Американската безработица падна до 9.4%

Положителни данни за трудовия пазар бяха отчетени в Сверерна Америка в края на миналата седмица. Според американското трудово министерство нивото на безработицата в САЩ се е понижило през юли до 9.4% (през юни показателят беше 9.5%). Данните изненадаха повечето анализатори, които очакваха ръст на безработицата до 9.6% от работната сила. Нещо подобно се случи в Канада - там безработицата остана на ниво от 8.6% (колкото беше предходния месец). Прогнозите бяха за ръст до 8.8%.


Статистиката показва, че само за месец броят на уволненията в САЩ е паднал наполовина. През юли без работа са останали 247 хил. американци. През юни тази цифра е достигнала 443 хил. души. В производствения сектор най-много са уволненията сред строителните компании - над 70 хил. души, докато в сектора на услугите най-много са уволнените сред работещите в транспортни компании. Техният брой е близо 90 хил. души.


Тези данни бяха достатъчни, за да надигнат в петък борсовите индекси на Уолстрийт с повече от процент. На валутните пазари доларът помете всичките си конкутренти - еврото отслабна с 1.13% спрямо щатската валута, паундът и австралийският долар изгубиха по 0.5% спрямо зелените пари. С над 2% поскъпна доларът спрямо йената, а с почти 1.5% - спрямо швейцарския франк.
Според много анализатори високата безработица е един от проблемите, който ще остане като наследство от сегашната финансова и икономическа криза. Институции като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международната органиазция по труда (МОТ) прогнозират, че безработицата в Америка и Европа ще стигне двуцифрени стойности и ще остане на тези нива поне до края на 2011 г.


По данни на Евростат към края на юни безработицата в еврозоната достига 9.4% от работната сила, което досега не се е случвало в историята на валутния съюз. Данните за показателя през юли се очакват на 1 септември. Най-висока е безработицата в Испания, където доходи си осигуряват и много българи. След Испания се нареждат балтийските републики, които са в тежка рецесия. Най-ниска е безработицата в Холандия (само 3.3%), но и там се наблюдава ръст на безработните през последните месеци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK