Унгария глоби топ банки за картел

Санкцията е за еднакви комисиони при транзакции с карти на Visa и MasterCard

Унгарският антимонополен регулатор (GVH) наложи глоба от 1.9 млрд. унгарски форинта (7 млн. евро) на картовите оператори Visa и MasterCard и седем банки в страната за картел, съобщи Ройтерс. Глобата е за еднакви комисиони при транзакции с карти на Visa и MasterCard. Глобата на двата картови оператора, наложена от GVH, е по 477 млн. форинта за всеки. Глобените за картел банки са OTP Bank (собственик на Банка ДСК у нас) с 281 млн. форинта, Budapest Bank - 188 млн. форинта, MKB Bank (собственик на МКБ Юнионбанк у нас) - 84 млн., K and H Bank - 127 млн., CIB Bank - 91 млн., Erste Bank - 107 млн., и унгарският клон на ING - 90 млн. форинта.


Глобените имат 30 дни, за да платят глобата и да обжалват решението на GVH. MasterCard неохотно приема решението за глобата и ще излезе с детайлно изявление, когато получи писмено самото решение, е заявил на пресконференция мениджърът на картовия оператор за Унгария, Хърватия и Словения Милан Гаудер. Въпреки това в изявление на MasterCard се казва, че са "изключително разочаровани" от решението и ще го обжалват, като според тях нито един от картовите издатели или някоя от банките не са нарушили никакви закони.


"Visa Европа" опровергава всякакво сътрудничество за поставяне на еднакви комисиони, като посочва, че няма законови основания за налагане на глоба. Заместник главният изпълнителен директор на OTP Bank Антал Ковач заявява, че банката не е съгласна с решението за налагане на глоба. В общо изявление, разпространено в четвъртък, OTP Bank, Budapest Bank, Erste Bank, ING Bank Hungary Branch, K and H Bank и MKB Bank посочват, че сътрудничеството им винаги е било публично и със знанието на Националната банка на Унгария. Банките казват, че всяка индивидуално ще реши дали да обжалва решението на GVH, след като го получат в писмен вид.


Само преди дни Европейската комисия разпространи доклад, според който банковите такси в целия ЕС са непрозрачни. Тарифите на текущите сметки са "твърде непрозрачни" и за потребителите е почти невъзможно да разберат колко плащат и да сравняват различни оферти, се казва в доклада. В някои държави от ЕС потребителите плащат значително повече за текущите си сметки, отколкото в други. Цените за сметки със средна честота на използване варират от такива високи нива като 253 евро в Италия до толкова ниски като 27 евро в България. При "интензивните" ползватели разликата е даже по-очебийна: от максимално ниво от 831 евро в Италия до минимално ниво от 28 евро в България. Австрия, Франция, Италия и Испания се представят зле, що се отнася до прозрачността, и са сред най-скъпите държави в сферата на банковите услуги. България, Холандия, Белгия и Португалия заемат последните места по отношение на разходите за текущи сметки.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Piranka
  *****
  Весело

  То тия карти тук ги разкриват пребиваващите чужденци, щото да спестят от таксата за обслужване в собствените си страни и паралиите български. В общия случай на обикновения българин те едва ли са му запотрябвали.

 2. 2 Профил на Delamarsh
  *****
  Неутрално

  Даже в статия, която може да те наведе на мисли, че българските банки също ни бъркат в джоба с картелни споразумения (всеки сам да си прецени), Дневник слагат рекламна подсказка. "България, Холандия, Белгия и Португалия заемат последните места по отношение на разходите за текущи сметки". Което не е лъжа, но парите изтичат и по-други начини.

 3. 3 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Дано тази статия подсети и нашата КЗК, защото положението при нас е същото....

 4. 4 Профил на Ференц
  *****
  Неутрално

  "Глобата е за еднакви комисиони при транзакции с карти на Visa и MasterCard."
  З България органите за контрол не забеляязват подобни
  тенденции.
  Нито при цените на горизата , нито при цените на ел. енергията.
  нито при цените на траннзакциите.
  Това е проблем единствено на унгарците.


 5. 5 Профил на George7
  George7
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Към № 4 - Абсолютно , особено при горивата, което се вижда на всяка бензиностанция. Но те просто не го забелязват...

 6. 6 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Манипулативна статия, ако се има предвид, че в Англия таксите са 0.00, както за текущи сметки, така и за теглене от автомат. Различно е положението, ако решиш да поддържаш сметка в евро или долари, т.е. не в тяхната национална валута.

 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само в бантустан има такси за откриване на сметка, за поддържане на сметка и прочее подобни.
  Затова и сите банки са на печалба.
  И кат са на печалба кво направиха - премия за шефчетата и пито платено.
  Така разбират пазарната икономика.
  Евалата на унгарците.

  The biggest risk in life is not taking one.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK