Европа се възстановява на две скорости

Силното представяне на германската и френската икономика подсилиха растежа в еврозоната и ЕС през първото тримесечие. Данните от Евростат обаче показват и засилване на разликата между основните страни от еврозоната и периферните и се подсилва ефекта на "Европа на две скорости".


Засилва се разликата между основните и периферните държави в еврозоната


Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз и еврозоната нарасна с 2.5% през първото тримесечие на годишна база, показват предварителните данни на статистиката. През последното тримесечие на 2010 г., икономическият растеж в еврозоната беше 2%, докато в ЕС – 2.2%."Почти сигурно положението на БВП в еврозоната се подобрява и през следващите месеци ще поддържа умерени нива", заяви Хоуард Арчър, икономист в IHS Global Insight, цитиран от "Ройтерс". "Има огромен шанс икономическия растеж в еврозоната да достигне 2% през 2011 г., което ще бъде за първи път от 2007 г. насам." За момента прогнозите на Европейската комисия са БВП сред страните, използващи единната валута, да нарасне с 1.6% през тази година.


Германия отчита ръст от 5.2% (4.8% по методологията на Евростат) на годишна база, което е най-силният резултат от 1990 г. насам, докато БВП на Франция нарасна с 2.2%.Най-голямата икономика в Европа може да се увеличи с до 3% през цялата година, прогнозира икономическият съветник на германското правителство Волфганг Франц.
За сметка на тях страните от периферията на еврозоната, които имат проблеми с публичните си финанси и с държавните си дългове, очаквано показват едни от най-ниските резултати в ЕС. Само две държави отчитат икономически спад в Европа през януари - март. Това е проблемната Гърция, за която статистиката отчита най-голямото понижение на БВП в съюза от на годишна база 4.8%.


Португалия е другата страна с регистриран икономически спад от 0.8%. Атина миналата година получи финансова помощ от 110 млрд. евро от ЕС и МВФ, докато наскоро беше одобрен пакет от около 80 млрд. евро и за Лисабон. Ситуацията в южната ни съседка обаче скоро може да не се подобри, а да продължи да се влошава, коментира "Ройтерс".


Причината е, че в момента тече одит на гръцките финанси, като ЕС и МВФ най-вероятно ще настояват страната да затегне още повече разходите си, срещу което ще получи нови средства. Това ще се отрази негативно на икономическия растеж.


Анализаторите коментират, че е много вероятно ЕЦБ да повиши отново лихвите през юли. Банката вече направи една корекция нагоре през април, която беше първата от две години насам. Финансовата институция се опитва да овладее инфлацията, която през последните месеци се увеличава и е над препоръчителните от ЕЦБ нива от 2%. "Еврозоната ще има доста благоприятно полугодие и съм сигурен, че ако няма нова финансова криза до юни, ЕЦБ ще се подготви да увеличи лихвите", коментира Кен Уетрет, икономист в BNP Paribas в Лондон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK