Най-голямата конкуренция в небанковия сектор е при взаимните фондове

В допълнителното пенсионно осигуряване обаче делът на първите четири е над 80%

Конкуренцията в небанковия финансов сектор става все по-голяма, сочи анализ на Комисията за финансов надзор за първото полугодие на годината. Тя се измерва според дела на първите четири компании от всеки отделен бранш - взаимни фондове, фондове за имоти, пенсионни осигуряване, частни здравни услуги и застраховане.


Според публикуваните от надзора стойности конкуренцията е най-силна при взаимните фондове, където четирите най-големи фонда държат по-малко от 20% от пазара.


За разлика от тях най-силна концентрация има при допълнителното пенсионно осигуряване - там делът на най-големите все още е над 80 на сто, въпреки че е намалял с близо 3% за последните две години до юни.
Пенсионните фондове са и тези, които управляват най-сериозни активи в небанковия сектор - към юни те надминават 2.66 млрд. лв., докато взаимните управляват едва 326 млн. лв. За сметка на това последните могат да се похвалят, че за пръв път от края на 2007 г. през второто тримесечие имат ръст на активите си с близо 5 на сто спрямо март. В сравнение с юни миналата година обаче те са спаднали почти наполовина. Броят на взаимните фондове обаче се е увеличил значително и вече достига 101.


Доста по-добро е представянето на пенсионните фондове, които отново започват да увеличават активите си по две основни причини - ръстът на фондовите пазари, което повиши стойността на акциите в портфейлите им, и постоянният приток на вноски в задължителното осигуряване. За една година средствата им са нараснали с 11 на сто. През същия период обаче фондовете са променили и инвестиционния си портфейл - ако през юни 2008 г. делът на акциите е бил над 16%, то за съшия месец на тази година е спаднал под 7 на сто. За сметка на това делът на държавните ценни книжа се е увеличил с 8.5 процентни пункта до 22 на сто.


При взаимните фондове тенденцията е подобна - от над 50% от активите делът на акции в портфейлите им е спаднал до 39%. Увеличили са се вложенията в дългови книжа, а паричните средства са достигнали близо една трета от управляваните средства. Заради кризата портфолио мениджърите обясняват, че предпочитат да държат повече пари в брой и така да имат възможност за покупки при изгодни оферти.


Другият ключов небанков сектор - застраховането, пък е привлякъл 726 млн. лв. премии за първото полугодие, с едва 2% повече спрямо същия период на миналата година. При животозастраховането дори има спад от 12%, като събраните пари от полици в бранша са едва 113 млн. лв. през юни. В общото застраховане концентрацията намалява и към юни четирите най-големи дружества държат малко над половината от пазара, но справка за последните две години показва, че този показател постоянно се променя и ако към юни миналата година е бил под 50 на сто, през март отново се качва до 56%. В животозастраховането тенденцията към увеличаване на конкуренцията е стабилна, като за пръв път делът на първите четири пада под 60 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK