Забранителният списък за приватизация ще бъде преразгледан

Изваждането на дружества от него не означава непременна продажба, обясниха от АП

Икономическото министерство ще започне оценка на критериите, по които определени дружествата са били включени в забранителния списък за приватизация, съобщиха от ведомството. Ден по-рано надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) предложи да бъдат извадени част от компаниите от списъка. В момента 168 държавни предприятия не могат да бъдат раздържавени.


Сред тях е компания за инвестиционен маркетинг, ВиК дружества и коневъдно предприятие. Техни принципали са различни министерства и агенции. Поставят се в списъка по предложение на ресорния министър, последвано от одобрение на Народното събрание чрез промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК). Най-вероятно първи от забранителния списък ще отпадне Българският енергиен холдинг или обособени части от него.


От надзорния съвет на АП обясниха, че изваждането на предприятията от забранителния списък не означава, че непременно ще започне продажбата им. "Важно е да се вземе решение за бъдещето на дружествата, за да може АП да започне подготовката за тяхната продажба", обясни Руси Механджиев от надзорния съвет. Само ресорните министри могат да направят предложение за отпадането на определени дружества от списъка. "Общовалиден принцип в световен мащаб е държавата да притежава само имущество, чрез което постига определени политически цели", обясни Димитър Бъчваров от НС на АП. По думите му всичко, което се постига като задължения по приватизационните договори, с изключение на цената, би трябвало да бъде държавна политика. Негово предложение е разпореждането с публична и частна държавна собственост да се осъществява от един орган по нареждане на съответния принципал.
В Закона за приватизация и следприватизационен контрол има два списъка с дружества - забранителен и разрешителен. Във втория влизат дружествата, важни за националната сигурност, които се приватизират чрез избраната и съгласувана с парламента стратегия. В него в момента има само три компании - военните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), търговското оръжейно дружество "Кинтекс" и приватизираното през миналата година Параходство "Български морски флот".


Общият брой на компаниите в забранителния списък е 168. Най-много дружества, които не могат да бъдат продавани, има Министерството на здравеопазването - 71, следвани от 39 компании на строителното ведомство. Сред тях са дружества за "Водоснабдяване и канализация", "Научноизследователския и строителен институт", както и фирмата за инвестиционен маркетинг "Цеси инвест". Министерството на икономиката е забранило за приватизация общо 19 компании. Сред които млечната "Ел Би булгарикум", "Българската агенция за експортно застраховане", дружества за рекултивация на минни терени - "Еко-Елшица", "Еко Медет", "Еко инженеринг", "Еко антрацит" и други. Забранено е държавата да продаде и останалите 49% от "Пловдивски панаир". Справка в забранителния списък показва, че не може да бъдат купени и веригата за младежки туризъм "Орбита", "Учебно консултантски комплекс - Берковица" и "Национален институт за изследване на виното и спиртните напитки".


Министерството на външните работи има само една фирма в него - Агенция дипломатически имоти в страната. "Вярно е, че за задграничните си имоти нямаме такава фирма, но тази в страната е създадена, за да гарантира конкурентното предлагане на пазара на недвижими имоти", обясни говорителят на външното министерство Драговест Горанов. По думите му това обяснява и различните цени, при които се предлагат имоти на държавата от дружеството. Не може да бъде приватизирана и "Националната спортна база", някои от обособените обекти на компанията.Консултанти актуализират оценката на "Булгартабак" Обединението "Събев и съдружници" и "Еврофинанс" ще трябва да актуализира направената през април оценка на цигарения холдинг "Булгартабак" заради забавянето на приватизацията му. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. От ведомството обясниха, че държавата няма да плати допълнително за тази услуга, защото тя е предвидена в договора, сключен с оценителите. Допреди няколко месеца кабинетът "Станишев" си беше поставил за цел да намери купувач на холдинга преди изборите, но това така и не се случи. Все още тече съгласувателна процедура с икономическото министерство за критериите, по които ще избира купувач на "Булгартабак".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Още през първите 12 месеца на мандата трябва да се предприемат някои бързи стъпки, които не струват много:
  - приватизация на ненужни активи, особено на тези, които носят само загуба
  - премахване на 40% от лицензите (експерти трябва да се захванат за да не стане мазало)
  - премахване на Денък девидент и "такса мост" за Дунав мост - два данъка, които вкарват малко пари в хазната, а причиняват повече проблеми
  - възможност за отквиране на нова фирма за максимум 10 минути чрез интернет (по възможност и на английски
  - премахване на всички монополи
  - либерализация на енергийния пазар + приемане на законодателен пакет чрез който търговията с енергия да бъде поставена на пазарни основи

 2. 2 Профил на chicharata
  chicharata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  честито

  поредната масова приватизация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK