Еврото продължава да расте, заради слабия долар

Еврото продължава да расте, заради слабия долар

© ReutersЕврото достигна нов връх и вече се търгува на 1,464 долар/евро. Ръстът му е по скоро резултат от слабостта на долара, а не следствие от добри данни в Европа.


В основата на този тренд стои паричната политика на САЩ, която стимулира отслабването на долара, а изгодата е за американските износители.


В същото време цените на суровините се повишават, но вложените в суровини пари на потребителите, се връщат в американската икономика чрез покупките на американски облигации от суверенните фондове на икономиките свързани с износа на суровини. Затова слабия долар е изгоден на правителството на САЩ, но според анализаторите валутата не може да пада безконечно и след да има някаква корекция.
"Смятам, че паричната политика на САЩ ще остане достатъчно либерална и през тази година, а дори и следващата. Повишаване на лихвите според мен ще има не по-рано от 2012г., а може и 2013г. Бюджетната политика може да се затегне малко, но това едва ли ще стане през тази година", коментира пред "Блумбърг" главния икономист на National Australia Bank Том Вос.


Според него в тази ситуация доларът е длъжен да пада, заради разликата в лихвените проценти. "Ако чуждите инвеститори обаче повярват в ефективността на бюджетните мерки предприети от американската администрация и почувстват, че реалното съкращаване на дефицита няма да се случи в необозримо бъдеще, а по-скоро, то те могат да увеличат своите покупки на държавни облигации. Това естествено, ще увеличи търсеното на долари и ще повиши неговия курс. Коя от тези две тенденции ще надделее в среднесрочна перспектива, засега е трудно да се каже", допълва Вос.


От друга страна политиката на американското Министерството на финансите и Федералния резерв след действията на S&P може да претърпи промени. Правителствени стимули действително доведоха до ръст в икономиката на САЩ, но ако не се прекратят или поне забавят може да доведат до нова криза, а това от своя страна увеличава риска за инвестиране в американския долар, коментират още анализаторите


Еврото може би е също толкова рискова валута, но поне риска там е ясно обозначен (проблемите на Европа с дълговете) и на този етап се правят опити да бъде минимизиран.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK