Държавата вдига наказателната лихва за просрочени данъци

Управляващите няма да спират банките да променят едностранно условията по кредити

Правителството може да вдигне драстично наказателната добавка за просрочените данъчни задължения, съобщиха източници от Министерския съвет. Според тях мярката трябва да дисциплинира фирмите и те да не бавят плащанията си към държавата, каквито сигнали има от началото на годината.


В момента след изтичане на законово установените срокове за внасяне на задълженията към държавата на фирми и граждани се начислява лихва в размер на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта. Промените, които правителството планира, ще вдигнат добавката на 20 пункта.


След запитване от "Дневник" от НАП обясниха, че средният годишен обем на просрочените данъчнизадължения е около 850 млн. лв. За близо 650 млн. има обезпеччителни действия като запор на банкови сметки. В условия на икономически растеж и добриусловия за компаниите среднатапродължителност на просрочията е по-кратък, а в момента достига до 9 месеца. Статистиката на НАП показва, че просрочени задължения над 50 хил. лв. се бавят средно между 6 и 9 месеца, а тези под 50 хил. лв. се изплащат със забавяне от 2 до 3 месеца.


Новината бе посрещната със смесени чувства от представителите на бизнеса. Изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов заяви, че е правилно както държавата начислява наказателна лихва на длъжниците си при забавени плащания, така и тя да плаща, когато неправомерно бави плащания към коректните фирми. Иванов призова и за равнопоставеност относно дължимите лихвени плащания по данъчни задължения и невнесени осигурителни вноски. В момента при забава на данъчни задължения се дължи добавка от 10 пункта над ОЛП, а при осигуровките 20 пункта. Според него правилно е тази добавка да се унифицира и да е 10 пункта, а не по-висока. Подобно предложение за промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс беше изготвено от финансовото министерство миналата година, но не беше прието.
"Текстовете в закона за ДДС са записани в полза в бюджета. Те гласят, че ако има данъчна ревизия срещу дадена фирма, не се дължи никаква лихва, докато ревизията продължава. Това нито е почтено, нито е честно. Ако се окаже, че една фирма е чиста, то тя има право на лихва върху задържаните й пари. Ако пък се уличи в нарушения, тя автоматично ще загуби правото на данъчния си кредит", смята данъчният консултант Симеон Симеонов. Според него в сегашните условия данъчната администрация няма мотив да приключва бързо ревизиите на фирми. Ако коректните фирми имат право на лихва върху забавените им плащания, това ще накара и данъчните по-бързо да приключат своите проверки.


В сряда стана ясно, че една от предложените от работодатели и синдикати антикризисни мерки, която срещаше най-сериозна подкрепа сред бизнеса, няма да се приеме от правителството. Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че министерството няма да предлага законово ограничение на правомощията на банките да променят едностранно условията по предоставени кредити.


В окончателния си вариант краткосрочната антикризисна програма на кабинета съдържа 82 мерки, от които 32 предложени от синдикати и работодатели и одобрени на тристранния съвет. Те са разделени в няколко главни параграфа - макроикономическа стабилност, устойчивост на финансовата система, подобряване на бизнес средата, подпомагане на земеделието, подобряване на инфраструктурата, стимулиране на заетостта, усвояване на еврофондовете и подобряване на образованието.


Политиките бяха разгледани на заседанието в сряда на Министерския съвет и ще се обсъждат през оставащите дни до края на седмицата. Другата сряда пък ще бъдат окончателно гласувани от правителството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK