Акционерите на "Прайм пропърти БГ" са гласували срещу орязването на парите за управление

Акционерите на един от големите фондове за имоти на борсата в София - "Прайм пропърти БГ", са отхвърлили идеята за орязване на парите за управление на дружеството чрез революционната за сегмента, в който работи, концепция бонусите на мениджмънта да се определят на база не на активите, а на формираната от компанията печалба. Това става ясно от протокола от проведеното миналата седмица общо събрание на акционерите.


Таванът за разходите за цялостно управление и обслужване също няма да бъде променен и ще остане 15% от активите, гласи още решението на акционерите. От борда на директорите на "Прайм пропърти БГ" излизат юридическите лица, свързани с групата Ти Би Ай и Владимир Каролев - "Ти Би Ай инвест" и "Балканска консултантска компания", както и "Редстоун", която до неотдавна консултираше фонда за имоти. На тяхно място влиза само "Делта фуд", който е най-големият акционер в дружеството с 44.4% от всички акции, гласи друго решение.


Стратегически решения като промени в ръководството и устава на "Прайм пропърти БГ" ще се вземат вече с квалифицирано мнозинство не от три четвърти, а от две трети от гласовете на събранието, а договори с обслужващи дружества за над сумата от 100 хил. лв. ще трябва да получават санкция от общото събрание на акционерите.
Предложението за промяната в начина за определяне на възнагражденията на ръководството беше на вече бившия акционер ПОК "Доверие" и дойде броени дни преди в началото на август пенсионноосигурителното дружество да продаде дела си от 20.5% на съперниците си във фонда - "Делта фуд" и компанията на Сава Чоролеев, с което последните взеха 84.4% от капитала (цената на сделката беше 5.5 млн. лв.).


Тогава от "Доверие" предложиха промени в устава на дружеството, където вместо дължимите на членовете на борда, в това число и изпълнителните директори, досега 0.5% от активите да бъде записано, че директорите ще получават отново 0.5%, но от подлежащата за разпределение печалба, която на този етап в "Прайм пропърти БГ" остава мираж заради отрицателните преоценки и кризата на пазара на имоти. Другото предложение за промяна беше максималният размер на всички разходи за управление и обслужване на фонда да бъде фиксиран на 5% от активите, при положение че досега беше три пъти повече - 15%.


Заради избрания момент и въпреки уверенията на ръководството на "Доверие", че се отстоява принципна позиция, повечето експерти на пазара възприеха този ход като закачка от страна на пенсионната компания и свързаното с него лице - групата Ти Би Ай, спрямо групата около Чоролеев заради двегодишните им спорове как да се управлява "Прайм пропърти БГ". За момент се създаде впечатление, че орязването на разходите за управление и обслужване ще бъде подкрепено от Сава Чоролеев, тъй като една от фирмите му, чрез които присъства във фонда за имоти - "Победа", направи сходно предложение, но ходът на събитията от миналата седмица показа, че това не се случи.


Самият изпълнителен директор на "Победа" Михаил Чоролеев се е съгласил с аргументите на акционери на събранието, че печалбата не е удачна база за определяне на бонуси, тъй като по закон дружествата за имоти на борсата разпределят задължително 90% от финансовия си резултат като дивиденти за акционерите и останалите 10% могат да бъдат реинвестирани обратно в дейността на фонда, личи от протокола от общото събрание.


В качеството си на големи инвеститори в дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) някои пенсионни фондове (държат средно над 13% от акциите в сектора) все повече притискат ръководствата си да намаляват разходите за управление и обслужване, което води до понижаване на възнагражденията на директорите и заплащането на обслужващите дружества. Под една или друга форма към момента орязване на парите за управление и консултиране беше направено в "Адванс терафонд", "Агро финанс" и "Интеркапитал пропърти дивелопмънт".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:55 на 27/09/2010 от неговия автор.

 2. 2 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо Доверие не направиха това до сега когато имаха мнозинство в управлението на фонда

 3. 3 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  който има акции да бяга далече оттам....направо ми е странно какви са тези сигнали към инвеститорите и то по време на криза...

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK