Потребителските заеми на Уникредит Булбанк се прехвърлят към дъщерно дружество

Това важи за кредитите в левове

Левон Хампарцумян (вляво) и Андреа Казини представиха новия главен изпълнителен директор на "Уникредит кънсюмър файненсинг" Пиер-Ив Геган (в средата)

© Надежда Чипева

Левон Хампарцумян (вляво) и Андреа Казини представиха новия главен изпълнителен директор на "Уникредит кънсюмър файненсинг" Пиер-Ив Геган (в средата)Уникредит Булбанк прехвърля потребителското си кредитиране в левове към компанията "Уникредит кънсюмър файненсинг". Тя е част от групата на "Уникредит" и е специализирана в отпускането на потребителски заеми. Това съобщиха от ръководството на банката при представянето на новия главен изпълнителен директор на небанковата компания за потребителско финансиране Пиер-Ив Геган.


Банката и дружеството са подписали споразумение за сътрудничество в България. По силата му всички потребителски заеми на Уникредит Булбанк, но само в левове, се предоставят от "Уникредит кънсюмър файненсинг" чрез клоновата мрежа на банката. За клиентите това не означава промяна, тъй като обслужването остава в клоновете и офисите на банката. Предимствата на този модел са съкращаването на времето между подаването на документите за одобрение за кредит и усвояването на самия заем, намаляването на бюрокрацията и документацията, подобряването на управлението на кредитния риск и разходите за привлечения ресурс, посочи Андреа Казини, главен оперативен директор на банката.


"Уникредит кънсюмър файненсинг" беше създадена през 2006 г. По това време се оформи тенденцията за по-дълбоко навлизане на банките в сегмента на потребителското кредитиране, като някои от тях създаваха свои небанкови компании за потребителско кредитиране, а други все по-активно започнаха да присъстват в различни вериги хипермаркети с офиси и изнесени работни места. През 2006 г. друга голяма международна банкова група стъпи на пазара на небанковото потребителско кредитиране у нас - Societe Generale Group, чрез компанията си "КредиБул".
Част от френската банкова група БНП Париба е дружеството "БНП Париба лични финанси", което също отпуска т.нар. бързи заеми. Сред другите по-активни на пазара са "Изи кредит", "Ти Би Ай кредит". Към края на юни 2009 г. обемът на кредитите, отпуснати от 18 дружества, специализирани в кредитиране (за тях БНБ събира тримесечна информация; те притежават 97% от активите в сектора), е 2.318 млрд. лв. Обемът им започна да се свива от началото на тази година, като спрямо март 2009 г. намаляват със 175.8 млн. лв. (7%), а спрямо юни 2008 г. - с 240 млн. лв., или 9.4%.


Пазарът не позволява да се достигат стойности на лихвите по кредитите, които клиентите не могат да платят, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, в отговор на журналистически въпрос. Естествено е в условията на криза и влошаващи се показатели цената на парите да расте, обясни той. По думите му с успокояване на икономическата среда и възстановяването на растежа лихвите ще започнат да намаляват, но едва ли ще бъдем свидетели на достигането на нивата отпреди кризата.


Антикризисни мерки
Различни инициативи в подкрепа на клиентите си в условията на криза е разработила "Уникредит кънсюмър файненсинг" през тази година, съобщи Пиер-Ив Геган. Компанията намалява месечната вноска на клиенти, които изпитват финансови затруднения, като целта е да се облекчи семейният им бюджет - т.нар. програма "Заедно 2009". Друга инициатива е програмата "Лоялност 2009" - клиентите и търговските партньори на компанията получават специална карта за преференции, валидна за две години. Тя позволява финансиране на заем или стоков кредит при търговец от 150 лв. до 50 000 лв. Освен това лоялните клиенти получават преференциални лихви.
Другите активни на този пазар компании също предлагат различни възможности и опции за клиентите си с временни затруднения заради кризата. От "БНП Париба лични финанси" дават възможност на клиенти в затруднение да отложат месечна вноска, като тя се премества в края на погасителния план, без да се променя размерът й. "Изи кредит" предлагат предоговаряне и преструктуриране на кредита с цел кредитната история на клиента да остане чиста. Освен това, ако техен клиент не може да си плати вноската няколко седмици или месеци, не начисляват лихва за забавянето през този период. Компанията предлага и отстъпка до 6% от цялата сума на кредита (лихва и главница) на клиентите си, които погасяват заемите си без закъснение. И от "КредиБул" предлагат преструктуриране на заеми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  А наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредит, които бяха отменени със закон, ще бъдат ли отменени?

 2. 2 Профил на ГалфонХампръцспърдян
  *****
  Неутрално

  Пак прецакахме потребителя.

 3. 3 Профил на .
  *****
  Неутрално

  А таксите за превод между Уникредит и Уникредит Ташак Английско Наименование кой ги поема?

 4. 4 Профил на може би
  *****
  Неутрално

  А така не си ли решават проблема с показването на лоши кредити просто? Т.е. новото дружество ще е с отделни отчети и няма да се "мърсят" тези на банката...

 5. 5 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Отворковците търсят начин да се спасят от лошите кредити, които своебразно бързо надробиха с неразумната си лихвена политика и вярата, че тях ресурс винаги ще ги чака наготово...

 6. 6 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  важно е, че новото дружество е небанково - т.е. няма да прави провизии по необслужваните кредити....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 7. 7 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 682 Гневно

  "Уникредит кънсюмър файненсинг"
  Благозвучно е като името на китайския официоз "Женмин Жибао"

  Аман от тъпите им гардънси, дивелопмънтси, резидънси, кънсюмъри и тем подобни дивотии! АМАН!

  В България ли живея или НЕ?

  Юробанк И Еф Джи

  На баба им хуркатал

 8. 8 Профил на шортя ги
  *****
  Весело

  Виж ги беее, как са се ухилили, как са показали белите зъбки. Браво, банкерчетата са голяма работа.

 9. 9 Профил на ы
  *****
  Неутрално

  По българското законодателство заеми по занятие може да предоставя само банка. Не може една банка да прехвърли част от кредитния си портфейл на небанково дружество, което няма лиценз да предоставя кредити по занятие, освен за събиране.

 10. 10 Профил на до 9
  *****
  Неутрално

  TBI, JetFinance да са банки? И в двете има потребителско кредитиране, а са небанкови институции.

 11. 11 Профил на хухи
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на Дъщерни дружества.
  *****
  Неутрално

  Какви красиви български мъже на снимката! Комшийте започнаха да прехвърлят жените си към дъщерни семейства с нови изпълняващи съпружеските задължения, а Вуте се похвали, че го прехвърли за сомалийски гражданин.

 13. 13 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Цитат: "...Освен това лоялните клиенти получават преференциални лихви...".

  Хе-хе-хе-е-е-е-е-е...! Лоялните клиенти на всяка една българска банка, включително и Булбанк, получават по един среден пръст и мазната усмивка на Левон за бонус! Освен това задължително ги чакат, повишени лихви, такси и комисиони! Е може и от време на време да им дебитират сметката два пъти при едно теглене ама то обикновено бива "неволно" извършено и след няколко-седмични разправии даже може и да се поправи!
  Друго какво ли ги чака лоялните клиенти? Както и някои по-горе правилно са се досетили, лоялните клиенти ще бъдат заливани от все по-добри и по-добри новини за състоянието на Булбанк, което ще бъде все по-стабилно без да отчита поведението на нелоялните клиенти, с които банката няма да се бори (тъй като е скъпо!) а направо си създава ново дружество, което да отнася финансовите резултати със знак минус!
  Да живеят лоялните клиенти! Ако не са те да плащат (т.е. да ги дерат докато издържат), Левон ще е доста омърлушен по снимките...

 14. 14 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  До номер 9.

  Най-общо, по смисъла на българското законодателство, всеки може да отпуска заеми на някой друг, не е забранено! Даже може да си искаш и лихва, съвсем законно!
  Набирането на депозити е тънката част! Там е регулацията и ограничителния режим, т.е. полето за банкова изява!

 15. 15
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 16. 16 Профил на Недолюб
  *****
  Весело

  УНИКРЕДИТ КОСТЮМЪРС ФАЙНЕНСИНГ ...
  Само разхождат костюми и вратовръцццки ....
  Поредната заблуда за простолюдието, за да се измъкнат от кризата, в която ни вкараха. Почти никой по големите магазни не дава потребителски кредит. Няма кинти. Само имитират присъствие .... Гласят се за ново клатене .....

 17. 17 Профил на До № 14
  *****
  Неутрално

  Да, прав си. Точно това се опитах да кажа - че предоставените от банката потребителски кредити са с ресурса на привлечените депозити. "Прехвърляйки" тези кредити на небанково дружество, банката прехвърля и първоизточника на кредита - депозита. Разбира се, условно казано. Искам да кажа, че дъщерните фирми за потребителски кредит възникват въз основа на банкови активи. И ако съм прав, прехвърлянето на тези кредити трябва да стане чрез апорт на цедираните вземания, а не едно към едно. Разбира се,може и да греша.

 18. 18 Профил на До № 17
  *****
  Неутрално

  Абсолютно прав си. Така банките се опитват да намалят разходите си за провизии. Опитват се да прехвърлят другаде токсичните си активи.

 19. 19 Профил на Хахаха!
  *****
  Неутрално

  Да, ама аз не съм съгласен! Мен някой питал ли ме е? Чл. 16. (1) Кредиторът може да прехвърли вземанията си срещу потребителя на друго лице само при условие че договорът за потребителски кредит предвижда такава възможност. Чл. 6. Всички изменения и допълнения към сключения договор за потребителски кредит се извършват в писмена форма и се подписват от двете страни по договора.

 20. 20 Профил на borislavgenov
  borislavgenov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Прехвърлят се само новите кредити, старите си остават в Булбанк. Не се притеснявай

 21. 21 Профил на До № 19
  *****
  Неутрално

  Всяко вземане подлежи на прехвърляне. Уговорка в противен смисъл е недействителна.

 22. 22 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Що не прехвърлят всичките си кредити към дъщерна фирма? Така ще си останат като министър без потрфейл. Няма провизии, няма надзор, няма нищо. Има само банка, какво и да означава това днес.

 23. 23 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  ЕЦБ е рефинансирала лошите кредити на банките в европа и сека уни кредит иска да запази тези рефинансирани пари от ЕЦБ да не ги дава за нови кредити и по евтино и излиза да сьздаде дьщерно дружество на което да плаща само за заплати на служителите които ще бьдат инструктирани да не дават много кредити

 24. 24 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  до уникредит....."КОН БОБ ЯДЕ ЛИ?".................................................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK