Обама предвижда революционни регулации за банките в САЩ

Мерките на президента съживиха дебата за налагане на глобални регулации във финансовия сектор

Международните усилия за увеличаване на регулациите във финансовия сектор получиха нов импулс в края на миналата седмица, след като американският президент Барак Обама представи план, чиято цел е да ограничи възможностите за рискови дейности на банките. Става въпрос за забрана на рисковите  операции, които те правят за собствена сметка, като търговия с акции, инвестиции в хеджфондове и такива за дялов капитал.


Основната цел на новите предложения е да се ограничи размерът и влиянието на големите финансови компании върху пазарите и да се ограничи формирането на балон, който предизвика последната финансова криза. Това реално още повече ще заличи разликата между инвестиционни и търговски банки в САЩ и би трябвало да ги съсредоточи към основната им дейност, а именно да набират влогове и да отпускат заеми - процес, започнал реално след фалита на "Лемън брадърс". "Файненшъл таймс" посочва, че това са най-сериозните промени след великата депресия.


Администрацията на президента на САЩ става една от първите, предлагаща конкретен пакет от мерки в тази насока. Благодарение на тези й действия дебатите за банковите регулации отново излизат на преден план. Регулациите във финансовия сектор най-вероятно ще са и сред основните теми на разговор на тазгодишната среща в Давос, която започва през седмицата, коментира "Уолстрийт джърнъл". В петък глобалните фондови борси отчетоха големи понижения заради опасенията, че правителствената намеса на финансовите пазари ще се увеличава.
Международните банки засега се въздържат от коментар, изчаквайки детайли по плана на американския президент. Засега е ясно, че Обама желае да се забрани на финансовите компании да търгуват за собствена сметка и да инвестират в хеджфондове и фондове за дялов капитал. Освен това се предвиждат някои ограничения свързани с размера на депозитите. Засегнат е още въпросът с банкерските бонуси, които предизвикаха неодобрението на обществеността.


Предложените ограничения ще засегнат значителна част от големите банки на Уолстрийт. "Джей Пи Морган" и "Голдман Сакс" например имат огромни звена за управление на дялови инвестиции и ако американският Конгрес одобри предложенията, на тях може да има се наложи да се разделят с този бизнес.


Според международни финансови експерти мерките ще бъдат заимствани от други правителства, които не желаят да стават заложници на банките, определяни като прекалено големи, за да фалират. Председателят на Борда за финансова стабилност Марио Драги приветства мерките на Обама.


"Действията на САЩ ще послужат за пример на други правителства", каза той. Целта на подопечната му институция е да координира международните финансови регулации. Филип Хилдебранд, президент на швейцарската национална банка заяви, че планът на Обама има потенциала да предотврати появата на финансови  кризи в бъдеще. "Ние сме извънредно заинтересувани от предложените мерки", каза той.


"Според мен това е една много, много добра стъпка напред", заяви френският финансов министър Кристин Лагард пред радио Europe 1. Планът срещна одобрение и във Великобритания. Финансовите министерства на Холандия и Испания заявиха, че принципно подкрепят президента на САЩ. Те обаче коментират, че повечето мерки са неприложими в техните държави. "Едно е планът да бъде обявен и съвсем друго той да бъде задействан", коментира източник от испанското правителство.


Реакцията на европейските държави е много важна за глобалните действия за налагане на единни регулации, коментират анализаторите. "Важно е да създадем интегрирана финансова система, която да взема под внимание всички особеностите при отделните държави", коментира Марио Драги.


Администрацията на Обама вече предложи нов данък за банките в САЩ, който трябва да набере 90 млрд. долара през следващите 10 години. Обама ще представи предложенията си пред Конгреса през февруари. Предложенията веднага бяха атакувани и на политическо ниво. Тя бяха определени като популистки, тъй като директно отговарят на общественото недоволство към финансовия сектор. Някои инвеститори обаче смятат, че трябват и по-крайни мерки. "За банкерите, които позволяват фалит на банки, трябва затвор", бе категоричен една от живите легенди във финансовия свят Уорън Бъфет.


каре


Какво предвижда планът


1. Забрана на търговията за собствена сметка
2. Определяне на размера на капиталовите буфери
3. Определяне на обема на банковите резерви
4. Ограничаване на депозитите, които може да се приемат
5. Налагане на правила за бонусите в сектора 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK