към ERM II в началото на 2005 г. и оттогава насам централната й банка се стреми да поддържа максимално изменение с един процент около фиксирания обменен курс от 0.702804 лата за евро.


Ако валутният борд в Латвия падне, това ще създаде много рискове и несигурност в региона. Малко вероятно е това да повлече след себе си бордовете и на други страни, както смятат някои анализатори. Евентуална девалвация на валутата обаче може да доведе до срив на шведската банкова система, тъй като финансовите институции в страната са отпуснали значително количество кредити в бившата социалистическа република, прогнозира Юробанк. Напоследък обаче все повече се изказва мнението, че ситуацията в Латвия започва да се стабилизира. Заемите, получени от международните институции, увеличиха доверието на инвеститорите както към страната, така и към останалите развиващи се икономики в Европа.Защо бордът у нас е стабилен


- Техническите изисквания се покриват с лекота


- Съществува сериозна публична и законова подкрепа


- Не се очаква сериозен срив на икономиката за разлика от балтийските страни


- България има стабилни валутни резерви


- Банковата система е добре капитализирана

Състояние на валутните резерви на България към 24 юли


АКТИВИ млрд. лв. ПАСИВИ млрд. лв.
Парични средства и предоставени депозити в чужда валута 1.493 Банкноти и монети в обращение 7.927
Монетарно злато и други инструменти в монетарно злато 1.681 Задължения към банки 3.732
Инвестиции в ценни книжа 19.1 Задължения към правителството и бюджетни организации 7.026
Задължения към други депозанти 0.438
Депозит на управление "Банково" 22 280 943
Всичко активи: 22.28 Всичко пасиви 22.28

Източник: БНБ


Сравнение на показателите на България и страните от Прибалтика


Показател България Латвия Естония Литва
Реален БВП (% годишна база) 2008 г. 6.0 -4.6 -3.6 3.0
2009 г. прогн. -3.0 -18.0 -13.0 -18.0

Бюджетен баланс (% БВП)

2008 г.
1.5 -4.0 -3.0 -3.2

2009 г. прогн.
-0.5 -11.0 -4.0
-5.8
Текуща сметка (% БВП) 2008 г. -25.3
-13.6
-9.1 -12.2

2009 г. прогн.
-12.0
-1.5

-1.1
-1.9

Инфлация (% на годишна база)

2008 г.
12.0 15.3 10.6
11.1
2009 г. прогн. 3.9 3.2
0.4

4.0

Държавен дълг (% БВП)
2008 г. 14.1 19.5 4.8 15.6
2009 г. прогн. 16.0 35.0 7.5 23.0

източници: МВФ, ЕК, Юробанк


Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wow
  *****
  Весело

  Браво, най-после един малко по-реалистичен поглед над нещата

 2. 2 Профил на Случаен
  *****
  Гневно

  Кризата в България я докараха банкерите, същите които убиха бизнеса а сега оплакват понижените си печалби.

 3. 3 Профил на МИМИ
  *****
  Неутрално

  ЛЬЖИ,ЛЬЖИ,ЛЬЖИ.Банкерите успокояват народа,че дьржавата е стабилна ,та да не си теглят депозитите.Не сьм много сигурна,че борда е стабилен.

 4. 4 Профил на MJ
  *****
  Неутрално

  Абе лъжи...МВФ лъже само...Плюс това депозитете не само намаляват, а се увеличават. Банките ни са си стабилни.

 5. 5 Профил на Wow
  *****
  Любопитно

  Добре бе МИМИ, изтегли си парите ако имаш... сложи си ги под дюшека или си ги закопай в градината в буркани

  Само ако може да кажеш на какви данни се базира анализът ти, че борда не е стабилен, за да може да припечелим някой лев?

  Абе и МВФ не лъже обикновено, аз не вярвам в конспирации макар, че напоследък имаха издънки. Те по принцип си грешат често, но в добри години на малко хора им прави впечетление

 6. 6 Профил на стабиляга
  *****
  Неутрално

  Бордът в България е по-стабилен отколкото в Балтика защото се намира на Острова на стабилността.

 7. 7 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Бордът в БГ ще си иде като стой та гледай! Има ли някой да вярва на нещо от тези:

  "- Техническите изисквания се покриват с лекота

  - Съществува сериозна публична и законова подкрепа

  - Не се очаква сериозен срив на икономиката за разлика от балтийските страни

  - България има стабилни валутни резерви

  - Банковата система е добре капитализирана"  Егати наглостта - постоянно да твърдиш тези глупости! Тоя Искров що го оставиха ... а?!
  Че ни се разкаже игрицата ... запишете си, че го казвам, после да няма "уаа, уааааа". Стягайте се - Зимата ще е много трудна, който устиска до другата пролет, може и да го бъде.

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 8. 8 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Има нещо перверзно, но и много тъжно в психиката на Българина напоследък. Постоянната параноя, че всеки го лъже, и сладко-киселото удоволствие, че идва края на света с тази финансова криза. Аз наистина не разбирам какво му е толкова хубавото на това да бъде насилствено премахнат борда, както и да има нови фалити на банки. Ако някой логично може да ми обясни кое е хубавото - да заповяда.
  Банките се били набълбукали с кредити с обезпечение имоти с намаляваща стойност и ниска ликвидност и вече всички искат да видят фалити. Ми замислете се малко бе хора - единствените реални потърпевши, ако не-дай Боже започнат да фалират банки пак ще сме ние. Затова Ви моля, да имате малко повече вяра във финансовата система, че иначе се връщаме със страшна сила в 1997-ма година. Или това на Вас по-ви харесва???

  Поздрави

 9. 9 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 431 Любопитно

  Българина е патологичен случай. Вечно недоразбран, вечно недооценен, вечно песимист, вечно мрънкащ, вечно недоволен. Все някой му е виновен за това, че не е щастлив.

  Разбира се, че песимистичните оценки за бъдещето на борда не се дължат на някакъв анализ на наличните данни. Това е просто поредната доза очерняне на българина от самият българин.

 10. 10 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  До Светослав #9 - а американците как са? Вечно усмихнати, оптимисти. Те са почти задължени да са такива - иначе ги изритват. И как е - справят ли се качествено?

 11. 11 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 431 Неутрално

  # 10 Да си оптимист е много важно качество в днешно време, защото ако не е доволен от нещо оптимиста ще се опита да го промени, а песимиста няма. За това мисля, че оптимизмът при Американците е едно по-скоро положително качество. То е свързано с инициативност и дейност, а не с мрънкане и бездействие. Много българи могат да ти мелят цял ден на главата за проблемите си, но за да ги решат не са готови да отделят нито минута. От сто кладенеца вода ще ти докарат, за да ти покажат как няма да стане.

  Как дали се справят качествено? С кое?

 12. 12 Профил на do 8 i 9
  *****
  Неутрално

  бъркате оптимизма с това да си тъп , и да не разбираш какво се случва и какво ще се случва - щото като виждаш задаващия се насреща влак и се дръпнеш от релсите не си 'песимист по влаковете' ! това се нарича реализъм !! само с верване и надяване НЕ СТАВА !!

 13. 13 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Реализма се базира на познание на реалността, а не разни празни приказки и поличби. Сигурно вашото вътрешно чувство относно борда е по-вярно от данните на БНБ. )

 14. 14 Профил на до 3,7 и 12
  *****
  Неутрално

  Колкото да се опитвате да манипулирате хората няма да стане....1997 няма да се повтори сори.Дори и да не разбира всеки усеща че нещата не са толкова зле...а за депозитите вече и най малкото дете знае че определят стабилността на една банка...хората не са прости и никой няма да си изтегли парите както се надявате.А за приказките колко сме зле и как страната ще фалира ги чуваме от 1 година и какво стана умници такива....НИЩО.А което е по важно и за следващата година няма да стане НИЩО..всеки трябва да си отговори защо някой се опитва да втълпи на останалите от една година как държавата ще се срине едва ли не...какво печели от това.Шибани спекуланти

 15. 15 Профил на 2010
  *****
  Неутрално

  до #8 и #9
  Напълно споделям мнението ви. Повечето от българите са мазохисти. Най-обичат да им е зле. Най са добре, когато им е зле. Вечно мрънкат и са недоволни. Изживяват се като жертви на обстоятелствата. Така е най-лесно. Не поемат никаква отговорност за действията или бездействията си. Вечно някой иска да ги прецака, вечно някой ги лъже или крие истината от тях. Никакво доверие на останалите хора или институциите.
  Ако случайно видят някой човек оптимист с позитивна нагласа го мислят за тъп.
  Явно това са критериите за интелект в нашата родина. Умният е- мрънкач, подозрителен към всички и всичко, невярващ на никого и нищо. Девизът на умника е: "Утре ще живеем по-зле, а след три месеца ни чака катастрофа" - подтекстът е що да се напрягам след като няма смисъл. И така масата се носи по течението и търси виновни- турското робство; фашизма; социализма; прехода; мутрите; богатите, които го ограбват; бедните, които не купуват; циганите; правителството; работодателите, които не дават достатъчно пари, подчинените, които не работят; МВФ; Европейския съюз, който не ни разбира; руснаците, които искат да ни използват; американците, които искат да ни използват; виетнамците, защото искат да живеят тук; имигрантите, защото не искат да живеят тук. И , забележете, причината е винаги извън нас. Ние никога не сме виновни за нищо!
  Пълното щастие е когато другите са зле. Ако банките фалират, и ние няма да сме много добре ама други ще са още по-зле. Ако бордът падне никак няма да ни е хубаво ама на другите ще им е още по-зле.
  Защо не се радваме ако нещата вървят на добре?! Ами много ясно, защото сме мързеливи и непредприемчиви и дори и да расте икономиката ние няма да извлечем никаква изгода. Но все някой ще бъде по-добре. А фактът, че някой е по-добре и се радва на по-висок стандарт, ни побърква. Направо мира не ни дава. Затова, мрачните перспективи някак си ни успокояват, вероятността някой да живее по-зле от нас е по-голяма отколкото вероятността някой да живее по-добре от нас.

 16. 16 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  @ 2010

  По-точно не бих могъл да го кажа!
  А дано с течеие на времето се появят повече хора, мислещи като Вас и мен.

  Поздрави

 17. 17 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До 14

  Ей, многознайко! Не знам кой се опитва да манипулира, ама като гледам добре си се постарал, макар и в грешна посока. Аз съм реалист, а ти - късоглед.

  И ще те посъветвам на база обидите ти в последното изречение - въздържай се малко повече, че иначе е вредно за здравето!

  Колкото до кой е крив и кой е прав - ще си говорим пак напролет, само да не се покриеш някъде!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  От януари се опитвам да разбера истериите по форумите. Не мога. Както са отбелязали някои пишещи тук - мазохизъм в изобилие. Кво им носи това на мазохистите не знам. Махам перверзното им удоволствие да се страхуват и да всяват, страхувайки се, страх около тях.
  По-долу ще дам една "графика" на страха, която може да се види през числата. Тя описва периода 05.02 1997 г., когато лева достига паритетната си стойност с марката до 14.02. 1997 г., когато хиените материализираха ужаса....Ако на някои им се ще, това да се повтори, поне да си го кажат.
  На The 8 ще кажа. Хващам се на бас с него - 100 към 1 в негова полза, че бордът през пролетта на 2010 ще си функционира и параметрите ще са същите. 1.9556 за 1 евро. 22 март 2010 е "пролетта". Залагам 10 евро, та да е спокоен.
  Обещания линк:
  http://im.cablebg.net/clients/svk-97.htm

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на Влад
  *****
  Неутрално

  Мими, отиди в кухнята и погледни този уред, с четирите котлона - Ето това в мястото, където трябва да си прекарваш времето!

 20. 20 Профил на Девалвирал
  *****
  Разстроено

  Тези вярващите в банките/борда и невярващи в Бог, да не приплачете скоро само.
  И да си спомните с ирония за собствената ирония...

 21. 21 Профил на Kiko
  *****
  Неутрално

  до #20
  Защо противопоставяш вярата в Бога на вярата в борда?! Едното няма нищо общо с другото. Нито Бог ни е докарал кризата, нито Бог ще ни извади от нея. А и да вярваш и да не вярваш в борда един елементарен анализ на предимствата и недостатъците показва, че е бордът при сегашните условия е най-добрия избор за България. Бордът функционираше и при далеч по-ниски валутни резерви и слаба икономика. Никой няма изгода от падането на борда освен някои спекуланти, заели къси позиции.

 22. 22 Профил на Е-е-е-е-е-е-е!
  *****
  Неутрално

  Някои от форумджиите да поспрат малко. Не съм чувал за срив на банкова система вследствие на подмятания във форум, но знам ли; има няколко мнения от типа "обичаме да ни е зле"; Дааааааа! Как може да не сме на дъното и тук!?

 23. 23 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Ние бяхме по-добре и от Румъния - но се оказа, че не сме. У нас нямаше криза, щеше да ни подмине, но се оказа, че тепърва ще дойде. Та като чуя, че нещо в БГ е по-добре от другъде и тръпки ме побиват!

 24. 24 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално


  Иван  Има нещо перверзно, но и много тъжно в психиката на Българина напоследък.

  ---

  Никой не ни лъже! Криза няма. Сергей Станишев изкара успешен мандат. ДПС е обединител на нацията и пазител на етническия мир и частния бизнес. В горите се извършва само санитарна сеч. Симеон Сакскобурготски има висше образование и е голям патриот. Иван Костов е крадец. Балкан беше просперираща авиокомпания. Чернобилска авария не е имало никога и не сме яли радиоактивни марули.

  В България всичко е бистра истина!

 25. 25 Профил на Golden,
  *****
  Неутрално

  Продължаваш да викаш високо. Защо ли? Да сме основали приз "съвест на нацията"?

 26. 26 Профил на нинджа
  *****
  Весело

  а защо нашия излишък е 1,5% от БВП нали 3% официално обявихме

 27. 27 Профил на Кико
  *****
  Неутрално

  Mr. Golden Nugget,
  Единствената и неоспорима истина, в която можеш да си абсолютно сигурен е, че един ден ще умреш. Всеки един от нас може да е единствено сигурен само в това.
  Всичко останало е шум. А основният шум идва от медиите и "експертите". Сами избираме на какво да вярваме или не. Основанията на оптимистите са не по-малко валидни от основанията на песимистите. Статистиката показва (но не доказва), че обществата на оптимистите живеят по-добре и се радват на по-висок стандарт.
  Разбирам иронията ти, защото явно споделям политическите ти възгледи, но има много хора които искрено вярват във твърденията ти и ще ги приемат за чиста монета, защото имат различни политически възгледи.
  Идеята ми беше, че човек никога не може да е сигурен за това какво ще му се случи утре или в други ден. По тази причина се дразня на категоричния тон, с която форумците "предвиждат" срутване на борда, фалит на банки и финансови катастрофи.
  Повечето не помнят как се решава квадратно уравнение с едно неизвестно, а прогнозират сложни системи, където има неизвестно колко на брой неизвестни?!

 28. 28 Профил на давай Кико
  *****
  Неутрално

  Браво Кико, аз съм втория жив оптимист в БГ, ама и аз нещо съм позабравил математиката

 29. 29 Профил на мминерева
  *****
  Неутрално

  Хей господа, свърши се живеенето Ви на кредит и някой от вас много са го закъсали и се надяват ,че ще продължат да живеят на кредит !!!!.Положението е лошо в света,този лек "растеж" се дължи на печетането на пари и от ФЕД и от ЕС , а тези са заинтересовани от Еф Джи и "виждат" вече розовото на кризата в България,както и повечето тук от форумците,някой са заинтересовани че ще фалират при падене на борда и се опитват да докажат на сульо и пульо колко е добре при нас при борда.Тук всички си гледат интересите при коментирането на борда .Борда ако падне ще е много зле ,но по бързо ще "изплуваме" от кризата ,ако пък не падне борда , ще е зле ,но ще е по продължително и мъчително.Някой тук казват че българина е песемист ,може да и така ,но при идваща буря добрият стопанин си прибира реколтата(в буркани) за да не се развали реколтата му, а пък ако си замине бурята , още по добре,той пак ще я извади(от бурканите) и ще я постави да се суши(депозит %).Всякой си има глава на раменете и да мисли ,след това да не му е виновна държавата,правителството,партият и форума на Дневник.Не вярвайте на всичко каквото ви казват по медиите и по форумите 1

 30. 30 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  Браво мминерева, все по-умерена ставаш.
  Гледам, вече не говориш за "плавна обезценка на лева", а пишеш за неща, които са близки до сърцето ти - стопанството, реколтата и бурканите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK