България е с рекорден ръст на износа сред страните от ЕС

От страните членки на Европейския съюз България е отчела най-голямо увеличение на износа през първите девет месеца на годината, сочат данни, публикувани днес на сайта на Евростат, цитирани от БТА. Износът на страната ни през периода от януари до септември е нараснал с 33%, следван от износа на Латвия (29%), Литва и Естония (по 28%) и Румъния (26%).


Спад на износа е отчетен само в Люксембург - с 4 на сто. За деветмесечието най-силен растеж на вноса се наблюдава в Швеция (30%), Литва (29%), Чехия и Словакия (по 24%).


Вносът на България е нараснал с 9 процента, а на Румъния - с 19 на сто. През отчетния период е намалял вносът на Гърция (с 12%) и Ирландия ( с 1%).


Германия има най-голям търговски излишък за периода януари - септември (113.5 млрд. евро), а Великобритания - най-голям търговски дефицит (84.8 млрд. евро). България има търговски дефицит от 2,3 млрд. евро.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK