Половината от БАКБ официално е продадена за 100 хил. евро (допълнена в 18.10 ч.)

Цветелина Бориславова отново е в банковия бизнес, след като придоби официално дял от БАКБ

© Юлия Лазарова

Цветелина Бориславова отново е в банковия бизнес, след като придоби официално дял от БАКБДружеството на Цветелина Бориславова "Сиесайеф" е купило 49.99% от капитала на Българо-американската кредитна банка за 100 хил. евро. Днес от банката съобщиха, че общо 6.311 млн. акции са прехвърлени с предварително договорена сделка на извън регулирания пазар.


Вчера продавачът на пакета – Allied Irish Bank (AIB) е прехвърлил на "Сиесайеф" всичките си вземания от БАКБ по линия за кредитиране на стойност 25 млн. евро.


Новият акционер ще осигури кредитна линия от 35 млн. евро на банката, освен това "Сиесайеф" посочва, че ще подкрепи предложение за увеличение на капитала й, с което може да набере до 50 млн. лв. Предстои двете финансирания да бъдат гласувани от всички акционери на общо събрание на 5 юли. За да бъдат приети, "Сиесайеф" трябва да има подкрепата и на още някой от собствениците.
Сделката за БАКБ става факт след като днес БНБ одобри покупката, като условието е "Сиесайеф" да не придобива повече от 50% от акциите. Вчера Комисията за защита на конкуренцията също обяви, че е одобрила сделката.


На сайта на Българската фондова борса, където трябва да се отразяват всички прехвърляния на акции на публични компании, няма данни за голяма сделка с БАКБ. Единствената, сключена на извън регулирания пазар, е за 1731 книжа при цена 5.40 лв. На регулирания днес акциите на банката останаха без промяна, също на цена 5.40 лв.


От "Сиесайеф" обявиха още преди месец, че са се споразумели с AIB за покупката на 49.99% от капитала. Дружеството е собственост на Цветелина Бориславова, която със сделката се връща в банковия бизнес, след като преди няколко месеца продаде дела си в СИБанк на мажоритарния собственик – белгийската KBC, за 141 млн. лв.


Още тогава представители на пазара коментираха, че е вероятно цената да е ниска, защото новият акционер ще вземе и дълговете на кредитната институция. В края на юли трябва да бъде погасена емисия облигации за 35 млн. евро, отделно от дълга от 25 млн. евро, отпуснат от AIB.


Миналата година БАКБ завърши със загуба от 14.4 млн. лв. Активите й са на стойност 737.6 млн. лв., което я прави 18-та по размер българска банка. В кредитния й портфейл най-голям дял заема ипотечното кредитиране на фирми от сектора на туризма и хотелиерството, сериозно засегнати от икономическата криза.


Малко след обявяването на споразумението за покупка Цветелина Бориславова заяви, че иска да развива БАКБ като "зелена банка на България", която ще финансира бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници. Досега освен в банковия сектор Бориславова е инвестирала най-вече в туризъм – чрез "Сиесайеф" тя е основният акционер в "Пампорово" АД, притежава и хотел в Банско.


Преди туристическите си вложения тя е участвала във фирми, занимаващи се с охранителна дейност, производство и търговия с химикали и продукти от тях, търговия, производство и дистрибуция на напитки, финансови консултации, сделки с имоти, сочи справка в Държавен вестник. Очакват се още промени на пазара


Днес БНБ е издала одобрение и на "Ти Би Ай Еф Файненшъл Сървисиз Би Ви" да купи целият капитал на "НЛБ Банка София". Това е една от най-малките кредитни институции у нас със 197.75 млн. лв. активи. "Ти Би Ай Еф" е част от финансовия холдинг "Кардан", който има участие в други финансови компании у нас – застрахователите "Булстрад" и "Булстрад Живот", пенсионната компания "Доверие", дружеството за потребителски заеми "Ти Би Ай Кредит". 

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Цветито спаси банката, което все пак е добре. Тя с банки знае как да се оправя. Че ирландците съвсем бяха сдали багажа....Не се шегувам, да знаете!

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 2. 2 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Много ниска ми се вижда тази цена.
  Толкова ли лоши активи има тази банка, че цената и да е 100 хил.евро (за половината) ? Това е практически нищо , един апартамент струва повече.

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#1] от "Okoto":

  Както е тръгнало, ще и се наложи да спасява и ОББ, Пощенска, Пиреус ...... Тя е новия ''батман'' на банковата ни състема .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Цветелина Бориславова Карагьозова е родена на 27 септември 1958 г. в София. Баща ѝ, Борислав Карагьозов, е служител на ПГУ-ДС ...

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Банка на стойността на тристаен апартамент? Интересно дали е реалната цена на сделката или само формалната. Ники Василев даваше 1 лев за акция, ТИМ даваха 2 лева, пък те я продали за 3 ст.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 6. 6 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Банка за 200 000 евро???
  Що никой не свирка бе , можех аз да я купя!?

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 7. 7 Профил на manowar
  manowar
  Рейтинг: 374 Весело

  Промоция на Акции на БАКБ:

  САМО ДНЕС !
  Цена на акция 3 ст. *
  За пенсионери и военнослужещи 10% намаление.

  *Важи до изчерпване на количествата. 8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Весело

  До коментар [#6] от "Karla von Last":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 9. 9 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Забравяте задълженията за 25 млн. EUR и ангажиментът за увеличение на капитала, така че не е съвсем за без пари.

 10. 10 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  лелеллеле тая банка е била пред ФАЛИТ??? Как БНБ крие такава важна информация????? Ако Бориславова не е наляла тия пари и не е взела като подарък тая банка кой щеше да плаща за стотиците милиони лоши кредити и вземания които очевидно са невъзвращаеми? Данъкоплатците?????

  Колко ли банки са още пред фалит??? Брутална новина която никъде не е коментирана адекватно ЗАЩО???

 11. 11 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Проблем, пред който ще се изправят новите собственици би било и изтеглянето на депозита от 25 млн. евро от AIB. Наскоро срокът на депозита беше удължен с три месеца, когато се очакваше да е намерен купувач.

  През юли ще падежират и облигации на банката. Емисията е в размер на 35 млн. евро при 7,25% фиксиран лихвен процент. Това ще доведе до необходимост от ново средносрочно финансиране. Малко вероятно е БАКБ да успее да се финансира на такъв лихвен процент".

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 12. 12 Профил на Karla Lihula
  Karla Lihula
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#9] от "Nikolay":

  Дай ми ти една банка да видиш как се ликвидират задължения и се увеличава капитал... За няма и два месеца ще потекат жълтùчки...

  Който живее в страх никога няма да бъде свободен. Хорацио
 13. 13 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Как може такива несериозни коментари на такава бруталан новина коятно се носеше като слухове и сега вече ОФИЦИАЛНО косвено е пътвърдена. В България има банки на ръба. И на фона на печелившите 4-5 водещи банки и губещи но все пак стабилни 10-15 какво е състоянието на останалите 10 банки? БАКБ е била пред фалит а останалите 9???

 14. 14 Профил на Митко Зафиров
  Митко Зафиров
  Рейтинг: 955 Любопитно

  Много ми е интересно как коментирате все едно сте правили due diligence поне 2 месеца на тази банка. Явно банката е в много лошо състояние. А повярвайте няма как да я продадат на нереална цена, след като банката майка в Ирландия е под стриктния контрол на правителството.
  Това ми звучи като И. Костов продаде БГА и Кремиковци за 1$- вижте задълженията и несъбираемите вземания!

 15. 15 Профил на kill_bill
  kill_bill
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#14] от "Zaffirov":

  Зафиров, ти поне мислиш с главата си!

  Жертвите не ги броя.......
 16. 16 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Сега тиквоча бързо ще я изправи тая банка на крака, като почнат всички държавни плащания да минават през нея

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 17. 17 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#16] от "merankol":

  Банката е в толкова лошо състояние че няма да се изненадам ако БНБ или фиска са давали пари за да я държат стабилна.

 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#6] от "Karla von Last":

  нема кой да ти я даде на тебе ......!!!!?????....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на Митко Зафиров
  Митко Зафиров
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#15] от "kill_bill":

  А аргументи можеш ли да ми дадеш, щом ще си говорим на ти?
  Просто ти казах,че всички коментиращи са много компетентни, все едно са чели отчетите за тримесечията на банката поне от 2008г.- насам. Изкарай доводи без това коя е Бориславова и кой и е гадже.Да поясня- не мога да търпя Б.Б.

 20. 20 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Цветелинка намаза филията с мас - отново...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 21. 21 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 942 Неутрално

  хора, жената е поела ЛОШИТЕ КРЕДИТИ НА БАНКАТА - много съм доволна, сега гледайте как ще се изсипят най-после на пазара имотчетата на нередовните платци на безценица - който има парички да си вземе...време е!

 22. 22 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Вече се обърках - тази госпожа не беше ли в бизнеса със Слонска трева. Преди месец в Киреево, Видинско, разясняваше на селяните колко яко и изгодно е да й дадат по аренда земите си Слонската трева, от която ще прави биогорива. Сега некакви банки тука.

  malart.blog.bg
 23. 23 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Интересно колко са лошите кредити на банката??? И колко загубите? И въобще има ли други банки на практика във фалит които да се подаряват от собствениците им???

  То верно че и ирландците фалираха ама все пак.

 24. 24 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Здраво са ви яхнали. Няма мърдане. ДС и отрочетата им ви управляват.

 25. 25 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Костов медиапул и дневник верно вече са комунисти. Само в комунистическо издание могат да кажат така! В бизнес издание като дневник би трябвало заглавието да е банката струва 100 хиляди кеш еди колко си милиона загуби и еди колко си СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЛОШИ КРЕДИТИ!

 26. 26 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Имайки предвид задълженията и състоянието на БАКБ може да се окаже и че цената е доста висока . Нали не забравяте, че купувачът трябва да извади налични свободни пари в размер на 60 млн. евро само до края на годината. Колко фирми имат този ресурс? Може и да ви се струва смешна цената, но реално не се купува печеливш работещ бизнес, а такъв реализиращ загуби и с огромни задължения, които скоро трябва да се покрият.

  www.economistbg.com/
 27. 27 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  пс Да не забравяме и заемите и лихвите които БАКБ има да изплаща само в близката година!

 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "coffee.bean":

  Сбъркали са ! Вместо милиони , са написали хиляди !

  Вземи една ЕЛКА и сметни цифровите данни като общ брой акции и цена за акция от 5.40 лв/бр , като имаш предвид и откупени други права , а най-вече , че в края на миналата седмица пак тука в Дн-к имаше вече информация за покупката , но преди разрешението , и на БНБ и на КЗК .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#28] от "Чардо":

  Бай Чардо - ти си от старата гвардия, която дори и на години все още може да мисли самостоятелно....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 30. 30 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hristo Hristov":

  Ако банката беше фалирала кой щеше да поеме задълженият и лошите кредити на БАКБ? Сега ги пиема фонда на Бориславова а иначе БНБ или Дянков?

 31. 31 Профил на epuk
  epuk
  Рейтинг: 531 Неутрално

  NAV към 31.12.2010 - 179 милиона лева. При всяко положение, тази цесия от AIB не е била безплатна. Колкото и да коригираш активите за лоши и несъбираем кредити, трудно от NAV 90 милиона евро ще паднеш на EqV 200 хиляди.

  Така че, нека всеки който иска да си купува банка за 200,000, добре е да си приготви и едни 24 милиона отстрани за текущи разходи, и едни още 35 за спасителна мисия.

  You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all of the time.
 32. 32 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#28] от "Чардо":

  Бай Чардо - ами на второ четене на текста се казва, че новият акционер (Бойковица) щяла да налива пари отделно... и затова са и я дали за жлъти стинки...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 33. 33 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Реалната цена е 25.1 млн. евро...

  25.0 млн. евро поети дългове
  00.1 млн. евро цена
  -----
  25.0 млн. евро

  Вчера продавачът на пакета – Allied Irish Bank (AIB) е прехвърлил на "Сиесайеф" всичките си вземания от БАКБ по линия за кредитиране на стойност 25 млн. евро

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 34. 34 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Абе що се обяснявате ше кажете че вие сте купували или продавали тая банка?

  Сега да ви обясня прецакването на годината! Точно преди кризата Allied Irish Banks частна банка ипранци купуват БАКБ за 216 милиона евро. Това става 2008 година няколко месеца преди да падне леман брадърс! И след три години продават банката напрактика във фалит с стотици милиони лоши кредити за 100 хиляди евро. Е сега как да не фалират Allied Irish Banks ??? Ирландското правителство ако така продава всичките им активи ЕС и МВФ още пари ше трябва да наливат и на Ирландия не само на Гърция!

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Тя много евтина била тази банка. За 200 хил. евро, колкото струват два нови автобуса или четири луксозни джипа. Звучи като виц.

 36. 36 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  А ето и реалната цена на акция

  25.1 млн. евро / 6.311 млн. акции = 3.98 евро за акция * 1.95583 = 7.78 лв. на акция (при 5.40 лв. на борсата в момента)...

  Странно?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 37. 37 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#34] от "merkel":

  Ей Меркел,

  я се хвани да изчислиш колко е излязла акцията на Бойковицата, че аз с тез 7.78 лв. забуксувах....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 38. 38 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Къде изчезна статията на проф. Димитър Иванов? Преди малко бе във филтъра на главната страница, няколко минути по-късно я няма в базата данни на вестника!

 39. 39 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "Читател": изчезна, дава грешка 404
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/06/17/1108435_prof_dimitur_ivanov_speshni_merki_za_dulga_na/?ref=id

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#39] от "dalilan":

  И аз това констатирах. И се чудя защо? Считам, че съдържа ценна информация.

 41. 41 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#32] от "KOBOLD":

  Преди всичко искрена благодарност за обръщението !!!

  Може би аз като пенсионер от една страна си утепвам времето в Дома за стари хора Сливен само с комп'търа , а от друга страна и с все още отличната ми памет , а като се вземе предвид и богатия ми опит , си позволявам да мисля и да преценявам -=-без да влагам емоции и пристрастия .

  А аз имам една приказка : Благодарен съм на Т.Живков (Човекът от народа) , че ни научи , не само да четем между редовете , НО и ПОД редовете .

  Та като събереш информацийките от различни източници и ги анализираш , а като знаеш , че журналистите НЕ ЗНАЯТ как се изписват и след това четат някои цифри и бъркат милиони с милиарди и хиляди с милиони , та стигаш БЛИЗО до , НО НЕ и самата истина .

  Приятна вечер!

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 42. 42 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А сега някой да се съмнява в думите на Юрген Рот за онази прословута среща в кабината на Искров??!!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 43. 43 Профил на I Owe You    (IOU)
  I Owe You (IOU)
  Рейтинг: 793 Весело

  Колко мераклии са се насъбрали да броят чужди пари?

  zionism= The Graetest Threat To World Peace
 44. 44 Профил на I Owe You    (IOU)
  I Owe You (IOU)
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#42] от "BBC":

  Съмнявам се!!!!!!!
  Даже не зная, за какво си писал?

  zionism= The Graetest Threat To World Peace
 45. 45 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#40] от "Читател":
  нямам идея какво направиха, не я откривам и в други издания, само това, но далеч не пълно: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=891691

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 46. 46 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Преди време един човек беше се обърнал към едни селяни по следният начин: "Здравейте циркаджий." Та така. Здравейте циркаджий!
  Здравейте Цветелина Бориславова.

 47. 47 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Цената на сделката е най-малкият проблем.
  Далеч по-интересни са схемите, по които се очаква банката да бъде оздравена.
  Дали това ще стане по чисто пазарни принципи, или чрез познатите и утвърдени практики на лобиране и задкулисна помощ от държавни институции и частни лица, зависими от управлението на страната.

 48. 48 Профил на NakedCall
  NakedCall
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Заглавието е малко подвеждащо. 100 000 лв., но е имало и цесия на вземания.

 49. 49 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#40] от "Читател":
  http://vbox7.com/play:65b2aa88&start=136&r=emb

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 50. 50 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#44] от "I Owe You (IOU)":

  Просто ТИМ отстъпиха място на Мутрата:
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14882975,00.html
  Но срещата вече е доказано, че се е състояла!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 51. 51 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз пък, някъде прочетох, че за да се препират парите на Боко, требе банка?!

 52. 52 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#14] от "Zaffirov":

  Освен задълженията,които на фона на сериозния авиационен бизнес са нищожни,имаш ли идея какво още се продаде с името на БГА Балкан?
  Луди ли сте?
  Сгради по целия свят,офиси, слотове............
  Абе вие нормални ли сте ?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 53. 53 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#45] от "dalilan":

  Това, което си пуснал от "24 часа" е от май месец, а тази в "Дневник" бе от днес. И съдържанието е различно. Мислех да я прочета, зачетох се в друг материал и като се върнах да я прегледам - изчезнала вдън земя!?

 54. 54 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#14] от "Zaffirov":

  Хем си прав, хем примерите с БГА и Кремиковци съвсем не са подходящи!

 55. 55 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#53] от "Читател":
  видя ли клипа? Статията беше по него.
  Ето още един - при Росен Петров http://www.btv.bg/shows/neka-govoriat/videos/video/1662907162-Neka_govoryat_s_Rosen_Petrov__15052011_g_(parva_chast).html

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 56. 56 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Отново има кой да пере парите от амфети:
  "13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата"."
  http://bivol.bg/wlborisov.html

  Така че не се притеснявайте за изправянето на крака, тук знаем как се прави това. И това не е нищо ново: http://mapto-on.blogspot.com/2011/03/blog-post_13.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 57. 57 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#54] от "tademan":

  Примерите с Балкан и Кремиковци са си съвсем подходящи: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1999/06/26/250944_iljuzii_v_likvidaciia/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 58. 58 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  До коментар [#55] от "dalilan":

  Интервюто при Росен Петров го гледах. Ала статията от днес съдържаше нови данни и информация, много по-актуална и вероятно - още по-тревожна. Уж "Дневник" е независима медиа, насочена към икономически активните и проактивни граждани, а това скриване на истината не говори добре.

 59. 59 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#58] от "Читател": пратих ти линк като л.с., отвори го

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 60. 60 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Весело

  Дано поне я преименуват. Нямаме нито една банка с географско название. Нима Сантандер,

  Сао Паоло не звучат прекрасно. Може би на Бостън е добре заради ирландците и нали я гласят за зелена банка

  Пък и хокеистите зад океана станаха шампиони та да й върви по лед .... пардон по вода.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 61. 61 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/ е специализиран, надведомствен, държавен орган за установяване на имущество на лица, за които са налице условията по чл.3 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност в страната и в чужбина. Комисията е юридическо лице със седалище гр.София. Тя е колегиален орган.
  При получаване на информация от досъдебните органи и съдилищата, органите на КУИППД сезират същата и въз основа на представените от тях доказателства, тя взема решение за образуване на производство за установяване на имущество със значителна стойност, придобито от престъпна дейност.
  При наличието на достатъчно данни, Комисията взема решение за внасяне в съда на мотивирано искане за налагане на обезпечителни мерки, а в последствие КУИППД взема решение за внасяне в съда на мотивирано искане за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Решенията на съда могат да се обжалват по общия ред. "

  Всички пари без произход могат да се смятат за пари придобити по престъпен начин. Ако с продаването на семки се спечелят 10 000 лева за една година и не се платят данъците не е страшно. Но как се придобиват стотици милиона долара и то в един миг? Проверяван ли е произходът на парите на Цветелина Бориславова??? Още по-опасно тук е връзката с премиера на България. Възможно ли е това да е неговото състояние, но скрито по този начин от обществествеността. Възможно ли е това да са парите от мрачното минало на Борисов?
  Ако има държава би трябвало този въпрос да се изясни. Когато неясни капитали имат ясни връзки с най-високопоставените хора в държавата е много важно да се направи сериозна проверка!!!

 62. 62 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Ооох, какви непослушни къдрици ....

  А будалата Боко го дърви сам като куче в Бояна ...

 63. 63 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  значи цената от там седем и нещо лв. на акция е по-висока от тази на борсата, защото задълженията в бъдеще са ги дисконтирали във времето... това би трябвло да е логиката...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 64. 64 Профил на Om
  Om
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ''В края на юли трябва да бъде погасена емисия облигации за 35 млн. евро, отделно от дълга от 25 млн. евро, отпуснат от AIB.''

  Интересно в какво здраве са другите банки? Сигурно и други викат ''купи ме ''.

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1398 Весело
 66. 66 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 956 Любопитно

  Да е честита поредната придобивка на Тиквата

 67. 67 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#52] от "Белия Негър":

  Ти знаеш ли , че Swiss Air фалира цели два пъти преди да станат част от Луфтханза...

  В САЩ всички големи авиолинии са фалирали поне един път (с изключение на Американ)....

  Акциите на US Airways вървят в момента около 9 долара, а струваха цели 80 на времето...

  Така че не тъгувайте по тоз БГА Балкан... тва в Европа малките страни не са за авиолинии, защото няма накъде да летят... и става като във футбола - накрая германците печелят и всичко става Люфтганза....

  Ти знаеш ли че в Америка досега са фалирали над хиляда авикомпании.... и има лаф, че "Авиокомпаниите са предизвикали повече щети (за акционерите си) отколкото Социализъма..."

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 68. 68 Профил на kill_bill
  kill_bill
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Zaffirov":

  Зафиров, аз те подкрепям бе човек! Какви аргументи, като съм на същото мнение!

  Жертвите не ги броя.......
 69. 69 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  браво поне парите остаат е България

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Тоя Меркел пак превъртя. И пак намеси Костов в цялата новина.
  Бареков, виждам, че вече си използвал думичката "брутално". А другата думичка от бедния ти речник - уникално - днес използва ли я вече или да очакваме поредния ти брутално тъп коментар?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 165 Неутрално

  "Тоя Меркел" си позволява просто да констатира безредието.

 72. 72 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Е какво излиза? Че пак се е прекарала?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 73. 74 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 165 Неутрално

  За историята има значение не какво е открито а как е открито.
  В момента ви обясняват,както пчелата чрез своя танц.
  Мисля че говори за някаква могила от кости на паднали в сражение

 74. 75 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#72] от "bgkurshum":

  Не се е прекарала... засега е платила само тез сто хиляди и е поела дългове, които имат някакъв падеж в бъдещето и затова общата цена изглежда по-скъпа отколкото ако удариш парите днес на масата... има една формула за настояща стойност по която може да изчислиш днешната стойност на пари в бъдещето... в тез формула има две променливи: год. лихва и време....

  Ето обратния примерно : ако трябва да получиш 10 лв. след 10 години... те имат днешна стойност от да кажем 6 лв (дори и по-малко).... това е така нареченото овехтяване на парите....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 75. 76 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "npocmaka":


  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/06/17/1108222_nai-bogatiiat_chovek_v_siriia_se_otkaza_ot_biznesa_si/?ref=id#comment-5

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 76. 77 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#73] от "npocmaka":

  Т.е. и цвети е от назначените капиталисти ...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 77. 78 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Преди туристическите си вложения тя е участвала във фирми, занимаващи се с охранителна дейност, производство и търговия с химикали и продукти от тях, търговия, производство и дистрибуция на напитки, финансови консултации, сделки с имоти, сочи справка в Държавен вестник. "
  Явно вече в тези области няма далавера и тя се е насочила към ВЕИ, където се очаква голям келепир. Там е бъдещият Клондайк, там е сигурната печалба. Какво по-сигурно от това, държавата.т.е. данъкоплатците да ти плащат енергията по спуснати отгоре цени? Няма конкуренция, няма риск, няма и свободен пазар. Къде ви е пазарната икономика, господа евробюрократи?

 78. 79 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#67] от "KOBOLD":

  Знам,но не бе фалирана по този мръсен начин.
  Това за което говориш,няма нищо общо с разбиването на БГА Балкан.
  Какво е запазено от авиокомпанията?
  А какво имаше ?
  Това е интересното.
  Останалото е политически онанизъм,обслужващ минали интереси....

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 79. 80 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#79] от "Белия Негър":

  Според мен има други кандидати, които по си заслужават българите да тъгуват по тях.... например БТК, която има дълготрайна стойност в световен мащаб... за да я дадат за жлъти стинки тя си беше докарна пак до плачевно състояние.

  Иначе при авокомпаниите има много инересен глобален момент:
  Като са вземат всички инвестиции от 1950 г. досега и се извадят всички печалби (положителни и отрицателни)... и се стига до минус 500 млрд. (цифра от преди 3 години) сега може дори загубата да е повече...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 80. 81 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#75] от "KOBOLD":

  Хм, верно. Една формулка от икономическия техникум и си "купуваш" банка за 100 хил.
  Така трябва да е било и при предишната й "покупка" на банка. Тогава и за 100 хил. не се говореше. Явно през 2001 г. на николко са оценявали настоящата стойност на стотиците милиони, които взе от продажбата й през 2009 и 2010. А пък аз си мислех, че "покупката" на Славчо Христовата банка има нещо общо с мутрата гл. секретар в леглото й.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 81. 82 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 165 Неутрално

  На италиански-Кристофоро Коломбо
  на Испански-Кристобал.
  обал-е срутване на скала
  афоресвам е отлъчване от църквата проклевам.
  "Софийският владика Гедеон афоресвал от авмона богати софиянци и вдигал проклятието само след откуп"

 82. 83 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 862 Неутрално

  БГА Балкан,та БГА Балкан. Костов, та Костов.
  1. Защо не упреквате Виденов или Беров за БГА Балкан? Че по тяхно време я точеха здраво и никой не предприемаше нищо за да я спаси? По време на хиперинфлацията Балкан купуваше всичко в долари и продаваше в лева. Возеше транзитни пътници за други авиокомпании които обираха печалбата, а Балкан не си покриваше дори разходите. Че администрацията ѝ беше повече от местата в самолетите.
  2. Защо не упреквате този който продаде България Ер на ТИМ за сума по-малка от парите, които държавата наскоро беше наляла в тази авиокомпания? Защо същите ТИМ взеха на 35 годишна концесия и двете морски летища и така монополизираха летните чартъри и вътрешните полети. Че изпълниха задълженията си за увеличение на флота и дестинациите като прехвърлиха самолетите и полетите от другата им компания - Хемус ер.
  3. Какво нередно има да се продаде с търг авиокомпания ден преди да фалира като купувачът се задължава да покрие дълговете й. Всъщност, това е цената на продажбата -покриването на дълговете, не стоте хиляди. Те са по-скоро символични. Когато новият собственик влезе в нарушение той беше преследван от същото правителство което му продаде авиокомпанията.
  В оня момент държавата бе по-неопитна като цяло. Ние се учим да управляваме собствената си държава едва от 21 години. Най-лошото не е, че грешим. Най-лошото е нищо да не се прави.

 83. 84 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Една банка няма значение за колко я купуваш а какви и са пасивите и активите! Щото аз ЛЕМЪН БРАДЪРС мога и да ви я подаря ама като не може да покриете стотиците милиарди пасиви кво от това че ви я подарявам?

 84. 85 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#81] от "bgkurshum":

  явно си прекалено тъп, както и всички тъпаци които коментират без и идея да си нямат от банково дело, отделно тази банка дори не е на държавна(бг), такова малоумие като вашето няма тъпи дебели тикви

  twitter.com/voxybg
 85. 86 Профил на Митко Зафиров
  Митко Зафиров
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#68] от "kill_bill":

  Извинявай, чак сега видях,че не сам прочел правилно. Явно сам кьорав

 86. 87 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#81] от "bgkurshum":

  Значи аз лично смятам, че сегашната сделка е чиста (все пак чужденци са продавачите) .... но това не е толкова важно, а как тази симпатична жена е стигнала до първите си 200 млн.

  Другото което е доста интересно е как Тиквочът разбира не само от хубави жени, ами и от умнички... не е лесно да запазиш благосъстоянието си и да го умножиш.... докато други се разоряват или ги трепе там някой (да кажем Йоца Амстердама) си.

  Абе, той бат Бойко не е толкова тъп колкото изглежда.... ша взема и аз да спря да си режа ноктите и да се бръсня в понеделник...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 87. 88 Профил на Митко Зафиров
  Митко Зафиров
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#52] от "Белия Негър":

  Струва ми се,че не помниш кога точно се случи тази сделка. Бранш,който глобално губеше в края на 90-те и компания(фалирала), в страна почти фалирала.Виж какво е PEST анализ. Колко струва подобна инвестиция- не повече от ликвидационната цена. Но друго си е да разказваме старогръцки легенди и митове

 88. 89 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#16] от "merankol":

  Браво! Умно момче си! Да ти продължа мисълта. След година-две помпане от държавата и реклама по всички медии, щастлива продажба на БАКБ за 300 милиона евро да речем.

 89. 90 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Някой все пак трябва да пласира фалшивите евра, а какъв о-дбър начин за това от това да притежаваш банка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 90. 91 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Любопитно

  До коментар [#6] от "Karla von Last":

  6тото не си от "на6ите" от ония дето винаги на безценица купуват и дУпетатски кИфтета лапат На майка им в устенцата!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 91. 92 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Цвети, миличко, много си платила! На мен ми я предлагаха за 20 бона в лева, но ми се стори крещящо скъпо. Прецакали са те. Що не ми звънна преди да подпишеш? Обади се сега на Бойчо да видиш не може ли да оправи кашата.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 92. 93 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Само едно не мога да разбера. Съдейки по коментарите тук, в България е пълно с финансови корифеи. Е как тогава тази държава е толкова бедна и мизерна? Сигурно защото всеки мечтае да купи банка на цената на тристаен апартамент, въпреки че имала 25 милиона задължения. Ехех.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 93. 94 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Сделката е ясна, не се различава съществено от предишните сделки на Цветито. Въпроса е какво е състоянието на българските банки и къде е Банков надзор? Нали има минимални изисквания за ликвидност, резерви...

 94. 95 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Има към момента на регистриране на банката за операции на въпросния пазар. Иначе не - няма. Чудна работа - ти чувал ли си за банка, някъде по света, затворена защото не покривала изискванията си за "ликвидност и резерви" (ликвидност втф?). И какво точно се очаква да се случи когато не ги покрие в един момент от оперирането си?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 95. 96 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#95] от "Свинчуга":

  БНБ и дава заем или и предоставя да оперира с държавната пара че да позакрепи положението, страната влиза в наказателна процедура а раята плаща гяволъка на феодалите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 96. 97 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ЗАКОН ЗА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ
  Раздел IV.
  Отнемане на лиценз


  Чл. 36. (1) Българската народна банка може да отнеме издадения лиценз за извършване на банкова дейност, когато:

  1. банката не започне да извършва разрешената банкова дейност в срок от 12 месеца от издаването на лиценза;

  2. са извършени нарушения по чл. 103, ал. 1;

  3. банката е представила неверни сведения, които са послужили като основание за издаване на лиценза;

  4. банката е преустановила извършването на дейност за срок повече от 6 месеца;

  5. банката престане да отговаря на условията, при които е бил издаден лицензът;

  6. банката не разполага с достатъчно собствен капитал или не може да се смята, че ще продължи да изпълнява задълженията си към кредиторите, включително когато не осигурява сигурност на поверените й активи.
  http://lex.bg/laws/ldoc/2135532723

 97. 98 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#95] от "Свинчуга":
  Обърнете внимание на точка 5 и 6. И нека не се базираме на кой какво е чул и видял.

 98. 99 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 426 Весело

  "няма по-некадърно, некомпетентно и лобиско правителство. то бива бива нагло копеле, ама тази голяма глава направо се самозабрави. дано се освестят хората и разберат, че като смачкат бизнеса и рабогтниците няма откъде да си получат заплатите!!! Хора бойко ли ще ви пълни хладилниците? не виждате ли ,ч е с Цветелина всичко са заграбили. Дори четох, че тя гонила вече МИЛИАРДА!!!!!!!! Нека ви промива мозъците на вас неосъзнати и наивни ГЕРБЕРИ>>>>>>>>>> "

 99. 100 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Скрийте снимката на тая кикимора, защото ми плаши децата.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK