Дефицитът в бюджета остава висок

Дефицитът в бюджета остава висок

© Надежда ЧипеваБюджетното салдо по консолидираната фискална програма на месечна база за ноември е положително в размер на 36,5 млн. лева, съобщиха от Министерството на финансите. Към края на ноември 2010 г. обаче се отчита дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) в размер на 1.866 млрд. лв., като се формира от дефицит по националния бюджет от 1.967 млрд. лв. и излишък по европейските средства в размер на 101,3 млн. лв. в резултат на постъпилите през месец ноември помощи от фондове на ЕС.


Постъпленията по консолидираната фискална програма към края на месец ноември са 21.355 млрд. лв., или 87,0 % от годишните разчети. Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски за отчетния период възлиза на 16.985 млрд. лв., което представлява 79,5 % от всички приходи по КФП. Приходите в частта на преките данъци са 3 078,3 млн. лв. или 88,5 % от годишния разчет. Приходите от косвени данъци са в размер на 8,799 млрд. лв., което е 89,3 % от програмата за годината.


През втората половина на годината се наблюдава ръст на косвените данъци спрямо същия период на 2009 г., като за периода юли - ноември те са нараснали с 354,8 млн. лева, посочват от финансовото ведомство. Приходите от ДДС са в размер на 5,460 млрд. лв или 93,2 % от актуализирания разчет за 2010 година. Постъпленията от акцизи към 30 ноември 2010 г. са в размер на 3,229 млрд. лв., като изпълнението спрямо разчета за годината е 82,8 %.
Приходите от мита възлизат на 110,2 млн. лв. и вече превишават годишните разчети с 19,7%. Постъпленията от други данъци (в т.ч. имуществени данъци и други данъци по ЗКПО) са в размер на 640.5 млн. лв., което представлява 88,9 % от предвидените за 2010 година. Приходите от социално-осигурителни и здравни вноски за отчетния период са 4,466 млрд. лв. или 86,4 % от разчетите за годината. Неданъчните приходи са на нивото на постъпленията за същия период на миналата година и са в размер на 3,078 млрд. лв., или 90,6 % от годишните разчети.


Помощите към 30.11.2010 г. са в размер на 1,292 млрд. лв. (66,9 % от планираните) и превишават постъпленията към края на ноември 2009 г. с 92,4 млн. лв. или 7,7 %.


Разходите по консолидирания бюджет (включително вноската на България за общия бюджет на ЕС) към 30 ноември 2010 г. възлизат на 23,221 млрд. лв., което е 83,5 % от актуализирания годишен разчет. Текущите нелихвени разходи са в размер на 19,540 млрд. лв. или 91,7 % от планираните за годината. Спрямо същия период на 2009 г. текущите нелихвени разходи нарастват с 5,1% (942.9 млн. лв.). От тях най-висок ръст се отчита при социалните и здравноосигурителните плащани, които спрямо ноември 2009 г. са се увеличили с 911,8 млн. лева.


По-голямата част от увеличението при социалните плащания (494,1 млн. лв.) се дължи на базовия ефект от повишаването на пенсиите през 2009 г. и на по-високите разходи за обезщетения и помощи. Разходите за субсидии към края на ноември също нарастват спрямо същия период на 2009 г. с 207 млн. лв., което се дължи основно на по-високия размер на субсидиите по Програмата за развитие на селските райони, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Капиталовите разходи (в т.ч. нетният прираст на държавния резерв) възлизат на 2,596 млрд. лв. или 68,5 % от актуализираните разчети за 2010 г., а лихвените плащания - на 469,5 млн. лв. или 92,5 % от годишните разчети.


Независимо от увеличените социално и здравноосигурителни плащания и по-високите субсидии през 2010 г., в номинално изражение общо разходите по КФП (вкл. вноската за бюджета на ЕС) остават близки до тези за същия период на 2009 г. (нарастват с 1,1%), благодарение на мерките за ограничаване на разходите и реформите в държавната администрация, се казва в съобщението на финансовото министерство.


Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към ноември 2010 г. от централния бюджет, възлиза на 614,7 млн. лв. и е в съответствие с регламент 1150/2000 на Съвета на ЕС.


Фискалният резерв към 30 ноември 2010 г. възлиза на 6,4 млрд. лева.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на de40
  de40
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ох, олекна ми с 88,5 % на годишна база ...

 2. 2 Профил на Тракийчо
  Тракийчо
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не знам за вас, но аз бих предпочел да гледам статистиките в таблици и графи, вместо да го чета като литературен текст.

  Не че се оплаквам, просто давам съвет как би могло да се представи по ясно и разбираемо.

  "Социалистите много обичат бедните хора"
 3. 3 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Всички дебели, саде Дянков гърчав. Тоз човек сигурно има глисти.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 4. 4 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 927 Весело

  До коментар [#2] от "Тракийчо":
  На тебе ти се иска, но на някой не му стиска.

 5. 5 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#2] от "Тракийчо":

  Да де ама с една таблица няма как да се запълни толкова място във вестника. Плюс това таблицата всеки си я тъпкува както си иска, а не по "правилния" начин.

 6. 6 Профил на Atanas Atanasov
  Atanas Atanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тракийчо":

  Аз нищо не можах да схвана от толкова цифри.

 7. 7 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми режи от разходите , можеш да започнеш със заплата си.

 8. 8 Профил на Opsss
  Opsss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Какво има да се схваща чат толкова. Доста по-малки приходи спрямо 2008 г. На тази база един притеснителен дефицит при все и очакван. Фискалния резерв намалява. Отново слабости в акцизите. То се вижда с просто око какво се продава по улиците масово. И все пак говорим за резултати на актуализирания бюджет, а не за първоначалния. Спрямо него нещата са още по-зле. За съжаление всички тези тенденции ще се запазят и през 2011, като по притеснителното ще бъде новото дългово емитиране. Това е положението. Симулирането на реформи е до ден. Ако е имало някаква инерция в икономиката, то 2011 ще изчезне. Моето впечатление е, че фирмите и домакинствата са на предела на финансовите си възможности и не съм оптимист за реален ръст на приходите през 2011. Страшно много ми се иска да бъркам!

 9. 9 Профил на avens
  avens
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Някой вижда ли, някое от лекетата на снимката да напомня дори за идустриалец?
  Е.
  Затова тези гниди са за боклука. Какъв бюджет. Какви съотношения. Тези са чисто и просто пълнител не за химикалки, а за контейнерите за изгаряне, а не за брикетиране.
  Ако този, последния с очилата вдъхва някакво доверие, то предпоследното монтанско очилато говедо е достойно за микроскопска проба за потвърждаване на игнорантщина.
  За онзи преди него няма микроскоп да го представи като обект за размишление, освен като кимащ на слабопеещ. Чутури.

  Ако искате четете или не четете написаното от мен.И още нещо:НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ (+) или (-).Интересува ме само смисъла на нещата.
 10. 10 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 523 Весело
 11. 11 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 479 Неутрално

  При толкова раздута администрация, нищо чудно, че парите не стигат.
  Ако се направи най-проста сметка, на един работещ се пада най малко двама паразитиращи - един манго на социални помощи и един чиновник.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 12. 12 Профил на ve
  ve
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като грешка на политиката е не предлагането на ДЦК на вътрешния пазар, А високата им доходност. При такъв засилен интерес е редно, доходността им да е по-ниска. Когато интереса надвишава предлагането, трябва да се пуска НОВА емисия с по-ниска доходност, а не да се надвишава първоначално заявената.

  Съществуващият бюджетен дефицит е малко, има нужда от поне 3% още. Към момента наливане на пари в икономиката, въобще не може да предизвика инфлация, тъй като всички налични пари се изсмукват от банките и изнасят към майките им в чужбина. Стабилността на валутния борд, е осигурена от увеличаващия се износ, който пък се стимулира от ниските данъци. Принципно икономическата политика е правилна, въпросът е дали ще доживеем да видим резултатите или ще дадем фира от глад преди това.

 13. 13 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И тая вечер е пълно с "компетентни" коментари от доброволни/но платени/коментатори на Позитано 20!Измислят си предположения и след това ги "коментират",като не забравят клозетният си речник по адрес на избраните с непознато за БСП мнозинство,управляващи.Тъпи манипулатори си бяхте още по времето на тато и такива ще си останете до гроб.

  Виниций
 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това е целенасочено направено само за да не изпълним техническите критерии за вход в €-зоната.
  Клепарите от ГЕРБ искат още отсрочка за да си разиграват коня както си щат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#11] от "Кака Пена от село":

  Како Пено,докато изпишеш шесте редчета за радутата администрация и ни" светнеш",кокошките си легнаха гладни!Ако искаш да ти снесат яйця,утре първо ги нахрани и после сядай на компутара.

  Виниций
 16. 16 Профил на leonid
  leonid
  Рейтинг: 583 Весело

  Дефицитът в бюджета остава висок


  И сега да вадим калкулаторите ли?Да бяхте написали най-отдолу колко висок остава!

 17. 17 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#10] от "kazkad77":

  Елементарно - подготвя се за държавен глава догодина. Първи контакти в Бразилия. Матриала да го духа и да цвили от кеф като види снимките след два дена по сите вестници.

 18. 18 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "kazkad77":

  В Рио на Копа Кабана .

 19. 19 Профил на sql
  sql
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#13] от "peter todorov":

  Големите пари са у управляващите безспорно, така че в този форум единствения платен изглеждате Вие с Вашите неадекватни коментари. Всички критикуващи правителството - комунисти, айде бе!

 20. 20 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#19] от "sql":

  Наивнико,парите на България ги прибраха комунистите.На колко години си бил през 89 година?Нали те изпипаха този мръсен "преход" с единствената цел, като се откажат от монопола над власта,да запазят за себе си парите на българите!Не им беше трудно !Имаха си ПППартия,която си имаше Държава,а банките бяха държавни!ПППартията държеше ключовете на стоманените банкови каси.Охарчиха се само за куфарчета,с които изнесоха парите в австрийски и швейцарски банки.Сега ги връщат и ги влагат в ДМА/предимно строителство/ и ги препират,за да не "миришат"!Само наивниците не знаят ,че икономически България е още в ръцете на комунистите,че всички държавни структури са техни гнезда, откъдето дърпат конците.Само да не се окаже,че мислим еднакво,а не можем да се разберем кой не е комунист-Ванчо Костов или Бойко Борисов !Излишно е да спорим.Костов вече е загубил електората си и е бита карта.Харесва ли на някого или не ,проучванията на рейтинга показват, че "мат"риала",както някои "Философи" наричат избирателя,поддържа Борисов.Това е.

  Виниций
 21. 21 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#20] от "peter todorov":
  То матряла и крадливия цар поддържаше ,после и тройната ламя
  ,сега и Бойко Каубойко /познат в мутренските среди като Тиквата/ ,та затова е на този хал матряла.
  Глупав матрял -слаба държава!

 22. 22 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Весело

  А и да уточня не съм фен на БСП ,ДПС, и тн да не стане грешка
  да ме обвиниш в леви пристрастия!

 23. 23 Профил на mr_reader
  mr_reader
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "mrivanoff":

  ++++++++++++++++++++++++++

  Women are like the stock market They're irrational and can bankrupt you if you're not careful.
 24. 24 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "ve":

  Доходността по ДЦК не се определя от правителството, а от пазара... МФ може да определи само купона, а цената вече зависи от пуснатите офертите. А и Дянков подходи доста далновидно като привлече половината от нужните пари за падежиращи ДЦК от една свръх презаписана емисия. След това спря да привлича повече от първоначално заявените количества, с което накара банките да пускат много агресивни оферти и свали доходността/цената на последващите емисии. Но тези неща малко хора ги разбират, така че надали Дянков очаква някакво признание.

  Освен това е глупост, че банките изнасят ликвидност към майките си в чужбина, поне не и в момента. Банките ни са свръх-ликвидни, което се вижда от късия Софибор и чакат малко по-стабилен растеж, за да започнат да кредитират отново.

  Като цяло бюджетния дефицит не е голям, а напълно очакван при такива условия и в него няма нищо чак толкова лошо. Имайте предвид, че ако нямаше дефицит рецесията щеше да е още по-дълбока. Не знам какъв им е проблема на Дневник?!

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 25. 25 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 807 Весело

  До коментар [#24] от "Born to Quote":

  Проблема винаги е бил един и същ - неграмотност! А и на мат'ряла му харесва да псува някой за собствената си некадърност...

 26. 26 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#24] от "Born to Quote":

  Той дефицита вярно не е голям ,ама тези закъснения на дължими плащания от бюджета към бизнеса мамата таковат на икономиката особено в период на криза.

 27. 27 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Освен това структората на бюджета не ми харесва ,реже се не там откъдето трябва а откъдето е най-лесно.

 28. 28 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#20] от "peter todorov":
  "Само да не се окаже,че мислим еднакво,а не можем да се разберем кой не е комунист-Ванчо Костов или Бойко Борисов !"

  Ами разбирай сам:
  -Кой е бил член на БКП до 1990г
  -кой не е напуснал любимата си БКП и затова е напуснал милицията
  -на кой приятелите,приятелките и съдружниците са 90% свързани с ДС
  http://mutri.blog.bg/lichni-dnevnici/2007/10/16/boiko-metodiev-borisov-rapona.122384
  -на кой любимец и образец на постижения е ТЖ
  -кой е обслужвал ТЖ
  -кой е обслужвал и докарания от ДС мадридски айдук
  -кой е вкаран отново в милицията от докарания от ДС мадридски
  -кой се инати като магаре на мост за ДС министъра
  Абе изобщо как ти се връзва антикомунизма с Бойко Борисов и цялата лакомва ченгеджийска посткомунистическа паплач в правителството,парламента,областните управи ,софийска община и другите управлявани от ГЕРБ.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK