Петролът отново тръгна нагоре

Петролът отново тръгна нагоре

© ReutersПетролът сорт брент отново тръгна нагоре, преминавайки над 124 долара за барел, предаде АП. Това се отдава на сигнали, че търсенето му в САЩ се увеличава въпреки високата цена.


Сорт брент поскъпна с 0.4%, достигайки 124.3 долара за барел. Тексаският суров петрол добави 0.5%, към стойността си, търгувайки се за 112 долара за барел.


Енергийната информационна администрация на САЩ заяви вчера, че наличността от черното злато в страната е намаляла с 2.3 млн. барела през миналата седмица. Анализатори очакваха ръст от 1.6 млн. барела.
Петролът поскъпна с повече от 30% от средата на февруари, достигайки най-високите си стойности за последните 2 години. Повишението на котировката му се отдава главно на политическата нестабилност в Близкия Изток и Северна Африка.


Добрите новини за имотния пазар на САЩ през последната седмица, както и поевтиняването на долара също спомогнаха за ръста на черното злато през последния ден.


Възстановяването на икономиката, водеща до ръст в търсенето и нестабилността в държавите-износителки ще държи цената на петрола над 100 долара за барел за дълго време, смята Бен Уестмор, анализатор от National Australia Bank.


"Рисковата премия върху цената на черното злато ще се задържи до края на годината, което ще понижи търсенето.", смята той.


Други анализатори са на мнение, че глобалната икономика ще се забави през остатъка от годината в следствие от високите цени. Captial Economics прогнозира, че котировката на сорт брент ще се понижи до, определяната като равновесна цена от, 75 долара за барел през 2012 г.


Междувременно поевтиняването на долара предизвика ръст и в цената на златото. Котировката на скъпоценния метал се повиши с 0.6%, достигайки 1508.2 долара за тройунция. Среброто отново се изкачи на 30-годишен връх, търгувайки се за 45.9 долара за тройунция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK