Банките си спомниха за лошите времена на борсата

Над 20% от пазарната си оценка изгуби AIG само за ден

След като през август регистрираха значителен ръст, акциите на големите американски банки отчетоха значителен спад късно във вторник. Освен че определи посоката на целя пазар, този срив се пренесе и на европейските борси в Европа.


С над 9% поевтиняха във вторник книжата на "Ситигруп". Над 6% спад отчете Банк ъф Америка, а "Уелс Фарго" изгуби почти 5% от пазарната си оценка. Огромни загуби калкулираха три финансови компании, за които американското правителство е предвидило над половин трилион долара под формата на помощи. Застрахователният гигант AIG приключи сесията във вторник с над 21%, а ипотечните компании "Фани Мей" и "Фреди Мак" записаха по над 17% спад в книжата си.


"Заради силния ръст от последните седмици хората очевидно забравиха за състоянието на финансовите компании и един толкова голям спад има отрезвяващ ефект. Финансовият сектор поскъпна до такива нива, че вече не може да поддържа борсовия си растеж при сегашното състояние на икономиката", коментира пониженията директорът на Christofferson Robb & Co Брад Голдинг, цитиран от "Блумбърг". "Бъдещето на банките вече не е толкова мъгляво, но и не се е прояснило. Пазарът не може да издържа толкова големи ръстове", смята и Дон Уордел, портфолио мениджър на RidgeWorth Capital Management
Август се оказа изключително добър за AIG, "Фани Мей" и "Фреди Мак" - всяко от тези дружества успя да увеличи пазарната си капитализация с по над 200% в рамките на месеца, изпреварвайки значително книжата на други финансови институции. За сравнение - за същия период "Уелс Фарго" е поскъпнала с малко над 5%, а Банк ъф Америка - с над 11%. AIG успя да излезе на печалба през второто тримесечие, което допълнително подкрепи представянето на компанията на борсата. Някои анализатори обаче са на мнение, че този оптимизъм не е оправдан.


"Фани Мей" и "Фреди Мак" нямат никаква стойност, защото са 80% държавни", заяви в доклад анализаторът на FBR Capital Markets Пол Милър. Късно в сряда се очакваше американското правителство да обяви план за преструктурирането на двете ипотечни компании. Вчера тенденцията на спад продължи. Малко след началото на борсовата сесия в Ню Йорк акциите на ипотечните компании забуха между 12% и 14%. Междувременно в Европа пониженията при големите банки бяха по-скромни. Акциите на британската "Барклис" и френската "Сосиете женерал" поевтиняха с 4%, италианската "Уникредит" изгуби 2.5%, книжата на холандската ING спаднаха с 5%, белгийската KBC се прости с 6% в Брюксел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK