IIF: Само 30% от банките са реформирали възнагражденията

IIF: Само 30% от банките са реформирали възнагражденията

© Associated PressОт началото на кризата само 30% от банките са направили "значителна" промяна в политиката си по изплащане на възнаграждения, така че да се обвърже представянето с риска. Това сочи проучване на Института за международни финанси (Institute for International Finance, IIF), цитирано от Financial Times.


Според директорите на институциите вина за бавния прогрес има непостоянството на регулаторите.


От IIF, представител на повече от 400 финансови компании по света, посочиха, че проучването показва, че е необходима още работа, за да се трансформира културата на големите банки.
Резултатите могат и да изненадат регулаторите, особено в Европа, където банковите надзорници прокараха детайлизирани правила за възнагражденията. Тяхната цел беше да се намалят стимулите за краткосрочни печалби и склонността към повече риск.


Като цяло проучването, в което участие са взели 62 финансови компании, показва, че от началото на кризата по-значителен прогрес е постигнат в области като въвеждане на политики за управление на риска и подобряване на прогнозирането на бъдещите рискове.


Повече от 80% от запитаните например посочват, че членовете на банковите бордове са увеличили наблюдението на риска. В същото време 93% казват, че са въвели вътрешни стрес тестове спрямо 74% през 2009 г.


Реформите на плащанията обаче остават най-голямото предизвикателство за директорите на банките въпреки настоятелните призиви за по-ниски бонуси и по-прозрачни политики, коментира Рик Уо, вицепрезидент на IIF.


ОТ института посочват още, че непоследователните регулации между финансовите центрове задържат растежа, а от банките твърдят, че ще загубят най-важните си хора, ако едностранно наложат по-строги ограничения на плащанията.


"Това не е като да строиш завод за стомана", каза още Уо. Не може просто да кажеш – ето тук ще е, сега го направете."


Резултатите показват, че 78% от участниците в проучването казват, че са прегледали политиките си по заплащане спрямо 58% през 2009 г.


Само 40% обаче са "били близо до предприемането на промяна".


Друга област, в която остава поле за действие, е апетитът към риск на банките и разработването на по-добри процеси за измерване и на размера, и на вида на риска, който индивидуалните бизнес единици трябва да поемат.


Уо посочи още, че допълнително наслагване на регулации може да накара банките да загубят фокуса върху подобряване на вътрешните системи за мониторинг на риска.


"Трябва да отбележим, че колкото и да са важни глобалните регулации и надзори, рядко те са предотвратявали банкови кризи", допълни той. "Това, което преди всичко е съществено, е налагането на стабилна рискова култура в институциите."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK