Лошите заеми при небанковите институции стигнаха 10%

Лошите заеми при небанковите институции стигнаха 10%

© ДневникЛошите заеми при небанковите институции за бързи потребителски кредити достигнаха 10% от общо отпуснатите такива, показват данните на Българската народна банка за второто тримесечие. Делът им расте, но номинално те са със 7 млн. лв. по-малко спрямо края на март тази година. Тогава делът им беше 9.6%, а в края на миналата година проблемни бяха 6.9% от кредитите. За сравнение, към юни проблемните експозиции в банковите портфейли достигнаха 4.7% от всички заеми. Небанковото финансиране обаче се смята за по-рисково, поради което и делът необслужваните кредити традиционно е по-голям. На годишна база в края на полугодието обемът на проблемните вземания се увеличава с 99.59 млн. лв. (75.4%), но на тримесечна спадът от около 7 млн. лв. е първият подобен от края на 2007 г. досега.


Спад има и в общия обем на небанковите заеми. В края на второто тримесечие той е 2.32 млрд. лв. Това е със 7.1% по-малко спрямо март тази година и 9.4% по-малко спрямо юни 2008 г. До края на миналата година портфейлът на специализираните дружества се увеличаваше, като темпът на нарастване изпреварваше този на банковото финансиране. Причината беше, че банките започнаха по-рано да свиват кредитната си дейност и да завишават изискванията си за отпускане на заеми, поради което част от клиентите се пренасочиха към небанковия сектор. Със задълбочаването на кризата обаче търсенето на кредити намаля, а и самите дружества също започнаха да гледат по-предпазливо по отношение на предоставянето на ново финансиране, обясняват представители на сектора. В резултат от началото на годината вече се наблюдава свиване на кредитните портфейли и на небанковите компании.


"Хората започнаха да теглят заеми по-внимателно, и то когато имат ясна представа, че ще могат да ги изплащат", коментира в началото на месеца изпълнителният директор на "Изи кредит" Неделчо Спасов при представянето на резултатите на компанията за полугодието.
"Като цяло може да се каже, че търсенето е намаляло", посочи и главният изпълнителен директор на "Кредисимо" Константин Кръстев. Според него небанковото кредитиране тепърва ще се свива още повече, тъй като потенциалните клиенти ще се въздържат от теглене на заеми поради опасения, че не биха могли да покриват месечните им вноски. "Очаквам икономическата ситуация да е най-влошена през зимата - хората ще потребяват по-малко, а това ще се отрази и на сектора", прогнозира Кръстев.


През последните месеци се наблюдава и друга тенденция - намаляването на срока на заемите, които небанковият сектор отпуска. Все още най-голям е обемът на кредитите със срок над пет години, но от средата на миналата година техният дял постепенно намалява. Към края на юни 2009 г. те съставляват 62.4% от отпуснатото в сектора финансиране в сравнение с 66.1% година по-рано.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK