Печалбата на HSBC достигна 4.15 млрд. долара

Печалбата на HSBC достигна 4.15 млрд. долара

© ReutersПо-ниските данъци и по-малкото заделени средства за покриване на лоши кредити увеличиха печалбата на HSBC за първото тримесечие с 58%, пише "Уолстрийт джърнъл".


Нетната печалба достигна 4.15 млрд. долара през първите три месеца на годината. За сравнение - през същия период на 2010 г. тя е 2.63 млрд. долара. Това увеличение е главно заради платените по-малко данъци, които банката е платила през периода. Средствата за покриване на лоши кредити са спаднали от 3.78 млрд. долара на 2.4 млрд. долара спрямо първото тримесечие на 2010 г.


Печалбата преди облагане с данъци и лихви (EBIT) е 5.5 млрд. долара, което е под очакванията на анализаторите за 6 млрд. долара. Тя е дори и под отчетената през първото тримесечие на 2010 г. - 6.01 млрд. долара. 
Приходите на HSBC за първото тримесечие намаляха на 17.04 млрд. долара от 17.9 млрд. долара спрямо същия период предходната година. Причината за спада е в понижението на потока на свеж ресурс към банката, както и отливът на клиенти в САЩ. Допълнително HSBC обяви, че ще задели провизии на стойност 440 млн. долара за евентуално изплащане на обезщетения на американски клиенти.


Слабите резултати показват предизвикателствата, които трябва да преодолее новият изпълнителен директор на HSBC Стюарт Гъливер. Той трябва да подобри показателите на банката и да се опита да я изведе на по-високи приходи и печалба. Очаква се той да обяви в сряда новата стратегия на институцията, в която най-вероятно ще се включва изтегляне на банката от пазарите и ще съдържа планове за нови инвестиции, които да генерират по-големи приходи за групата, допълва "Уолстрийт джърнъл".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK