Годишната загуба на "Екуест инвестмънтс болканс" е 138 млн. евро

Консолидираният финансов резултат на инвестиционната компания "Екуест инвестмънтс болканс" за миналата година е 138 млн. евро, показва отчетът на дружеството. Сред факторите, които оказват влияние върху отрицателния резултат, са рязко увеличаване на загубата от обезценка на активи, както и ръст в административните разходи. Компанията е един от големите играчи на имотния пазар в България.


Въпреки че финансовата година е приключила на минус за "Екуест инвестмънтс болканс", дружеството отчита над 34% ръст в приходите до 649.3 млн. евро, което му позволява да запише брутна печалба от почти 119 млн. евро. Немалък ръст на приходите (виж таблицата) резлизират веригите "Техномаркет" и "Домо", както и дистрибуторът на автомобили "Автоюнион", които "Екуест" продаде на "Еврохолд" през пролетта. Това обаче не може да тушира увеличаването на административните и за реклама разходи, които на годишна база скачат с над 110%. Междувременно загубите от обезценка на активи се издуват над 50 пъти до 53 млн. евро (при малко повече от 1 млн. евро за 2007 г.). Така нетният финансов резултат за периода е загуба от 137.98 млн. евро при печалба от 75.41 млн. евро година по-рано. Значително свиване от 80% на парите в брой е регистрирано в отчета за паричните потоци. Към декември "Екуест инвестмънтс болканс" разполага с около 13 млн. евро в пари и парични еквиваленти, а година по-рано сумата е била над 66 млн. евро.


"Оперативният климат на Балканския полуостров е неблагоприятен, а икономическата криза има значителен ефект върху инвестициите ни в областта на търговията, строителството и финансовите услуги", се казва в изявление на "Екуест", публикувано на сайта на компанията. Дружеството няма намерение да се отказва от стратегията си - а тя е да продава части от портфейла си и да се съсредоточава върху важните за нея инвестиции и проекти, се казва още в съобщението.
Освен че е основен акционер в проекта "Суперборовец", "Екуест" е и част от сагата със софийския боклук, тъй като е собственик на почистващата фирма "Новера". Основен акционер в "Екуест инвестмънтс болканс" е държавният фонд на Султаната Оман, който по-рано тази година придоби една трета от капитала на Корпоративна търговска банка.


Компания приходи (млн. евро) промяна на годишна база (%) акционерен дял към края на 2008 г.
"Техномаркет Домо" 621.5 39.8 75%
"Новера" 24.2 N/A 94%
"Авто юнион"
68.9
32.2 80%
"Уника" 68.4 13.3 37.7%

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Slan
    *****
    Неутрално

    Да ми лапат малкия, долните педерести!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK