И МВФ предложи вдигане на възрастта за пенсиониране

Поне засега от правителството отхвърлят идеята

Бас Бакер, ръководител на мисията на МВФ в България<br />

© Надежда Чипева

Бас Бакер, ръководител на мисията на МВФ в БългарияПонижаването на осигурителната тежест трябва да бъде съпроводено с цялостна реформа на пенсионната система, заяви ръководителят на мисията на МВФ в България Бас Бакер в интервю за "Капитал" (интервюто четете тази събота във вестника). Според фонда първата част от тази реформа е жените да се пенсионират не на 60 години, а на 63 като мъжете. Така според тях ще се смекчи натискът от спадащите постъпления във фонд "Пенсии", който ще загуби около 300 млн. лв. при 2 процентни пункта понижение на осигурителните вноски.


"Повечето държави в Европейския съюз са изравнили възрастта за пенсиониране между мъжете и жените, а тя е 65 години, а в България, дори мъжете се пенсионират по-рано", коментира Бас Бакер. Той веднага уточни, че институцията само отправя съвети, а не искания.


Засега именно в подхода към намаляване на осигуровките е най-същественото разминаване между правителството на Бойко Борисов и Международния валутен фонд при последното посещение на експертите му. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който покани експертите да оценят икономическата политика на кабинета, не отхвърли идеята за промени в пенсионната система по принцип, но заяви, че те не могат да станат сега. "Цялостната реформа изисква анализ и отнема време, а социалните осигуровки ще се понижат от януари", каза той. В края на миналата седмица социалният министър Тотю Младенов коментира, че в състояние на криза няма да се правят никакви реформи по отношение на пенсионната възраст. Това не означава, че не трябва да мислим дългосрочно за повишаването й, добави той.
Според запознати сегашното правителство е обсъждало подобна мярка и дори тя е имала голям шанс да влезе в управленската програма на ГЕРБ, но впоследствие е отпаднала. Мотивът на управляващите бил, че така хора, които са пред излизане от пазара и вече са правили планове за пенсиониране, ще останат в трудна позиция. Те са сред служителите, които работодателите първи освобождават, а в сегашните години, ако не се пенсионират, може да останат с малки или без никакви доходи.


В дългосрочен план обаче повишаване на възрастта за пенсиониране не се изключва и все някога ще трябва да се направи. Експерти на правителството в социалната област коментираха, че в следващите 10 години това ще стане необходимост, тъй като демографската криза намалява броя на работещите, които финансират първия стълб на пенсионната система, а Сребърният фонд ще може единствено да повиши сигурността на пенсиите.


Грубите сметки на правителството показват, че средно на година около 40 хил. души навършват пенсионна възраст. Ако от тях половината са жени и получават средна пенсия 260 лв., то с рязко вдигане на пенсионната възраст от 60 на 63 години държавата ще спести около 62 млн. лв. в първата година, а във втората и третата ефектът ще нарасне в аритметична прогресия. Ако мярката се предприеме след кризата, то ползите за бюджета пък щели стигнат 100 млн. лв. в първата година, защото освен по-малките разходи за системата тези хора ще се осигуряват и ще носят повече приходи. "Такова действие обаче е малко вероятно и ако има повишаване на пенсионната възраст, ще става постепенно", обясниха експерти от Министерски съвет.


В момента всяка година държавното обществено осигуряване и в частност фонд "Пенсии" изпитват недостиг на средства, тъй като пенсионните осигурителни вноски на работещите не са достатъчни да финансират изплащането на пенсиите. Дефицитът се запълва с трансфер от републиканския бюджет, като финансовото министерство планира по този начин да компенсира и допълнителния спад на постъпления от понижените вноски през 2010 година.Георги Ангелов, икономист, "Отворено общество"


Практически миналата година приключи процесът по увеличение на пенсионната възраст за жените, което бе част от реформата на системата от 1999 г. Теоретически никога не е лош моментът да се повиши пенсионната възраст, но политически винаги е неподходящ. Продължителността на живота се увеличава повече, отколкото досегашното вдигане на пенсионната възраст. За мен най-добрият вариант е да има автоматична връзка между продължителността на живота и пенсионната възраст. Това нещо не трябва да зависи от правителствата, а примерно от оценка на НСИ, която се прави на всеки 2 години. Така с повишаването на продължителността на живота би могло да се вдига и пределната възраст.


Друго, което може по-лесно да стане, е като се даде по-голям бонус на хора, които отлагат пенсионирането си, т.е. коефициентът за годините трудов стаж за години след достигане на пенсионната възраст да е по-висок. Това и политически е постижимо и ефективно, а не нормативно ще се вдигне пенсионната възраст, като за законови промени ще може да се мисли занапред.


Лъчезар Богданов, икономист, "Индъстри уоч"


На първо място, МВФ като цяло защитава конвенционалната позиция за поддържане на разходно-покривната система. Тя е характерна за развитите страни и трудно може да се очаква по-радикална идея за реформи. Според мен това не е единствената алтернатива. Те подхождат от принципа на фискалното благоразумие, а именно минимално възможни вратички за източване на средства. Аз подкрепям такава идея. Друг е въпросът какво ще стане в България, когато хората останат като безработни заради вдигането на възрастта. Начинът е да се намали броят на пенсионерите и в същото време да се стимулират хората да работят и да плащат осигуровки. Трябват повече работещи на по-малко пенсионери.


Сред мерките може да попадне и изсветляването на сивия сектор и хората, които не плащат осигуровки и крият доходи. Иначе постепенното вдигане е по-подходящо от рязкото, но трябва да се започне незабавно.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironic
  *****
  Неутрално

  Тази статия е поръчкова от началото до края, и за всяка отделна глупост е имало плащане. Написана е в стила и по живковски манталитет и целта е: "да настроим общественото мнение по "подходящия начин"

 2. 2 Профил на tostos
  tostos
  Рейтинг: Неутрално

  Представяте ли си шофьор на автобус на 65г.Представяте ли си ел. монтьор покачен на стълба на 65г.и още много такива професии .....................за този измъчен народ, значи 80% от хората да не дочакат пенсия.

 3. 4 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Малко е 63 години за пенсия - най-добре 68 години. Така рядко ще се срещат мъже пенсионери и ще се спестят доста пари /всъщност 80 % от предвидените за мъже пенсионери/ от бюджета. Не се ебавайте с народа и без друго мрем рано, а и "Анонимен" № 2 добре го е описал.

 4. 5 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  пенсионер - защитен вид в червената книга на изчезващите

 5. 6 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Аз разбирам от този "материал" , че имаме много свободни работни места,а работната ръка не достига. Затова вдигаме пенсионната възраст, за да тушираме демографската криза.
  Явно, че при нашите управници с намаляването на икономическия ръст се намалява и безработицата. Аз примерно предлагам на сънародниците си, които пушат по 2 кутии дневно, да откажат цигарите. Така в джоба им ще влизат месечно чистички около 200 лв. А като вземат и като безработни по оше 200 лв. ще имат доход от 400 лв. Пък и като акумулират последните слънчеви до първия сняг, няма да плащат и за топлото. Хубаво се живее и диша в днешна демократична България. Нали? Да!

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 6. 7 Профил на един все още работещ българин
  *****
  Неутрално

  Г-да министрите/икономическите и социялни/първо да помислят, по някои факти:1.При какви условия на труд и с каква техника работят болшинството български работници/като пример давам Б.Д.Ж./и срещу какво заплащане???И да направят съпоставка с страните от западна Европа/ЕС/ САЩ и др.и тогава да мислят за вдигане на пенсионната възраст!!!?Трябва да се престане с тази порочна практика:"Видяла жабата че,коват вола и тя вдига крак". Това се отнася и за цените на мед. обслужване,стоки от първа необходимост,такси данъци и т.н.Г-да икономисти Вие наи добре знаете че,ниската покупателна способност на населението не може да напълни хазната,но упорито си мълчите и отговор на ТОЗИ наи важен въпрос не давате???!!!

 7. 8 Профил на Истината
  *****
  Гневно

  А тя е следната : България е една от малкото страни БЕЗ никакви пенсионни фондове, благодарение на господа комунисто-социалистите. Значи, пенс.осигуряване съществува горе-долу малко след Освобождението ни от ТУРСКО РОБСТВО! / а не присъствие/ близо 130 години. По време на царуването пенс.фонд е бил събиран. След "победата" на народната власт?! в началото на 50-те същите фондове биват "национализирани", тоест заграбени от комунистите - това го знам от моя баща, който тойчно тогава е бил началник отдел "Пенсии" в малък балкански град. В края на властта - 80-те отново комунистите окраждат всичко, що е натрупано за 40-50 г. власт, тоест в деветдесетте години влизаме без заделена стотинка. На колко поколения дотук са откраднати парите - само от БСП знаят точно. Т.н. "преход" вече 20 г., тоест още едно поколение, също не спастри ни лев - то не бяха хиперинфлации, деноминации / нов грабеж / , ревалоризации и пр. -ации. С ежемесечните постъпления още от началото на 90-те се плащат пенсиите на половината население / в момента я имаме, я нямаме 5-5,5 млн. души, от които 2,6 млн. са пенсионери/ . Никое правителство не направи ефективна политика в областта на създаване на пенс.фонд. Толкова е просто и стимулиращо - индивидуална партида, точен разчет на сумите, отчет за какво се изразходват и как се инвестират. Не стига, че предоставяме на милата ни държава БЕЗРЕЗЕРВНО и без никакъв материален интерес в прод.на 40 г. парите ни и ТЯ ги харчи безотчетно, ами и ще ни поставят условя кога , аджеба, да си ги ползваме?! Що за цинизъм и наглост? Та ние тия пари сме си ги отработили и заделили, а ТЯ, държавата, нагло ни ги отнема. Какво става със сумите на хората, внасяли 20-30-35 г. и починали, не дочакали пенсия ? Къде са техните пари? Уважаеми форумци, тук става въпрос за един от най-големите грабежи - пряко от всеки от нас в продължение на целия ни трудов стаж. И отново няма виновни, наказани и пр. И отново парите ни ги няма - къде ли са ? Иначе със затвор ни наказват, ако не си внесем ДОО-то, а кой наказва получателя и разпределител на парите ни ? Това са 130 г. и нито лев спестен от толкова поколения - как го наричате това ?

 8. 9 Профил на BOGOMIL KOSTOV AVRAMOV-HEMY
  *****
  Неутрално

  БРАТЯ И СЕСТРИ - ИЗМАМЕНИ ПЕНСИОНЕРИ - БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС ДЪРЖАВАТА ВЪРЗВА БЮДЖЕТА - ЧЕ - КАК СЕ ВИДИ - ЩЕ ПОДПОМАГА ВЕЛИКИ СИЛИ ...

 9. 10 Профил на до 8
  *****
  Неутрално

  Трябва да има ИНДИВИДУАЛНА партида и тя да се НАСЛЕДЯВА!
  Брат ми почина на 64 години преди 4 години, снаха ми почина на 55 години преди 14 години, като са имали високопрестижни
  професии и по 35-40 години трудов стаж.

 10. 11 Профил на manolowa2
  manolowa2
  Рейтинг: Гневно

  Защо никой не повдигна този въпрос преди изборите? Да се е чуло видните експерти от СБ и икономически съветници да са си отваряли устата на тази тема? И как така мигом се появи веднага след изборите...

 11. 12 Профил на Ганчо
  *****
  Гневно

  Да наистина съм гневен.Тези,които искат да вдигнат пенсионната възраст нека бъдат така добри и излязят на борсата поне три години преди да се пенсионират.На чужд гръб и сто тояги са малко.Може ли да се иска от един монтьор на 65 години да се катери?Какво му е на полицаят ,че излиза на 52 години и си взема и 20 заплати.От къде ги взема?Да не би да ги е внасял?Виждали ли сте учителка над 60 години какво представлява в класната стая?Елате и се поставете на нейно място в тази лудница.

 12. 13 Профил на Велко
  *****
  Любопитно

  Правителството е за голяма прозрачност.Щом е така да се изпишат имената на тези умници дето замислят тази простотия и да видим те къде работят,колко получават или като мислят за народа да излязат в неплатен отпуск точно 2 години,преди да се пенсионират.

 13. 14 Профил на Някойси
  *****
  Неутрално

  Повишаването на пенсионната възраст не е никак приятно, но нали за да има пенсии трябват парични постъпления. При ограничени постъпления алтернативата на повишаването на пенсионната възраст е понижаване на пенсиите. Т.е. нещата се свеждат до баланс - като пенсии може да се раздава само това, дето постъпва. Протестите срещу това са протести срещу елементарната логика. А решението на пенсионния проблем е само в индивидуалните партиди (2 стълб).

 14. 15 Профил на lyubomira13
  lyubomira13
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Да вземат да помислят и за облекчения за работодатели, които отпускат памперси на работещите над 63 годишна възраст (при необходимост де)

 15. 16 Профил на LA SERPIENTE
  *****
  Гневно

  ТОВА Е ПОРЕДНИЯ АБСУРД!!!
  ТЕЗИ ОСВЕН СТАНДАРТНИТЕ ИМ РЕЦЕПТИ НЕ ЗНАЯТ НИЩО ДРУГО КАКВО ДА ГОВОРЯТ, ОСВЕН ЗА ОРЯЗВАНЕ НА РАЗХОДИ!!!
  РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ "БЛЕСТЯЩИТЕ" ИМ ИДЕИ ГИ ВИДЯХМЕ В АРЖЕНТИНА - ДА СИ ХОДЯТ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЪРЖАВИ ДА ПРИЛАГАТ "ЗНАНИЯТА" СИ!!!

 16. 17 Профил на liliy en
  *****
  Неутрално

  Много- добро предложение!
  Би било добре ако и в БГ постепенно се укрепи идейата и в последствие практиката за допилнително пенсионно осигуряане както + по-дълъг работен стж!
  По- високи приходи в пенсионните фондове,с години на на4исления и лихви биха дали по-висок падеж,разбирай по-високи пенсии.
  Все пак от някьде трябва да се запо4не,а и трябва да се тьрсят изходи от кризата!

 17. 18 Профил на Petrov
  *****
  Неутрално

  от сайта на КНСБ:
  http://84.242.167.9/knsb/index.php?option=com_content&task=view&id=930&Itemid=1

  ВЪПРОСЪТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ НЕ МОЖЕ И НЕ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЯН... Печат Е-мейл

  Във връзка с появили се публикации в пресата, ръководството на КНСБ смята за наложително да уточни, че на конференцията за „Финансиране и предизвикателства на социално-осигурителната система”, организирана от Икономчиеския и социален съвет на 16 септември 2009 г., ВЪОБЩЕ не е обсъждан въпросът за промяна на възрастовата граница на пенсиониране на жените в България, а именно изравняването и с тази на мъжете – 63 години.
  Манипулативният начин, по който този въпрос се хвърля в публичното пространство, е скандален, изумителен и недопустим.
  Представителите на КНСБ заявиха вчера много ясно, че трудно постигнатият обществен консенсус в началото на пенсионната реформа през 2000 г., бе едностранно и безцеремонно нарушен от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.
  Страданията на стотици хиляди български работници и служители в следствие ограничаване обхвата на ранното пенсиониране, на категориите и увеличаване на възрастта за пенсия, през всичките близо 10 години, с цел стабилизиране и модернизиране на пенсионната система бяха обезсмислени от недалновидни, услужливи и безперспективни политически решения. В следствие на намаление с над 2,5 пъти на осигурителната вноска, в полза на бизнеса останаха над 10 млрд. лв., а в частните пенсионни фондове постъпиха над 2,5 млрд. лв. Лишаването на солидарната пенсионна система от тези средства доведе до нейната тотална зависимост от събраните данъци, които да я дофинансират. Новото правителство продължава тази пагубна политика за осигурителната система с ново намаление на вноската от 5% за мандата (2% за 2010 г.).
  Преднамерената и съзнателно извършена в полза на бизнеса декапитализация на пенсионната система може да се преодолее с дългосрочни и консенсусни мерки за повишаване на заетостта, производителността на труда и доходите. Опитът този проблем да се прехвърли върху утрешните пенсионери, чрез увеличение на пенсионната възраст, е неморален и циничен и няма да реши проблемите с дефицита на пенсионната система, а само временно ще „закърпи дупката”.
  България е най-бедната страна-членка на ЕС, но заема челно място по обща и детска смъртност, по трудов травматизъм, и недоби условия на труд. Българинът живее в постоянен стрес, храни се незадравословно (предимно поради бедност) и живее по-кратко от средния европеец.
  В държави от ЕС с по-добър жизнен стандарт на живот и труд възрастта за пенсиониране е или близка, или дори по-ниска от тази в България. в редица страни разликата в пенсионирането между мъжете и жените не само съществува, но и е по-голяма:
  • Франция: 60 г. – жени; 65 г. – мъже
  • Гърция: 60 г. – жени; 65 г. – мъже
  • Полша: 60 – жени; 65 – мъже
  • Италия: 59 –жени; 61 – мъже (най-ниска в ЕС)
  • Чехия: 60 – жени; 65 – мъже
  • Литва: 60 – жени; 62,5 – мъже
  Ръкводството на КНСБ заявява, че в условията на задълбочаваща се икономическа криза и растяща безработица ВЪПРОСЪТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ НЕ МОЖЕ И НЕ СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЯН, още по-малко пък като анти-кризисна мярка.
  КНСБ категорично заявява, че ще използва всички законови мерки и средства, за да се противопостави и да не допусне увеличение на пенсионната възраст, под какъвто и да било предлог.

 18. 19 Профил на обикновенна
  *****
  Разстроено

  най напред трябва да се открият достатъчно работни местаза да има работа и за млади и за по-възрастни и тогава може да се мисли за промяна във възрастта за пенсиониране- не може при липса на работни места да се иска от хората да работят - желание за работа има, но няма къде

 19. 20 Профил на Разстроен
  *****
  Гневно

  Точно това трябва да се даде на референдум.Някои европеиски държави се отказаха от тази мания да увеличават възраста,защото ги чака гражданска воина в страните си. Аз съм и за продължаване на гратисния срок за ранно пенсиониране до изчерпване на хората,работели и си имат категориите.Другите да не са по глупави или некадърни.Като има за едни,да има и за всички.И откъде на къде някои ще ми отнбема правото да живея нормално.Искахте 100 точки,ето ги, някои си ги правят макар и 2011г.Аз предлагам референдум за всичко.

 20. 21 Профил на MARIA
  *****
  Неутрално

  всеки месец ми удържат по 42 лв. за фонд пенсии от моята заплата-за моя сметка . тези пари отиват в общият кюп. аз наближавам пенсионната възрат , но ако я увеличат - не се знае дали ще доживея това време.тези лични пари които ми удържат защо не са в отделни партиди и да станат наследсктвени.вноските които правят работодателите не ме интересуват-теще ги правят.но тези които се вземат от моя хляб....37 години внасям осигуровки и накрая нищо.била съм с около 200 лв. заплата , сега с 500 лв.и не се знае колко пенсия ще взема.след 1997 г. коефициентът пада и накрая едно нищодават ти и 35% от заплатата и....умирай със 120 лв.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK