CIT - първият банков банкрут в САЩ напук на държавната помощ

Финансовата група е лидер в кредитирането на малки и средни предприятия

Поредният прецедент в корпоративна история на САЩ бе сътворен късно в неделя американско време, след като банковата група CIT подаде документи за защита от кредитори в манхатънския съд. Пътят на контролиран банкрут, по който компанията реши да поеме, я нареди на челните места в класацията на банковите банкрути в страната и е първият на институция, получила държавна подкрепа по програмата TARP, обобщава "Блумбърг".


Одисеята на банковата група започна още през 2008 г., когато институцията пострада тежко от разразилата се кредитна криза в САЩ. Именно с цел получаване на 2.3 млрд. долара от Вашингтон корпорацията промени своя статут на банкова група, за да може да участва в програмата TARP. Включването в държавната инициатива успя да закрепи състоянието на компанията, но само временно.


В момента активите на CIT се оценяват на 71 млрд. долара, което я нарежда на пето място в историята на банкрутите в страната и на първо сред дружествата, получили държавна подкрепа. За последните две години загубите на групата надминават 5 млрд. долара. От началото на 2009 г. компанията на няколко пъти се доближаваше до неплатежоспособност, след като Вашингтон отказваше нови кредитни линии. Облигационерите на дружеството отложиха процеса по банкрут, осигурявайки 3 млрд. долара през юли.
Големите експозиции на банковата група в сегмента на кредитирането на малките и средните предприятия се оценяват от експерти като спъващ фактор за съвземането на CIT. Плановете на институцията са след приключване на процедурата по преструктуриране фокусът на групата да се премести в сферата на кредитирането на едри предприятия с оглед минимализиране на риска. Цялостният процес по банкрут ще продължи два месеца и ще изтрие 10 млрд. дълг, обещава Джефри Пийк, главен изпълнителен директор на компанията. От дружеството вярват, че този кратък срок може да бъде постигнат поради сравнително добрата позиция, от която започват съдебната процедура.


Дни преди внасянето на документите от CIT успяха да договорят кредитна линия на стойност 1 млрд. долара с инвеститора активист Карл Икан и 4.5 млрд. долара от облигационерите си, което трябва да подпомогне преустройството в рамките на групата. В процедурата ще участва само централата на CIT, а подразделенията ще останат извън процеса, което ще позволи на филиалите да продължат своята дейност, улеснявайки решенията на съда в Манхатън.
Независимо от обещанията за бързо възстановяване под защитата на съда анализатори са обезпокоени за сектора на търговското банкиране в страната. Групата кредитира над 1 млн. компании и държи 70% от обема на факторинговите сделки в САЩ за 2008 г., сочат данни на CIT.


Акциите на компанията загубиха близо половината от своята стойност по време на извънборсовата търговия на фондовия пазар в Ню Йорк и се разменяха за 0.38 долара. При откриването на търговската сесия в понеделник книжата загубиха официално 40 на сто от стойността си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK