Русия изненадващо повиши лихвата по овърнайт депозитите

Руската централна банка изненадващо увеличи лихвата по овърнайт депозитите с 0.25%, като това хвана неподготвени пазарите. Това е второ повишаване на лихвени проценти в страната в рамките на два месеца, пише "Уолстрийт джърнъл". Финансовата институция остави другите лихвени проценти, включително и основната, непроменени.


"Това решение е взето поради високите нива на инлфация и рискове за по-слаб или нестабилен икономически растеж", обяви финансовата институция в изявление до медиите.


Лихвата, по която централната банка, приема депозити от търговските банки ще се увеличи до 3.5%, като решението е в сила от четвъртък. Президентът на централната банка Сергей Игнатиев заяви миналата седмица, че борбата с инфлацията продължа да е основна грижа на правителството, но подчерта, че Банка Россий не бърза да повишава лихвите.
През последните три седмици повишението на потребителските стоки и услуги се стабилизира след рязкото покачване в началото на месеца, породено от високите цени на горивата. Годишната инфлация е 9.7% през май, обявиха от централната банка.


Изследване на "Дау Джоунс" показва, че осем от 11 икономисти очакваха Русия да задържи монетарната си политика непроменена. Централната банка повиши веднъж лихвите през април, припомня "Уолстрийт джърнъл".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK