Есенно раздвижване в кредитирането

Проблемните заеми продължват стабилния си възход

Есенно раздвижване в кредитирането

© ДневникКредитирането увеличи ръста си и възстанови месечния си темп отпреди една година. Това показват данните на БНБ към края на септември. След близо 12 месеца на символични покачвания през изминалия месец фирмените заеми са се увеличили с 1.1% спрямо август 2009 г., или с 335.4 млн. лв. Заемите за корпоративния сектор са имали такова повишение за последно през миналия октомври. Точно преди една година и кредитите за домакинствата са имали месечен ръст, сходен на реализирания през септември тази година – 2.7%, или нарастване на портфейла с 493.3 млн. лв.


На годишна база обаче темповете на растеж остават ниски в сравнение с тези през предходната година. През септември годишният темп на прираст на фирмените заеми пада до 3.7%. Обемът им в края на деветмесечието е 30.8 млрд. лв. В края на миналата година кредитите за бизнеса приключиха с 33.1% ръст на годишна база, а през 2007 г. – със 71.%. Подобна е ситуацията и при финансирането за домакинствата – годишният ръст в края на септември е 7.3 на сто при 31.4% в края на миналата година и 52.2% в края на 2007 г. Кредитите за населението достигат 18.9 млрд. лв.


Още в началото на септември тази година се появиха прогнози за плавно и бавно увеличаване на обемите на кредитиране. Това е и първият месец, в който се наблюдава по-оживен ръст на портфейлите на банките на фона на реализирания месечен растеж до септември. Все още е рано да се каже дали наблюдаваното раздвижване ще се задържи и през следващите месеци, коментират представители на банките. Дали появилият се в началото на миналия месец оптимизъм ще се задържи зависи много от представянето на международната икономика и данните както за Европа, така и за България, допълват те.
В началото на септември няколко банки обявиха намаления на лихви по ипотечни заеми и кредити за бизнеса. Те бяха сред основните играчи на пазара, което предполага, че във възстановяващата се пазарна надпревара ще бъдат увлечени и други кредитни институции. Тогава се появиха и първите прогнози на банкери, че лихвените намаления ще бъдат последвани и от нарастване на обемите на кредитиране, но много предпазливо и бавно.


Стабилният спад в ръстовете и обемите на кредитиране е съпроводен със стабилно покачване на ръста и обема на проблемните заеми. Те са и голямото предизвикателство на банките в момента, тъй като изискват нарастващи разходи за обезценки и провизии, което означава по-ниски печалби. Все пак банките у нас продължават да реализират положителен финансов резултат на фона на увеличаващи се разходи, намаляващи приходи и регистриране на загуби от европейските банки. Към края на септември обемът на лошите и преструктурирани заеми достига 3.113 млрд. лв. За един месец те са се увеличили с 360 млн. лв., или малко над 13%.


През август месечният темп беше 10.6%, а през юли - 8.5 на сто. Делът им в общия портфейл от кредити за бизнеса и домакинствата (без овърдрафтите) достига 8.14%. Прогнозите за пика на необслужваните заеми са за 2010 г. Такива очаквания изказаха от "Уникредит груп", Райфайзенбанк, Deutsche Bank Research, като последните прогнозират дял на лошите заеми от 15-20% за България и Румъния. Според МВФ нивото на лошите заеми в развиващите се икономики в Европа ще продължи да расте през следващите 12 до18 месеца, като ръстът ще варира между 50 и 10%.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  ръстът ще варира между "50 и 10%"?

  Истината ни прави свободни.
 2. 2
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на Споко
  *****
  Неутрално

  Вземат се нови кредити за да се изплащат старите.

 4. 4 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Ами къде е коментара от Левон...? Авторката го е пропуснала вероятно?

 5. 5 Профил на Хаха
  *****
  Неутрално

  Ха.
  Почти ме разсмяхте.

  Кога ще започнете да пишете ясно, сериозно и отговорно за наглостта и безотговорността на "българските" банки!

  Всички "новини" по темата са калпав копи-пейст от още по-калпави прес-релийзи.

  Сори за тона, но кога ще видим журналистически материал, който задава въпроси като: "Защо никой не следи механизмите на образуване на плаващите компоненти по действащи кредити?" "Кога ще се случи реална регулация на банковите услуги?" "Кога ще има защита на потребителите, вкл. и на ипотечни кредити?" "Защо у нас нема такова животно като бизнес-кредит?"


 6. 6 Профил на естествено е,че ще има кредитиране
  *****
  Весело

  всеки може да си произвежда гледни точки , но истината е,че всичко вече тръгна постарому-и покупки и кредити .
  хората които не купиха по-рано ще го направят по-късно , какво лошо има в това ?
  брат ми също подготвя документи за кредит ,харесал си е апартамент в Дианабад - директно от строителя и до 2 седмици отива на сделка.Хубавото е и ,че много строители и собственици излизат Директно на пазара - без ненужни посредници-получаващи пари за запознанство на страните.

 7. 7 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  на графиката липсва ръста и обема на необслужваните кредити в съпоставка с новите

 8. 8 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  до 6 ти--брат ти да бърза ,че от март как ще се засилят цените да знаеш........

 9. 9 Профил на Holden
  *****
  Неутрално

  "ИЗКУСТВЕН рекорд на кредитния портфейл на банките през септември"
  http://www.investor.bg/?cat=5&id=88765

 10. 10 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  Изкуствен рекорд на кредитния портфейл на банките през септември
  26.10.2009 11:25
  От: Мариян Йорданов

  Рекордният кредитен портфейл на българската банкова система от 49,7 млрд. лв. към 30 септември 2009 г. и месечният ръст от 1,7% са изкуствени, тъй като се дължат на обратно изкупени кредити за 880 млн. лв., без които през август кредитния портфейл на банките щеше да намалее с 51,3 млн. лв. Това показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ. Тоест рекордът не се дължи на новоотпуснати кредити, а на сделки със стари кредити.

  Без обратно изкупените кредити през септември общият кредитен портфейл на банковата система би бил 48,8 млрд. лв. към 30 септември 2009 г.

  Продажбата на кредити е процес, при който банките продават отпуснат кредит на секюритизиращо предприятие. Например отпуснала е 30-годишен ипотечен кредит за 100 000 лв. и го продава на секюритизиращо предприятие, като кредитополучателя продължава да погасява кредита си по същата сметка и при същите условия, но вече в полза на секюритизиращото предприятие.

  Така кредитът излиза от баланса на продалата го банка, като тя вече има пари, а не кредит.

  При обратно изкупения кредит банката плаща пари и придобива кредит, който преди това е продала на секюритизиращо предприятие.

  В последните години български банки са продали на секюритизиращи предприятия кредити за милиарди левове. Само за 2008 г. са продадени кредити за 2,8 млрд. лв., а обратно изкупените кредити през 2008 г. са за само 71 млн. лв. През 2009 г. тенденцията е обратна.

  С обратно изкупените кредити за 880 млн. лв. през септември 2009 г., общо за деветмесечието на 2009 г. обратно изкупените кредити достигат 1,284 млрд. лв., а продадените кредити за деветмесечието са за 388,3 млн. лв., като през септември няма продадени кредити, показват данни на БНБ.

  От началото на 2009 г. нетно са изкупени кредити за 895,7 млн. лв.

  Така септември е поредният месец след април 2009 г., през който кредитният портфейл на банките намалява, като се абстрахираме от ефекта на обратно изкупените кредити.

 11. 11 Профил на Holden
  *****
  Неутрално

  "Така септември е поредният месец след април 2009 г., през който кредитният портфейл на банките НАМАЛЯВА, като се абстрахираме от ефекта на обратно изкупените кредити."

  (пак от там)

 12. 12 Профил на Plugchieva
  *****
  Неутрално

  Ето ви финансови новини http://www.investor.bg/?cat=5&id=88765

  Ако някой ми покаже финансова или политическа новина от дневник без пропуски и то често огромни ще го черпя един кредит. Не четете и толкоз.

 13. 13 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  аз го преглеждам заради коментарите...........

 14. 14 Профил на marin_marinov_75
  marin_marinov_75
  Рейтинг: 0 Гневно

  а защо няма коментар на титаните на банковото дело левонката оня шморц от кредит център и ягодката от пощата е бивали коментар по такива теми без да се допитат до мнението на тези мижави мижитюрки които само дърдорят

 15. 15 Профил на marin_marinov_75
  marin_marinov_75
  Рейтинг: 0 Неутрално

  много весела статиика направо ме развесели в това мрачно и дъждовно време извинете това хумористичен вестник ли е ??????????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK