"Алфа финанс холдинг" получи кредитен рейтинг със стабилна перспектива

Алфа финанс холдинг" е получил първоначален дългосрочен кредитен рейтинг bgA2 от Националната агенция за кредитен рейтинг (НАКР), съобщиха от агенцията. Краткосрочната оценка на компанията е bgP-2, а перспективата е стабилна. При анализа на "Алфа финанс" се е оценявала възможността на дружеството да погасява навреме финансовите си задължения.


Според съобщението на агенцията оценката отчита относително високото равнище на финансов ливъридж, използван най-вече за инвестициите в недвижими имоти. Основните фактори, които подкрепят рейтинга на холдинга, са силната бизнес диверсификация, високото кредитно качество на дъщерните дружества "Каолин" и "Финансиа груп" и водещата позиция на групата в сектора на инвестициите и управлението на недвижими имоти в България, посочват от НАКР.


В групата на инвестициите, които не са ключови за холдинга, попадат дружества от имотния сектор, телекомуникациите, строителството и логистиката. Това са т.нар. опортюнистични бизнеси, които "Алфа финанс" има намерение да развие и евентуално да продаде след това. Един от основните акционери в холдинга е Иво Прокопиев, който е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и съиздател на в. "Дневник" и "Капитал".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK