Депутатите ще обсъждат забраната на стикерите по "Каско"

Промените в Кодекса за застраховането, които ще ограничават маркирането на автомобили при застраховане, трябва да бъдат разгледани днес от парламента. Те вече са приети на второ четене от икономическата комисия и след като днес бъдат одобрени и в пленарна зала, до влизането им в сила ще остана само обнародването в Държавен вестник.


Новите текстове предвиждат абсолютна забрана на т. нар. пасивна маркировка или познатите стикери на предните стъкла с надпис "Автомобилът е маркиран". Сега те се слагат след самия процес на маркиране, който представлява издълбаване с абразив на код върху части на автомобила, който обаче не се вижда от пръв поглед.


Според МВР, които са сред авторите на проекта за промени, стикерите дават знак на крадци кой автомобил да се открадне и кой да не се пипа, защото е застрахован в определена компания. Повече от половината застрахователи у нас изискват маркиране при сключване на полица "Автокаско".
С промените в кодекса обаче това вече няма да бъде условие, за да влезе една застраховка в сила. Целта е да се премахнат посредници по веригата, които не са свързани със същината на полицата и с настъпване на застрахователно събитие, обяснява заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев.


При обсъждането на проекта от икономическата комисия Богоев обясни, че самото маркиране няма как да бъде забранено, но промените ще го ограничат силно. Някои представители на бранша смятат, че със забраната на стикерите маркиращите фирми ще слагат чипове, които крадците да разчитат, за да знаят коя кола може да се открадне и коя - не.


Богоев обаче смята, че дори и при това условие, забраната на стикерите може да ограничи кражбите, защото едно електронно устройство се проследява по-лесно и от МВР.


Против промените са се обявили застрахователните компании "Бул инс", "Армеец", "Лев инс", по-скоро за тях са "Булстрад" и ДЗИ, а подкрепа са дали "Алианц България, "Дженерали България", "Виктория", "Евроинс", "ИНтерамерикан". Това са и фирмите, които не изискват маркиране при сключване на "Каско".


Маркиращите фирми у нас са три - "Кеит", "Инфо асистанс" и "Голд кар". По оценка на МВр пазарът на тази услуга е за около 50 млн. лв. годишно. Всяко маркиране се плаща от клиента - по 40-60 лв. за първо и наполовина по-малко за второ. Това оскъпява "Автокаско", макар допълнителните разходи да не се включват в премията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Талигата от лизингодателя ми е маркирана авансово до 2013г. (за което си има и съответната картинка)... Ще ли трябва да я изстържа лепенката след влизането в сила на промените или не?

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Продължава политиката на на управляващата шайка да се ограничава избора на гражданите. Аз не си маркирам автомобилите, но не виждам проблем който иска да го прави.

 3. 3 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1009 Весело

  "Против промените са се обявили застрахователните компании "Бул инс", "Армеец", "Лев инс".."

  Има ли нужда от коментари?

  Fail with honour then succeed by fraud
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Чакай сега, ама "Дженерали България" още ли имат лиценз? Компания, която не може да плати безобразията на пияната руска мутра щото друг платил от дарения, а отгоре на всичкото натриса на жертвата съдебни разноски за 21 хил. (за две заседания) - такава компания трябва да се суспендира на момента и да се отстрани от пазара. Има ли Комисия за финансов надзор? Дянков, кого си турил там да ни подпичква?

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Да допълня, че "Евроинс" харчи парите на клиентите си за хонорари на Лъчо Мозъка. Ако не заради парите, требва да им резнат топките щото злепоставят целия Герб и лично Мутропремиера. Къде дават така!

 6. 6 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 666 Неутрално

  А колко дявола могат да се съберат на върха на една игла, няма ли да обсъждат?! Хрантутници!

 7. 7 Профил на Доктор
  Доктор
  Рейтинг: 217 Гневно

  Аз съм за стикерите защото не вярвам ,че МВР ще ми пази колата.

  007
 8. 8 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#7] от "Доктор":

  Напълно подкрепям вашето мнение.
  След като си плащам Каско проблема за опазване на колата ми следва да е на застрахователя, а не мой. Застрахователят следва да я издирва и ако не я намери да плаща.

 9. 9 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 377 Гневно

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Ами гореспоменатите компании те ЗАДЪЛЖАВАТ да го правиш. Самото маркиране не е проблем, въпросът е, че всяка следваща година ти взимат по 25 лв. само за подмяна на лепенката, която освен това указва докога ти е застрахована колата.
  Същността на проблема :
  Самата маркировка веднъж направена не се "самоизтрива" всяка година, тя е завинаги. Но използвайки предтекста маркировка те ти залепят лепенка с дата на изтичане на полицата ти !

 10. 10 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Проектът за промени беше приет на първо четене със 75 гласа след оживена дискусия. Според част от депутати вече се работи по електронно маркиране с чипове и други способи за заобикаляне на забраните, като например поставяне на специални освежители за кола.

 11. 11 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не Ви разбирам бе Хора?За тези стикери не стига че си губите времето да ходите да ви ги сложат!А застраховката не е валидна без тях!!!Аз съм твърдо против стикерите.Смятам ги за ненужни.Тук мога да похваля вътрешния министър за Инициативата му да ги махне.Писна ми да плащам за тях и да ходя за тях до тези пунктове където служителите се държат Арогантно.Не вярвам на презумпцията че крадеца първо гледа стикера а после върши работа!!!Това са глупости!!Да ти сложат стикерите е 30 лева.

 12. 12 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Свобода и свободия са две различни неща! Провери в речника!

 13. 13 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 263 Неутрално

  То е ясно, че застрахованите при "Бул инс", "Армеец", "Лев инс" сега ще се чувстват по несигурни и затова са против промяната.
  Аз пък не искам като карам кола без стикер да се набива на очи за крадците.

 14. 14 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Що се отнася до ценат ана маркирането, тя е доста по-малка от цената на самата застраховка и нищо не пречи на "застрахователите" да я включат в самата застраховка - по-скоро трябва да се изяснят нещата относно самото плащане на обезщетенията, за да не могат застрахователите да се измъкват както е в случая Горсова

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 818 Неутрално

  и аз си мисля, че е заради 20-30-те лева годишно за тези лепенки. те крадците и по номера на колата могат да проверят при приятелите си в МВР на кого е колата, застрахована ли е, и всичко каквото им трябва.
  да ги махат лепенките. че кражбите няма да намалеят - няма. но поне няма да даваме по 20-30 лева годишно за "подновяване на информационното обслужване". и да ходим по пукнтовете да си губим времето.

 16. 16 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Евроинс защо се правят на ударени?
  Преди месец си направих застраховка там и ми дадоха едно стикерче, като доплатих за него мисля 10-12 лв., да си го залепя сам на прозореца.

 17. 17 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Шепа български застрахователи наследиха от бившите СИК и ВИС групите за кражба на коли и според стикерите ги пращаха да крадат застрахованите в други компании автомобили! Така в България не можаха да стъпят големите европейски застрахователи т.к. трябваше да плащат само обезщетения за откраднати автомобили и не им беше изгодно!


 18. 18 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#11:"bobby8033"]Не вярвам на презумпцията че крадеца първо гледа стикера а после върши работ[/quote]

  Съгласна съм с теб, но от друга страна смятам, че всеки има право на избор - да сложи или не стикер.
  След като си плащаш- отговорността е на този, които ти е взел парите. А ако не искаш - отговорността си остава твоя!

  Но истината е, че се решиха всички други проблеми на държавата ни до толкова, че "цъфнахме и вързахме", та стигнаха и до стикерите.

  Люси Слав
 19. 19 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanalex2":

  Подкрепям напълно!

  Люси Слав
 20. 20 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 531 Гневно

  Да попитам, а милиционерите ще премахнат ли лепенките "МВР" от предните и задните стъкла на колите си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK