Перспективата пред България вече е положителна според рейтинговата агенция Fitch

Досега износът е основният двигател за ръста на икономиката, а от Fitch предупреждават, че слабо вътрешно търсене може да повлияе лошо на оценката на България

© Юлия Лазарова

Досега износът е основният двигател за ръста на икономиката, а от Fitch предупреждават, че слабо вътрешно търсене може да повлияе лошо на оценката на БългарияПерспективата по рейтинга България вече е положителна според рейтинговата агенция Fitch, съобщи изданието Wall Street Journal. Агенцията е повишила оценката си за страната ни от негативна на положителна заради намаляването на дълга и възстановяването на икономиката, отбелязва изданието.


Ако дългът намалее още и бъдат продължени съкращенията в бюджетния сектор, а банките у нас покажат по-ясни доказателства за стабилизиране, е възможно и кредитният рейтинг на България да се повиши, казват от Fitch.


Евентуално негативно влияние може да предизвикат слабото вътрешно търсене и последици от проблемите на гръцките банки. Засега на финансовия пазар у нас проблемите на южната ни съседка не са се отразили, въпреки че няколко от големите български кредитни институции са собственост на гръцки банки.
Рейтинговата агенция посочва, че ръстът на българската икономика през първото тримесечие е 2.5%. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK