Дефлация в еврозоната и през август

До няколко месеца потребителските цени може да се върнат към растеж, смятат експерти

Потребителските цени в еврозоната намаляват с 0.2% през август на годишна база. Това показват прогнозните данни на Евростат, които бяха публикувани в понеделник. Така за трети пореден месец във валутния съюз се отчита годишна дефлация.


Спадът на цените през август е по-малък от този през юли. Тогава годишната дефлация в еврозоната стигна безпрецедентните 0.7%, като 75% от членките на съюза записаха поевтиняване на основните стоки и услуги спрямо предходния юли. Прогнозните данни за август ще бъдат потвърдени в средата на септември. Тогава ще има и разбивка за инфлацията в отделните страни от целия Европейски съюз.


Само преди една година годишната инфлация в еврозоната стигна рекордните 4% - или два пъти над желаните от Европейската централна банка норми. Монетарната институция ще заседава в четвъртък и се очаква да остави основната си лихва на 1%, което е рекордно ниско ниво. Представители на банката неколкократно заявиха през последните месеци, че няма опасност дефлацията в еврозоната да остане трайно явление и да се превърне в дефлационна спирала.
В този дух бяха и първите отзиви за прогнозните данни за потребителските цени през август. "Много е вероятно поевтиняването на стоките и услугите да е стигнало дъно през юли и през следващите няколко месеца цените отново да започнат да растат", коментира икономистът на "Глобал инсайт" Хауърд Арчър, цитиран от АФП.


В САЩ годишната дефлация достигна 2.1% през юли. През март Федералният резерв обяви мащабна програма за увеличаване на паричното предлагане, която беше остро разкритикувана от някои икономисти заради опасността от висока инфлация. Според анкета на "Уолстрийт джърнъл" около 50% от експертите очакват висока инфлация като следствие от паричната политика на централната банка. Други 41% пък са на противоположното мнение. В проучването са участвали 266 членове на Асоциацията за бизнес икономика (NABE). Въпреки противоречията между тях почти 70% от запитаните дават добра оценка за паричната политика на Фед.


ЕЦБ също има програма за изкупуване на корпоративни облигации за 60 млрд. евро. "Нямаме никакви намерения да променяме решението си, а то е да изпълним докрай програмата си", заяви на последното съвещание на банката нейният президент Жан-Клод Трише. Коментарът му беше в отговор на въпрос на журналист дали банката няма да преосмисли паричната си политика предвид положителните корекции в някои от основните макропоказатели на еврозоната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK