Българите все повече предпочитат да застраховат живота си вместо дома и колата

Българите все повече предпочитат да застраховат живота си вместо дома и колата

© Юлия ЛазароваПолиците "Живот" продължават да събират повече приходи, а пазарът на автомобилни и имуществени застраховки забавя спада си. Това показват данните на Комисията за финансов надзор към края на първото тримесечие. Печалбите и в двата сектора обаче продължават да падат, а изплатените обезщетения – да се повишават. 


За първото тримесечие общият спад в застраховането е 1.5%, а само в общото, където са най-масовите автомобилни и имуществени полици, има 2.6% понижение на събраните премии. За предишното тримесечие спадът надминаваше 5 на сто. Делът на автомобилните полици продължава да се повишава и те вече заемат над 76% от пазара.


Увеличението се дължи на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", при която събраните премии вече надминават 150 млн. лв. Това може да се дължи на две причини – повече сключени полици и ръст в цената. От края на миналата година финансовият надзор задължи компаниите да заделят допълнителни резерви по "Гражданска", заради което всички увеличиха цената й.
При "Каско" спадът е обичаен и той се наблюдава още от началото на кризата, когато продажбите на нови автомобили силно намаляха, а стойността на вече купените постепенно пада.


Имущественото застраховане продължава да бъде сериозно засегнато от кризата – там спадът е близо 18 на сто. Застраховането на кредити е намаляло, но пък са се увеличили полиците за защита на "Разни финансови загуби".


Платените обезщетения по "Гражданска отговорност" са се увеличили с над 20 на сто за година, но сериозен спад има при обезщетенията за финансови загуби, плавателни съдове и товари.


Сред пазарните дялове на компаниите има разместване през първите три месеца на годината – "Бул инс" вече е втората на пазара след "Булстрад", а ДЗИ е отишла на трето място. Една позиция напред се е преместила "Лев инс" и компанията вече дели петото място с "Алианц България".


И при "Бул инс", и при "Лев инс" огромна част от сключените полици са автомобилните. За "Бул инс" 97% от продадените застраховки са "Каско" или "Гражданска отговорност", при "Лев инс" те заемат над 97% от сключените договори.


През първото тримесечие със загуба са приключили "Булстрад", "Български имоти" (и двете част от "Виена иншурънс груп"), "Уника", "Интерамерикан" и "ОЗК-Застраховане".


В животозастраховането спад на премиите има само по постоянната здравна полица и по "Злополука". Повишава се отново интересът към застраховката "Живот", свързана с инвестиционен фонд – там събраните премии са се увеличили с над 44% за година. 


Общото застраховане към март
Показател (в хил. лв.)Първо тримесечие на 2011 г.Промяна спрямо III.2010 г.
Събрани премии 335 828 -2.6%
Резерви1 392 3896%
Платени обезщетения161 0835.9%
Печалба/Загуба4 872-72.5%
Животозастраховане
Показател (в хил. лв.)Първо тримесечие на 2011 г.Промяна спрямо III.2010 г.
Събрани премии59 0735.2%
Резерви584 624 12.3%
Платени обезщетения24 94518.8%
Печалба/Загуба2 11767.9%


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Trwifon
  Trwifon
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Застраховка живот - най-голямата измама.
  Жалко, че много хора се хващат на въдицата.

 2. 2 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#1] от "trwifon":

  Би ли обяснил с аргументи какво имаш предвид?

  На мен ми се струва разумно да имаш застраховка поне колкото да си покриеш заемите и погребението...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 3. 3 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Върнаха силовото застраховане с гражданската отговорност - при мутрите беше по-добре - по-евтино беше!

  ГО е членския внос ЕС, който отделния човек плаща. Преди ЕС ГО беше на десетократно по-ниска цена. Аз не желая да плащам такъв членски внос ЕС. Настоявам политическите сили, отговорни за поддържането на страната в ЕС да платят този рекет или страната незабавно да излезе от ЕС!

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#1] от "trwifon":

  Защо?

  Тази тенденция да не е свързана с 2012 г.?

 5. 5 Профил на mickmick
  mickmick
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Нещата са далеч по прозаични - застраховката живот спестява данъци, а застраховките на колата и дома - не.

 6. 6 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Под застраховка "Живот" дали са имали предвид и комбинираните застраховки Живот/допълнително здравно осигуряване? Щото така всичко става ясно - само който не си е патил от "прекрасната" ни здравна система, не знае за какво става въпрос.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 7. 7 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 571 Весело

  Всъщност на българина му е през дедовия. Тези данни са от задължителната застраховка живот при теглене на ипотечен заем. Плаща се за целия период на ипотеката. Явно след вноските по заемите не остават пари за друго.

 8. 8 Профил на D Day
  D Day
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Това вече е промяна на чипа, браво!

  We will accept nothing less than full victory.
 9. 9 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има нещо доста сбъркано при застраховките "Живот". Изобщо и не коментирам тези, които са задължителни при банковите кредити. Ако случайно човек реши да си направи подобна застраховка и поиска оферта и повече информация от застрахователите, започва едно толкова мило омайване с графики, таблици и т.н., че е направо изключено човек да не захапе въдицата. Веднъж, обаче, подпишеш ли полицата и платиш ли си първата вноска, т.е. този, който те е омайвал, вземе ли си комисионната, и всичко просто умира. Имам достатъчно застраховки и само мога да се радвам, че до сега не е настъпило нито едно от събитията, срещу които съм застрахован. Активността на застрахователните компании, след като им станеш клиент, най-много се свежда до това да те подсетят кога ти е следващата вноска, но ако случайно решиш да се поинтересуваш с каква доходност са събраните по партидата ти средства отговорите са всевъзможни, подвеждащи и крайно некомпетентни.
  Далеч съм от мисълта, че застраховките "Живот" са излишни, но ако има как и да се попромени отношението на застрахователите към застрахованите при тях имат шанс доста да увеличат приходите и клиентите си.

 10. 10 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отчетеният от животозастрахователите технически резултат към края на първото тримесечие на 2011 г. е 458 000 лв. при 4 552 000 лв. към края на първото тримесечие на 2010 г., а финансовият резултат е 2 117 000 лв., при 6 591 000 лв. към края на март на 2010 г. 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#3] от "GodMouth":

  Ти може да искаш и децатата ти да живеят вечно като теб, но дано не се сбъдне.

 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Иначе застраховка Живот в БГ варианта си е чиста пирамидална структура. Напрактика не генерира никаква доходност, единствено плащате като попове вноски да им издържате хилядите дилъри и бюроподпирачи из компанията.

  В нормалния свят, застраховка Живот е добре печелеща инвестиция. Тук е просто гаранция, за банката, че ще си получи парите ако хвърлите топа.

 13. 13 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "angel_to":
  Ми работи със застрахователен брокер,само така ще получиш
  качество на обслужването.Лошото при животозастраховането
  тука е ,че компаниите наистина не дават подробна публична
  информация дори и на брокерите.Ма така ще е като в застраховането се набиха доста хора без съответното образование.А и изкривяването на пазара е огромно ,липсва изискване за ценз на застрахователните агенти които всъщност контактуват с клиента в доста от случеите в офисите се слагат
  хора без нужните знания за да не претендират за заплата
  и това са една малка част от проблемите в застраховането в БГ.
  Казвам го от позиция на човек с магистратура застраховане
  и стаж в един от най големите брокери в БГ преди години.
  Просто като всичко друго по тези земи и застраховането се нуждае от сериозна реформа.Да видим какво ще измислят .

 14. 14 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#12] от "niakoi_si":
  Е като не разбираш не бъди така категоричен.Има доста разновидности на застраховка "Живот" и различни рискове които се носят.Тази при банките е без спестовен характер близка до
  "Злополука " мисля че включва и "Общо заболяване"
  Изгодни са тези със спестовен характер поне горе долу пазят от инфлация и обикновенно доходноста при тях е с една идея по висока от депозит в банка.

 15. 15 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#11] от "niakoi_si":

  Защо, какво не ти харесва?

 16. 16 Профил на Alexandar
  Alexandar
  Рейтинг: 736 Весело

  В превод: "Българите вече прежалиха и дома и колата и се опитват да застраховат...последното което им е останало. "

  ..
 17. 17 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Мръсните помияри ги е страх да изкарат абсолютни стойности за това какъв процент от населението е застрахован. Предпочитат релативни стойности, спрямо еди какъв си период, за да изглежда все едно имат много "клиенти" и очакват стадото да се подлъже по това.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 18. 18 Профил на Райски
  Райски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Александър (№16), да разбирам ли, че за теб дома и колата са много по-важни от живота?

  Ми да, той животът е последното което трябва да защитаваме – на нали него сме го получили безплатно, а колата и дома сме ги плащали .

  Аз бих казал: В превод: „Българите започват да осъзнават кое наистина има стойност – живота и здравето“.

  Бъдете живи и здрави!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK