ЕК предлага и банковите облигационери да помагат в случай на фалит


Новите регулации могат да станат закон най-рано през 2013 г.

Облигационерите и кредиторите на банките да поемат част от загубите им при евентуален фалит, предложи в проектозакон Европейската комисия (ЕК).


Проектът може да се превърне в закон не по-рано от 2013 г. Така ще се сложи край на привилегиите за тези кредитори, които останаха непокътнати по време на кризата, за да не се предизвика паника в системата, коментира "Ройтерс". Вместо тях загубите от проблемите на сектора понесоха акционерите и правителствата.
Идеята на новите регулации е властите да имат повече правомощия, така че да принуждават основните кредитори на финансовите институции, като облигационери или друга банка, отпуснала заем, да поемат част от цената на евентуално спасяване от фалит. От обхвата на правилата са изключени кредиторите, които са получили гаранции по заема си.


"Трябва да приведем в действие система, която ще осигури на Европа достатъчно добра подготовка да се справя с банкови фалити, без тяхната цена да се поема пак от данъкоплатците", заяви еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.


Финансовите експерти приветстват новите регулации, но бизнесът ще им се противопостави, пише още "Ройтерс". Причината е, че те ще оскъпят и затруднят взимането на заеми от самите банки заради по-високия риск, който ще поемат търговските им партньори.


Според някои анализатори новите правила ще навредят и на опитите на кредитните институции да оправят балансите си чрез разпродажба на портфейли от кредити, обезпечени с подценени активи като недвижими имоти например.


В проектозакона са заложени още и по-големи правомощия за националните регулатори. Идеята е те да могат да се намесват в управлението на банките и бизнес стратегиите, когато има риск за икономическата стабилност на дадена страна.


В случай на фалит ЕК предлага регулаторите да могат да налагат прехвърляне на банковите активи и задължения или към друго частно дружество, или към мостова банка – временна институция, създадена специално за целта.


Кредиторите ще трябва и предварително да изготвят план за справяне с проблемните ситуации. Проектозаконът е достъпен за публична дискусия до 3 март.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK