След двумесечен спад на лихвите по депозитите през август има ново покачване

Цената на кредитите обаче пада през изминалия месец

След двумесечен спад на лихвите по депозитите през август статистиката отчете ново покачване, сочат данните на БНБ. При срочните депозити за домакинствата ефективният годишен лихвен процент средно за пазара се покачва с 0.21 процентни пункта при левовите до 8.20% и с 0.29 пр. п. до 6.63% при евровите. Увеличенията са при най-предлаганите от банките и най-търсените от депозантите срочности - един, три, шест, дванайсет месеца.


Движението на лихвите по депозитите е един от факторите за посоката на движение и на лихвите по кредитите. След двата поредни месеци - юни и юли, на намаления при набирания ресурс в началото на септември няколко банки, които са сред основните играчи на пазара, предприеха понижения на лихви по кредити. Те са основно по новоотпускани заеми за физически лица. Две банки намалиха и лихвите за фирми. Сред другите фактори, които оказват влияние в тази посока, са натрупаната свръхликвидност в банките в резултат на депозитната война през последната година за привличане на ресурс от местния пазар и в същото време свито кредитиране, както и психологически фактори.


През миналия месец лихвите по кредитите са отчели спад. Поевтиняването при потребителските кредити в левове е с 0.19 пр. п. спрямо предходния месец, до 13.96% ефективен годишен процент средно за пазара. Това е спад за трети пореден месец при този тип заеми. През август има понижение и в лихвените нива по потребителските кредити в евро, макар и незначително - с 0.07 пр. п., до 11.65%. На годишна база лихвите си остават по-високи в сравнение с миналата година по това време. Според банкери пониженията, които се наблюдават, ще бъдат по-скоро корекции и нивата няма да достигнат до тези от времето преди кризата. Все пак прогнозите до края на годината са за спад на лихвите.Понижение има и на ефективния годишен процент при жилищните кредити в левове - с 0.39 пр. п., до 10.13%. Увеличава се само лихвата по този тип заеми в евро - с 0.3 пр. п., като средният ефективен годишен процент е 9.04%. Като цяло обаче общата цена на кредитите за домакинства се покачва. Годишният процент на разходите (ГПР включва лихва, такси, комисиони) по потребителските заеми в левове се увеличава, както и по жилищните в евро и в левове. Това означава, че банките компенсират и с покачване на такси. При фирмените кредити има намаление при левовите (с 0.19 пр. п.), докато евровите поскъпват (с 0.22 пр. п.).

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 429 Весело

  Погледни лихвите по депозитите, а се сещай за лихвите по кредитите....
  Ама и на банките не им зле!
  Дори няма смисъл да се мъчат да привличат нови клиенти следващите десетина години. Достатъчно баламурници залъгаха с по 25 годишни кредити. Сега ги държат за топ_ите и могат да си ги доят колкото си искат.

 2. 2 Профил на българка
  *****
  Неутрално

  Защо в другите страни правителствата могат да оказват натиск върху банките относно лихвената им политика, а тук банките държат в шах икономиката ни и никакви протести не им правят впечатление. Докога ? Кой може да им повлияе? Кой всъщност управлява ?

 3. 3 Профил на pukamu
  pukamu
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Управляват подлизурковци!Поредните са на терена!Ние само може да духаме....супата е мечта!

 4. 4 Профил на шоп
  *****
  Неутрално

  чекайте малко бе ,какви високи лихвите -къде па ея високи ги видехте бе .,- глей депозит9.6 % над годишна база и фиксиран лихво процент нема пове4е това ли е високите лихви бе Б.я дайте малко аванс бе банките поне до към 12 % лихва на депозите тогава по мога да поостана при вас ама 9.6 е малко малко
  Нагоре и само нагоре ,нема губещи ,който сака кредит трябе да може да си позволи ресурса и лукса -да работи пове4е .никой не ви бие по главите дашоп се оплетете у кредити за 30 години и 10 % лихви

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK