Пенсионни фондове, свързани с "Химимпорт", са инвестирали над 2 млн. лв. в "КД Пеликан" (обновена в 18 ч.)

Пенсионни фондове, свързани с "Химимпорт", са инвестирали над 2 млн. лв. в "КД Пеликан" (обновена в 18 ч.)

© ДневникМалко след като "Химимпорт" придоби непряко контрол върху управляващото дружество "КД Инвестмънтс", пенсионни фондове на холдинга вече са инвестирали значителни средства в негови инвестиционни схеми. Бюлетинът на Централния депозитар показва, че миналата седмица фондове на пенсионните компании "Съгласие" и "ЦКБ-Сила" вече държат общо близо 33% от инвестиционното дружество "КД Пеликан".


Това е една от схемите на "КД Инвестмънтс". Дял от 33% на сто от активите му е 2.125 млн. лв. Това е сумата, която пенсионноосигурителните схеми на групата "Химимпорт" са вложили общо. Почти всички инвестиции са направени миналата седмица, единствено универсалният фонд на "ЦКБ-Сила" е държал преди това 2.3% от активите на инвестиционната схема, а преди дни делът му е нараснал до 6.6%.


В началото на април официално беше съобщено, че "Сила холдинг", който е близък до "Химимпорт", е купила "КД Инвестмънтс". Преди това животозастрахователя "КД Живот" беше придобит от "Финанс консултинг" - друга компания, свързана с холдинга. "Сила холдинг" е акционер с 5.2% в "ЦКБ-Сила".
От законова гледна точка "КД Пеликан" няма дирекна връзка с пенсионните компании, така че няма и проблем те да инвестират парите си в него.


"За момента няма нищо общо.", коментира Милен Марков, изпълнителен директор на "Съгласие" на въпрос дали инвестицията им в "Пеликан" е свързана със сделката за "КД Инвестмънтс". По неговите думи "КД Инвестмънтс" се управлява отделно от "Пеликан" и такава връзка не може да се прави. Марков отказа повече обяснения с думите, че задаваме некоректни въпроси и информацията ни не е точна.


Сава Стойнов, изпълнителен директор на "ЦКБ-Сила" заяви, че инвестициите са направени, защото по тяхна преценка сега е подходящо да се вложи в такива колективни инвестиционни схеми, чиито фокус е основно на външните пазари. Стойнов каза, че между "Химимпорт" и "Сила холдинг" няма никаква връзка.


Изчисленията показват, че само фондовете на "Съгласие" са вложили в "Пеликан" 1.276 млн. лв. Универсалният е инвестирал 0.11% от активите си, професионалният – 0.6%, а доброволният – 1.13%.


При "ЦКБ-Сила" унивесалният фонд е инвестирал 0.16% от активите си, а професионалният – 0.94% от тях. Това са част от средствата, които осигурени в дружествата хора са превели за управление и след години всички натрупани суми по партидите им – от вноски и доходност, ще бъдат за изплащане на втора пенсия. 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  Дневник търсят за коментар тимаджии . Ха-ха-ха....... Внимавайте какви въпроси задавате . Нищо лично, просто съвет .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Г-жо Николаева, каква новина точно съобщавате в момента? След като всичко е законно и съобразено с КСО, къде е новината? Потресена сте от факта, че средства от пенсионни фондове се инвестират спрямо интересите на акционери в пенсионните дружества ли? Защо не отразихте репото на УПФ Доверие с мажоритаря в Каолин и Соларпро? Къде споменахте за облигациите на Алфа Енерджи, Алфа Финанс Холдинг, пък дори и Спектър Нет? Питахте ли някъде какво е Грийн Ейкърс ЕАД и какво има общо с гореспоменатите?

 3. 3 Профил на atb
  atb
  Рейтинг: 396 Любопитно

  До коментар [#2] от "knowitall":

  дано да ти отговорят, че на мен ми стана любопитно.
  Абаче ако няма коментар, сподели ти, че да разбера и аз.

 4. 4 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "atb":

  погледни в сайта на Доверие и търговския регистър

 5. 5 Профил на karik1
  karik1
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "atb":

  Според електронната страница на ПОК Доверие, "Грийн Ейкърс" ЕАД притежава почти 6 % от акционерния капитал на ПОК-а. Интересно е каква е свързаността му с горецитираните юридически лица - ще поразровя из търговския регистър, докато е все още публичен....

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Има ли поне едно дружество от Химимпорт, което да е на оператвина печалба"? Без репо-сделки, спилтове, апорти, преоценки, сливания и пр. счетоводни трикове, от които прецаканият е последният по веригата и това най-често е пенсионерът, от чиито пенсионни отчисления се купуват боклуци

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 7. 7 Профил на Весела Николаева
  Весела Николаева
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "knowitall":
  В момента съобщаваме новина, излязла днес, за инвестиции на "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", отразени в Централния депозитар. Относно "Доверие" и споменатите дружества - нито те, нито компания, свързана по някакъв начин с "Дневник", има нещо общо с пенсионната компания. Единствената допирна точка могат да бъдат инвестиции на пенсионните й фондове в публични компании като "Каолин" и "Соларпро", които са направени по преценка на мениджърите в "Доверие".

 8. 8 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#7] от "Весела Николаева":

  Именно, Централен Депозитар публикува много данни на седмична база - всеки понеделник при това....въпрос на гледна точка е какво да се коментира и какво да не се коментира, и кога. Вие имате пълното право да коментирате информация публикувана публично, както и аз.
  Аз лично не съм споменал нищо за това кой е свързан с "Дневник" и кой не е....

 9. 9 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#8] от "knowitall":

  Иво Прокопиев отдавна не обича ТИМ...

  "Man will be what he was born to be, free and independent" - John F. Kennedy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK