България регистрира дефлация за четвърти пореден месец

Рецесията донесе най-ниската годишна инфлация за последните шест години

България регистрира дефлация за четвърти пореден месец

© ДневникЗа четвърти пореден месец Националният статистически институт (НСИ) отчете дефлация. През август на месечна база (спрямо юли) индексът на потребителските цени, чрез който се измерва поскъпването на живота, се е понижил с 0.2%, след като през юли спадна с 0.6%, през юни - с 0.4%, а през май - с 0.3%. На годишна база инфлацията се свива до 1.3% - най-ниското ниво през август за последните шест години. През юли тя беше 1.6 на сто.


Данните потвърждават опасенията на икономистите за дефлация и опасността от дефлационна спирала в резултат на икономическата рецесия. Наред с чисто сезонния фактор - спад на цените на храните, най-вече плодовете и зеленчуците, стагнацията в потреблението също води до намаление на цените на стоките и услугите. Задържането на тенденцията за по-продължителен период се отразява негативно на икономиката и създава предпоставки за корпоративни фалити. Поради тази причина усилията на правителствата и централните банкери по света са насочени именно към противодействие на тази тенденция. На този фон има и икономисти, които смятат, че понижението на цените в България е полезно. "Данните са добри. Те следват случващото се в Европа, а транспортните разходи намаляват", коментира пред агенция "Блумбърг" Елизабет Андрю, главен анализатор в датската Nordea Markets.


Ключов принос за понижаването на общото равнище на цените има поевтиняването на храните, които формират една трета от потребителската кошница на населението в страната. На годишна база през август цената им пада с 1.9 на сто след 1.4% понижение през юли. Сезонният фактор - поевтиняването на плодовете и зеленчуците, играе основна роля. Транспортните разходи, които също са съществено перо в разходите на домакинствата, се свиват за осми пореден месец - 6 на сто спад за година през август.
За цялата година БНБ прогнозира минимална инфлация между 0% и 1%. Според правителството тя ще е 1.8% за тази и 2.2% за 2010 г. Според "Уникредит" обаче България ще регистрира дефлация от 2.5 на сто за 2009 г. Само преди година България регистрира двуцифрена инфлация - 14.5% за 2008 г., което наред с огромния дефицит по текущата сметка беше сочено като другия най-голям риск пред стабилността на българската икономика и като доказателство, че тя прегрява.


Европейската методика сочи минимална инфлация 0.1% за август


На фона на дефлацията, измерена през националния индекс на потребителските цени (НИПЦ), хармонизираният с методиката на ЕС и нейната статистическа служба (Евростат) измерител за поскъпването на живота - ХИПЦ, все пак сочи минимален положителен ръст на показателя месец за месец - 0.1% (спрямо юли). Основна причина за увеличението на общия ХИПЦ, който измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от всички домакинства на територията на страната (включително и чуждестранните), е увеличението на цените в групата "Транспорт". , обясняват от НСИ. Според някои експерти ХИПЦ е по-коректен индекс от традиционния показател за потребителските цени, използван от статистиката. Този измерител въвежда така наречената вътрешна концепция за измерване на индекса на потребителските цени, която отчита влиянието върху динамиката на ценовото равнище, взимайки предвид и потреблението на чуждестранните граждани в България, а също така включва в потребителската кошница, колите втора употреба, които са ключов фактор и за населението на България предвид стария автопарк в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK