Банката за развитие готви първа емисия облигации през пролетта

Книжата са предназначение за пенсионните фондове, но все още се избира проектът за финансиране

Банката за развитие готви първа емисия облигации през пролетта

© НАДЕЖДА ЧИПЕВАПървата емисия облигации, издадена от Българската банка за развитие (ББР) за инфраструктурни проекти, най-вероятно ще бъде предложена на пенсионните фондове още през март-април. Това съобщиха пред "Дневник" представители на фондовете, като обясниха, че преговорите им с банката са вече в напреднала фаза, като остава само да се избере точният проект и сумата, за която ще се финансира.


Изпълнителният директор на ББР Ангел Геков потвърди, че в момента подготвят проекта, като първоначално ще представят на пенсионните фондове само примерен. Той ще бъде направен на база на вече финансирани от банката почти готови проекти, а след като се договорят за всички условия по него, ще се избере нов проект, който вече реално да бъде финансиран с парите на фондовете.


На конференция "Водна инфраструкутра и услуги", която се проведе в края на миналата седмица в София, Геков заяви, че ББР се готви да емитира първите дългови книжа, в които да инвестират пенсионните дружества, като уточни, че те няма да са за финансиране на ВиК сектора, но няма пречка следващи емисии да са за него.
Пред "Дневник" Геков посочи два сектора, за които най-вероятно ще бъде финансирането от първите облигации – възобновяеми енергийни източници и заводи за преработка на боклук. Същото потвърди и Милен Марков, председател на Комитета по инвестициите към Асоциацията на пенсионните дружества, който добави, че вече са се разбрали и за лихвата, която ще носят книжата.


Очертава се тя да бъде около 5%, на което според Марков пенсионните дружества са доволни, защото емитентът – в случая ББР, е стабилна институция и вероятността да има проблеми с плащанията е минимална.


По неофициална информация на "Дневник" един от проектите, за който се търси финансиране с облигации за пенсионните фондове, е завода за преработка на боклук край Варна. По план той трябва да бъде готов до август тази година и ще се намира до с. Езерово. Досега информация за липса на пари за строежа на сегашния завод не е излизала, а при подписването на договора за изграждането му беше обявено, че той ще струва близо 60 млн. лв. Не е изключено обаче да става въпрос за изцяло нов завод за преработка в близост до морския град.


Според неофициални коментари сред пенсионните дружества първата емисия облигации на ББР ще бъде между 20 млн. и 50 млн. евро.


Първоначалното пласиране на облигациите ще стане с частно предлагане само за фондовете, след което книжата ще бъдат качени за търговия на Българската фондова борса. Милен Марков посочи, че по времето на пласиране на книжата се очаква във фондовете да постъпят значителни средства от забавени в последните два месеца вноски. Причината за забавянето е прехвърляне на системата за разпределяне на вноски от Националния осигурителен институт към Националната агенция за приходите, каза още Марков.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БЪЛГАРИН!
  БЪЛГАРИН!
  Рейтинг: Неутрално

  А някой от пенсионните фондове направи ли сметка колко е инфлацията? Процента на доходност на облигациите да е поне на полвина от маржа на банките по отпусканите дългосрочни кредити и годишния процент по депозитите, т.е. да се покрива очакваната годишна инфлация и поне 5-6% добавка над нея! По данни на НСИ за 2009г - 7,8% е годишната инфлация + 5,0% = 12,8% доходност!
  Защото като се пенсионирам след години да не се чуди държавата откъде да ми подсигури средствата и да налива пари в пенсионните фондове (ако не са източени до тогава) и да мога спокойно да си изкарам с достойнство оставащи ми годинки като пенсионер, а не като сега да висят пенсионерите на все по-малко работещите в България!

  Последният преди да напусне България да вземе Знамето!
 2. 2 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  Леле колко си наивен.
  Не ми се пише. Много е.

 3. 3 Профил на Hare Krishna
  *****
  Неутрално

  А кой ще плаща заема? Ако рискът се прехвърля на държавата, това е държавногарантиран дълг. Трупането на такива дългове праща държавата по пътя на една наша южна съседка!

 4. 4 Профил на Winnie
  *****
  Неутрално

  Хората, които разчитат на държавата в Бг са: пенсионерите, политиците и до някъде софиянци....
  Останалите са принудени да се справят сами. Хайде, дано отминава рецесията, за да замина и аз към чужбината...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK