Депутатите приеха окончателно лесната част от фискалния борд

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, по чиято инициатива е промяната в законодателството, посочи, че приетите днес текстове поставят България в по-добра светлина в международен план, защото "записва ясни правила за предсказуема финансова политика".

© Георги Кожухаров

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, по чиято инициатива е промяната в законодателството, посочи, че приетите днес текстове поставят България в по-добра светлина в международен план, защото "записва ясни правила за предсказуема финансова политика".Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за устройството на държавния бюджет, свързани с Пакта за финансова стабилност.


Измененията предвиждат държавните разходи да се ограничат до 40% от БВП и да се забрани бюджетен дефицит над 2%. Освен това се предвижда и създаване на нов начин на изчисляване на бюджетното салдо, който ще е по-близък до методологията на ЕС.


Промените ще влязат в сила от 1 януари 2012 г.
Румен Овчаров от "Коалиция за България" заяви, че приемането на тези текстове е самоцелно. "Не виждам никаква логика в тяхното прилагане в този вид и този размер, а и нямат отношение към фискалната стабилност", каза той. Още по-пагубни според него са обсъжданите промени в конституцията, също свързани с фискалния борд, които предвиждат повишаването на преките данъци да е възможно само след одобрение на две трети от депутатите. "Ако и те минат в пленарната зала, сегашното правителство ще се превърне в универсалната изтривалка, с която всички бъдещи кабинети ще се оправдават защо не могат да правят това или онова", каза Овчаров.


Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров нарече предлаганите промени стъпка в правилната посока, макар и недостатъчна.


Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, по чиято инициатива е промяната в законодателството, посочи, че приетите днес текстове поставят България в по-добра светлина в
международен план, защото "записва ясни правила за предсказуема финансова политика". Тези правила ще ни предпазват от необмислени ходове и ще гарантират условия за растеж и напредък, отбеляза Дянков. Той припомни, че идеята за Пакта за фискална стабилност е консултирана както с политическите сили, така и със социалните партньори и с независими експерти. Това, че измененията влизат в сила от 1 януари догодина, тоест в мандата на сегашното правителство, означава, че поемаме ясна отговорност за фискалната политика, заяви министърът.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 877 Неутрално

  За провала си това правителство дължи на народа най-малкото своите оставки.

 2. 2 Профил на Mytten
  Mytten
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като съдя по действията и постигнатите резултати до момента от правителството единствената идея която ми хрумва, е че най-вероятно след година 2 спокойно ще можем да го наричаме пакта за финансова нестабилност, защото това ще се окаже единственото нещо, което е успял да гарантира. Ама знае ли човек, има моменти когато нещата изглеждат най-лоши и всичко се обръща в твоя/наша полза ... може това да е един от тях, макар че предполагам за всички е очевидно, че това едва ли ще бъде така. Е мога само да се надявам, че греша

  "Carpe Diem"
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да се забрани бюджетен дефицит над 2%... Тия още малко и реалността ще забранят И какво правим при нарушаване на такава забрана, господа? Спирате да плащате или искате да ви плащаме по 2 пъти?

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  В държава като нашата, в която от бюджета се плаща единствено на "наши хора", всяка мярка, която ограничава разходите трябва да се приветства.

  Като се оправим дотам, че почнем да можем да вярваме на политиците (иначе казано на куково лято), евентуално ще е подходящ момент тая философия да се преосмисли

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  браво на Симеон , то4ен е, тука трябва американска администация и нещата ще дръпнат напред

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  4-ти, от това което е прието, не следва, че няма да се плаща на наши хора, по-скоро да се разбира, че пари ще има само за нашите хора!

 7. 7 Профил на prassen
  prassen
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#5] от "jetchev":

  Хммм, ти знаеш ли какъв е дефицитът на САЩ? Американската администрация не е за пример в случая.

 8. 8 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#5] от "jetchev":Желязно правителство,за разлика от предишните кюфтаци.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Чудя се дали някой вярва на тези приказки, след като само за 2 години са изразходвани над 4 милиарда резерв, взети са заеми 2 милиарда, и пак бюджетния дефицит е 3%, въпреки изключително доброто усвояване на еврофондовете според твърденията!

 10. 10 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#6] от "ban":Ех,добре сте вие,на които ще се плаща от Позитано 20.Там има повече пари от държавата.Да му мислят останалите.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 11. 11 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  На баницата мекото и на работата лекото, обаче ако един ден осъмнат с безнадеждната надежда тумба пенсионери и орда кабелогепещи малцинства да ги изхранват с данъци и труд ще ручат шосета с павета.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#9] от "ban":

  Втори комплект юзди, след валутния борд. Сега повишаването на заплати и пенсии е измъчено и с много соломоновско двоумене, а тогава - още по. Да видим как ще растем откъм стандарт, с непрекъснато увеличаващи се разходи за комунални услуги и храна. И световна дългова криза.

 13. 13 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":

  Проблемът не е на кой ще се плаща, проблемът е колко ще се цоца с данъци. Ако данъците са малко, ще има по-малко за преразпределяне.

  Колкото до "само на наши хора" - че кога не е било така?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 14. 14 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"jubal harshaw"]Проблемът не е на кой ще се плаща, проблемът е колко ще се цоца с данъци. [/quote]

  Именно!

  Yet another blue planet.
 15. 15 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#13] от "jubal harshaw":Споко!На Позитано 20 има 15млрд излишък,така че "нашите" хора да са спокойни.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  10-ти за писане не по темата, знаеш, на модераторите, те да решават, иначе очаквам конкретни данни, например платени от бюджета, толкова за магистрала, възстановени от ЕК, толкова! иначе, всичко друга е бла, бла!

 18. 18 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Всяка мярка, която ограничава "правенето" на икономика от властта е добре дошла!

  Отделете време навреме.
 19. 19 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Има си Маастрихтски критерии, но нелицеприятният Дянков се прави на по-голям папа от самия папа. Нагло симулиране на работа от страна на паралемент и на парвителство. Правят ви на хаховци.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Освен това се предвижда и създаване на нов начин на изчисляване на бюджетното салдо, който ще е по-близък до методологията на ЕС? Аз дълбоко съм убеден в две неща: тези хора не знаят какво правят, не знам и за кого го правят - но се сещам, че не е за добруването ни!

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  Все пак ги прокараха.

  Драги другарки и другарЕ,
  това дори в този поорязан вид е още един, поредният, пирон в ковчега на демокрацията в китната територийка наречена България.
  И една поредна, голяма крачка напред към обезличаването и изпразване от съдържание на Парламент и Правителство, които би трябвало да са изразители на свободната воля .... ъъъъъ .... на мат'ряла. Към превръщането на депутати и министри в безлични чиновници, които ще се явяват на избори с велики "програми", а след това ще използуват с огромно удоволствие тези текстове за параван да си правят каквото им е удобно.
  Поне досега си имаха смокиновото листо на "външният" финансов министър, който "не давал". Като Орешарски и Дянков сега. Но поне мат'рялът си ги псуваше и се знаеше чия е "политическата отговорност" и си гласуваше съответно.
  Сега няма да има "човек", а "алинея". А мошениците-политици ще са целите в бяло.

  Това е пряко погазване на принципа на свободният избор.
  И като го съчетаем с настъплението срещу достъпа на информация - ограничаване и на информирания избор.
  Което е още по-лошо.

  Няма значение, дали ограничаването на бюджета и дефицита в такива рамки е добре или не. Важното е, че се предпоставя!
  И гражданинът се поставя в условия да избира във все по-тесни граници, а политиката се изпразва от поредната, този път важна част от съдържанието и.
  С две думи - кученца на каишка ....

  А най-жалкото е, че това се предложи и прокара от министър като Дянков. При това с допълнителната аргументация, че ...Тези правила ще ни предпазват от необмислени ходове и ще гарантират условия за растеж и напредък ... (край на цитата).
  Боже, ела си прибери вересиите!
  Това се говори от човек, който драстично трябваше да си преизчисли бюджета само след четири месеца! При който прогнозите му обикновено не излизат. Когото Европа плясна през ръцете, че се опита да им подава заявка за Еврозоната с бюджетни изчисления, които не отговарят на тяхната методика и са драстично изкривени, меко казано. И ако не е знаел - то какава му е компетентността? Ако е знаел какво прави - значи нагло се е опитвал да излъже. Като гърците.
  И тоя ви пробута тази динена кора!

  Емчи, да ви е честито!

 22. 22 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#1] от "Анди":Анди,не оставки,а цялото правителство ще си отиде,но след 2025 год,когато ще има Общоевропейско Правителство.Така че до станишковките кюфтаци ред няма да дойде.А виж за другаде-ще влезат подред.......

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 23. 23 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#8] от "Аксел":

  БАУ-БАУ

  Нали побойковски вече, герберите се разпознават по специалния герберски поздрав? Та преведено ти казвам просто "здрасти".


  http://www.desant.net/show-news/33994
 24. 24 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Доходите на гражданите не би трябвало да са работа на правителството. Това включва заплатите. Който както се договори, работа на политическата власт е да гарантира спазването на договорите.
  Пенсиите са функция от доходите на лицата, спестени средства докато дадено лице е имало доходи. Следователно и те не са работа на властта. Всеки с доходи се грижи за тях както намери за добре и да спестява колкото и както си пожелае. Работа на властта е да се погрижи да му гарантира това право, да се разпорежда с парите си както намери за добре и да се спазват договорите.

  Отделете време навреме.
 25. 25 Профил на joro5kov
  joro5kov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това правителство се отъждествява в една единствена сентенция - "Да съберем на хората парите" ..............................

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 605 Весело

  Ако някой ден на българите ни хрумне да учредим награда за дейност, променила живота на всеки един от нас, управлението на ПП “ГЕРБ” ще е един от безспорните фаворити за номинация в категорията “цялостен принос”
  ... най-вече поради огромния шанс да се окаже най-скъпото за всеки български гражданин. Без разлика на политически цвят, възраст, пол и религия. За идния половин век!

  ГЕРБ – картоф с часовников механизъм
  http://pozicii.net/2011/05/gerb-ve-kartof-s-tchasovnikov-mehanizam/

  България – страна, доброволно лишила се от част от суверенитета си, поради наложен валутен борд, оцеляваща на границата на мизерията, но спазваща спартанска фискална дисциплина, ще бъде “наказана” за това с най-висока вноска в структуриращия се гаранционен фонд на пакта – 17% от БВП!

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#24] от "dreamer":

  Щом се рекъл. Аз си мислех, че минималния надник и минималната работна заплата са определят от държавата, а от там нагоре е договорката с работодатели... Както се сещаш, ако всичко се остави на пазарен механизъм, чорбаджиите ще наемат хората за жълти стотинки, защото така им е най-изгодно, а безработни има достатъчно.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#22] от "Аксел":

  Как изчисли, че през 2025 г. ще има Общоевропейско правителство?

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#24] от "dreamer":

  При положение, че има 500 000 хрантутника на държавна работа, чиито заплати се определят от държавата, има 2млн пенсионери, чиито пенсии се определят до някаква степен от МРЗ, което пък е в компетенцията на правителството, и още поне стотина хиляди инвалидицирани, чиито доходи зависят от държавата, и още 400 000 безработни, чиято социална помощ също зависи от държавата, то смятам, че държавата в момента е отговорна за доходите на огромната част от населението. На наш гръб, разбира се.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на conservator
  conservator
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тези действия на политиците говорят, че не се предвижда България да се управлява от една партия с нормално мнозинство от 121 депутата, а винаги от коалиции, в които едната партия няма да е съгласна да се промени сега написания закон. И с 2/3 да се гласуват данъчните закони и бюджета, пак с 1/2 ще може да се премахне това правило.

 32. 32 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#7] от "prassen":

  а ти знаеш ли какво ви е казал другаря Ленин : американски капитализъм + електификация , що е то Другарю ?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Весело

  [quote#28:"Читател"]Аз си мислех, че минималния надник и минималната работна заплата са определят от държавата, а от там нагоре е договорката с работодатели...[/quote]

  Ти с к'во мислиш?

 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#34] от "xm...":

  Тоест? Искаш да ме коригираш, че не точно държавата, а синдикатите определят тези прагове? Нали в крайна сметка първата приема въпросните норми и ги залага в трудовото законодателство?

 36. 36 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 929 Неутрално

  УРА ! Поне ще има наичн да се предпазим от популисти като СтанишеФФ

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#35] от "Читател":

  Искам да те коригирам, че договорката ти с работодателя няма нищо общо с МРЗ. Ако си на "частно".

  Ако си на "държавно" - също. Там си има щатове, а не се договаря индивидуално.
  Както се оказа при сегашната промяна - основно чистачките в училищата са били на МРЗ, а останалите не са обвързани с никакъв процент към нея.
  Ако не вярваш - виж какви цифри споменаваха Тотю и Моню.

 38. 38 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 551 Неутрално

  до 19 Какви са Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит и за държавни разходи?

 39. 39 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  УВЕЛИЧЕНИЕ НА ХАРЧЕНЕТО Е РАВНО НА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ

  Според доклада на KPMG за 2010година България е 8-та държава с най-ниски данъци в света! Преди нас са само офшорните зони - държави като Швейцария и Люксембург и някои арабски износителки на петрол като Оман и Саудитска Арабия! Ние сме 8-ми света по ниски данъци.
  За неуките обяснявам, че KPMG е един от трите най-големи одитори в света! Огромна мултинационална компани и за всяккави услуги. Да имаш най-ниските данъци в света си има своята цена и тя е държавата да харчи точно толкова колкото има.


  Финансовият министър тряба да даде да се разбере че всяккъв резерв за държавно харчене е изчерпан и чи цената да имаш най-ниските данъци в света е да не се харчи от държавата повече отколкото има.

  ГЕРБ като дясно правителство цел №1 трябва да му е най-ниските данъци в света да останат! Само за сравнение само в ЕС от 27 държави - 25 ВДИГНАХА ДДС! Само България и Люксембург НЕ вдигнаха ДДС!

  Така че от тук нататък всяккави желания за увеличение на минималната работна заплата например трябва да са свързани с увеличение на преките или косвени данъци. Преки плосък данък или корпоративен и косвени акциз и ДДС!

  Най-десните и консервативни министри в кабинета Плевнелиев Трайков и Дянков и Ники Младенов да обясняват разликата между дясната и лява политика и цената в период след толкова тежка криза да си с най-ниските данъци в света с най-нисък плосък данък и най-нисък корпоративен данък!

  Цената на дясната политика в период след толкова тежка криза най-тежката може би в историята на света е държавата да не харчи повече отколкото има и това е изборът между ляво и дясно. В този момент за да се увеличава социалното харчеен трябва неизменно да се увеличават и данъци. Но това е лявата политика! Дясната е с цената на всичко да се запазят най-ниските данъци!
  Напрактика това ниво на данъците отваря широко пътя на всички предприемчиви българи да се борят и конкурират с целият свят и да отвораят бизнес и се опитват да просперират! С две думи да са конкуретни. Така че аз казвам ясно и категорично НЕ на популистичната комунистическа идеолгия и ДА на десните ценности които дават възможност на всеки гражданин в зависимост от квалификацията си, трудолюбието и интелекта да получава толкова колкото заслужава и да не му бъде изземано от държавата за преразпределение по социалистически.
  Тъй като основнна ценност на десните правителства е по-малкото вземане от държавата!

  Перспективите пред България - икономическа стабилност и валутен борд в допълнение с най-ниски данъци в света или по-високи данъци за повече социални разходи? Това е изборът ни.
  Изборът между лявото и дясното, а именно дали държавата да ни взема повече за да харчи повече или държавата да ни взема възможно най-малко както е сега и да харчи колкото има.
  Пак казвам за всички демократично мислещи граждани с десни виждания изборът е ясен и само един!

  Ясна е линията която разделя лявото и дясното между консерватизмът и социалистическата политика и пропаганда! Изборът е повече от очевиден! Аз като десен гражданин гласувам за десните виждания тоест скандално ниските данъци в света. Вече комунистите говорят за премахването на плоският данък и увеличаване на преките данъците. За да се харчи. Дано в ГЕРБ като дясна партия се противопоставят разко на тази популистка политика и запазят сегашният си верен курс за ДЯСНА БЪЛГАРИЯ!

 40. 40 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#24] от "dreamer":

  По добре не мога да поставя, благодаря за точният коментар!

  За съжаление българите още не ги разбираме тия неща които обясняваш...спомените от социализЪма и "общото чуждо" са прекалено пресни.

  Както казва д-р Тони Филипов трябва и последния жив свидетел на Априлския пленум да си отиде от този свят за да почнем да оправяме.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 41. 41 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Финансовият министър тряба да даде да се разбере че всяккъв резерв за държавно харчене е изчерпан и чи цената да имаш най-ниските данъци в света е да не се харчи от държавата повече отколкото има. - браво, добре си го казал, сега остава и Бойко да те разбере!

 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Весело

  Да, да прав си 40-ти кой друг, ако не Априлския пленум е в основата на дълговата криза. Това е отмъщението на пленума, така да се каже!

 43. 43 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#28] от "Читател":

  Съвсем не е така. Свободното договаряне ще гарантира такива заплати каквито си заслужи всеки работник и такава работа каквато си заслужи всеки работодател. При свободен пазар няма чорбаджии, който е неефективен отпада, няма значение дали е работодател или работник. Това пък стимулира всички да се стремят да са ефективни. Така се постига прогрес във всяко едно отношение.
  Хората нямаме нужда от държава за да живеем, държавата има нужда от хора за да съществува. Но хората могат да имат полза от организирано общество като държавата, когато тя им гарантира свободата и нямат полза от държава, която да се "грижи" за тях, такова чудо не съществува.

  Отделете време навреме.
 44. 44 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  42ри говориш без да четеш и да мислиш...

  Май от рано сте почнали с пластмасовите чашки с прозрачни течности в БАН.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 45. 45 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Весело

  Пием от мъка, трябват ни още цели 25 милиона! все пак нещо по конкретно кажете от ГЕРБ. Като свърши резерва за зали, стадиони, бази и т.н. какво правим!

 46. 46 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 787 Любопитно

  [quote#24:"dreamer"]Работа на властта е .... да се спазват договорите. [/quote]

  А,когато самата власт/правителството/ не спазва договорите,какво става?

 47. 47 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#45] от "ban":

  Хахаха, съчуствам ти, искрено.

  Аз лично по никакъв начин не поставям под въпрос нуждата от по голямо финансиране на научната и развойна дейност...поставям под въпрос ефективноста на използване на вече предоставените средства.

  При максимална прозрачност и отчетност на харчовете, аз лично бих подкрепил теоретично 100% от БВП да отиват за наука.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 48. 48 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 671 Неутрално

  47-ми. Благодаря за съчувствието, все пак да напомня, че сме в неплатен отпуск, за да не остане някой с впечатлението, че пием на работа!

 49. 49 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#43] от "dreamer":
  Така ли а Космоса само от галактически купове ли е съставен Няма ли планети и звезди,малки и големи
  и на тях различни видове пак обединени
  по свойства и привличане?

 50. 50 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 787 Весело

  До коментар [#25] от "joro5kov":"Това правителство се отъждествява в една единствена сентенция - "Да съберем на хората парите"."

  В тефтера,в който една мутра си водела счетоводството,според запознати ,имало две графи:
  1. Ми даде и 2. Му взех.

 51. 51 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тони!":

  Да, в момента е така, но не би трябвало да е така. МРЗ е вредно за икономиката на всеки от нас, даже е вредно и за държавата, защото тя все още се възприема като някой който "прави" икономиката. Всеки ден виждаме недостатъците на това икономическо управление на обществото и не само у нас. Например оказва се, че гръцките социалисти са ръководили страната си по-зле от българските социалисти нашата. Хем онези уж бяха част от нещо дето го мислехме за по-добре организирано общество, наречено ЕС.

  Отделете време навреме.
 52. 52 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#29:"Читател"]До коментар [#22] от "Аксел":
  Как изчисли, че през 2025 г. ще има Общоевропейско правителство? [/quote]

  По-интересно е,как е изчислил,че дотогава ще има ГЕРБ и той ще управлява?!?

 53. 53 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, по чиято инициатива е промяната в законодателството, посочи, че приетите днес текстове поставят България в по-добра светлина в международен план, защото "записва ясни правила за
  предсказуема финансова политика".

 54. 54 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 787 Весело

  [quote#45:"ban"]Пием от мъка, трябват ни още цели 25 милиона! все пак нещо по конкретно кажете от ГЕРБ. Като свърши резерва за зали, стадиони, бази и т.н. какво правим! [/quote]

  А гербаджиите,подобно на един герой на Екзюпери,който казвал: "Пия от срам,а се срамувам,защото пия", с какво друго да ви утешат,за да не пиете от мъка, освен с конкретното "наздраве" и " и ние пием,но не от мъка- нас ни е срам".

 55. 55 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Цял парламент да работи за личния PR на Дянков? защото всички са охранени и не мислят, че в държавата трябва да има малко социална солидарност - каза им го барозу за ЕС! Когато ЕС дава преференции на бедна България за сметка на богатите- може, защото те ще отидат пак в нечия гуша. Нашите богаташи обаче са под данъчна закрила да харчат доходите си за яхти, круизи, сафарита, дворци и за какво ли не, само не и за работеща икономика и за укрепване на социалните фондове! Това не е европейска, това е варварска България!

 56. 56 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#32:"jetchev"]До коментар [#7] от "prassen":

  а ти знаеш ли какво ви е казал другаря Ленин : американски капитализъм + електификация , що е то Другарю ? [/quote]

  Определението на Ленин за комунизма е: "Съветска власт плюс електрификация на цялата страна плюс американска организация на производството плюс прусашки ред и дисциплина".

 57. 57 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#26:"be_google"]До коментар [#21] от "xm...":

  Споко, нищо не са прокарали- сега гледаме рекламата на това колко са способни....
  няма как 2/3 от 240 да покрепят тази идиотщина!
  не сме 2009-та!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/quote]

  Дано,дано,дано до всяко разумно същество-депутат,застане още едно...

 58. 58 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "jubal harshaw": Да бе, пенсионерите не са "твои хора", те са лош матр'ял! Децата са лош матр'ял, здравеопазването, образованието, също? Виж, магистрали, спортни зали, стадиони - тях ги строят наши хора! А като каже НАТО ще увеличим разходите за мисии в чужбина, като кажат САЩ ще увеличим разходите за борба с наркотрафика. За чия сметка при фиксирани дефицит и процент за преразпределение спрямо БВП и при плосък подоходен данък?? Първосигналното стадо тепърва ще разбере за какво става дума! Гърците имат необлагаем минимум 500 евро и стръмна скала за високите доходи! А яванията от плоския данък нашите "бизнесмени" инвестират в личен лукс и далавери.

 59. 59 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#37] от "xm...":

  Амчи, тогава в България следва да е рай и хората не да емигрират, а да се връщат на талази тук - след като могат свободно да се договарят за каквито пари искат и минимални прагове да не бъркат нито тях, нито работодателите. И синдикатите да бъдат отписани като административна декорация.

  За какво бяха този дълбок размисъл, дебати и привиден мораториум за увеличение на МЗР до 2014 г., ако касае само чистачките? Толкова да няма пари в държавата за тях? Толкова ли условна е тази цифра в стопанския живот в страната?

 60. 60 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#43] от "dreamer":

  Като гледам повечето работодатели заслужено живеят в луксозни условия, а повечето наемни работници заслужено изчисляват парите за храна, дрехи, комунални услуги всеки месец, съобразно повишението на инфлацията. И все повече млади и кадърни хора емигрират - въпреки тази свобода в договарянето и заслужаването на доходите тук.

 61. 61 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 787 Неутрално

  От Дневник:"Брутният вътрешен продукт на Турция се е повишил с 11% през първото тримесечие на годишна база. Данните надминаха предварителните прогнози за 9.7% и отново върнаха притесненията за прегряване на икономиката, пише Financial Times. Предходното тримесечие растежът беше 9.2%."
  "Икономиката на Турция е движена от силното вътрешно потребление и инвестициите, които са се повишили съответно с 12.1 и 38.3%. Именно потреблението е един от основните мотори на икономиката в страната, движено от високия процент на младото поколение сред населението. Инвестициите пък са насочени основно към машиностроенето и строителството.
  Безработицата в страната започна да намалява, като през март е 10.8%, спрямо 13.7 година по-рано."

  Ех,ако г-н Дянков беше Финансов министър на Турция,колко по-добре щяхме да сме ние ,в сравнение с тях,а сега...

 62. 62 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#60] от "Читател":

  За наблюдението ти вероятно има основания, макар че повечето хора, с които общувам в България са наемни работници и въпреки това живеят много добре.

  Обаче проблемът с условията на работа, договорите и техното изпълнение не е проблем на фискалната политика, а такъв на законодателя и на съдебната система.

  И за двете пера не са необходими колосални средства и огромни бюджети.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 63. 63 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Някои булгарише "капиталистен" не искат да плащат данъци на държавата! Дори при 10 процентов налог сивата икономика цъфти.

  Доводът е какво ми дава държавата, че да плащам!! Много са получили от нея: образование, пътища /инфраструктура/, работници и специалисти обучени пак от тая държава , здравеопазване, охрана на имуществото им и много други неща.

  Няма да изпадам в подробности за качеството на някои от тези придобивки от държавата, но ако не се плащат данъци или се плаща само 10 процента , не се чудете що е такова качеството им!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 64. 64 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#39] от "merkel":
  1. Да, по принцип дясната политика е добра, но ако се прилага не само за приходната страна на бюджета / данъци/, но и за разходната.
  а) намаляване на държавните разходи за раздута и ненужна администрация, особено за МВР, правораздавателната система.
  б) преосмисляне на социалната политика / професия безработен, 800,000 инвалиди, помощи за 10 деца и др./
  в) Рязко съкращаване на държавната субсидия за политическите партии
  г) неприкосновеност на Здравния фонд, Сребърния фонд, специализираните пенсионни фондове.
  Кое от това направи Дянков?

  2. В условия на криза всяко правителство в света УВЕЛИЧАВА ДЪРЖАВНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ , дори с цената на увеличен дефицит. Това е не само нормална, но необходима мярка по време на криза.

  Дянков намали инвестициите и харчи резерва за заплати на държавни чиновници .

  Тази политика е ПРО кризисна, служеща на интересите на Боко, Цецо и приятели и изглеждаща добре на резюмето на Дянков точно защото на пръв поглед изглежда дясна.
  Но е пагубна за държавата и населението и.

 65. 65 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#60] от "Читател":

  Това е факт но е плод на социалистическото ни, олигархично управление, тип постсъветска Русия, не е имало свободен пазар досега, че да очакваме нещо друго. Виж добре кои работодатели живеят луксозно и ми кажи колко от тях са креатури на властта. Някъде около 95-6%.

  Отделете време навреме.
 66. 66 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#62] от "jubal harshaw":

  Можеш ли да дефинираш съвсем конкретно "живеят много добре"?

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#51] от "dreamer":

  За съжаление си прав. Такива са фактите. Единствено за Гърция не съм много убеден, но няма значение..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#65] от "dreamer":

  Е, как да не е имало? Нали е потвърдено, че от няколко години живеем в пазарна икономика?

 69. 69 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#68] от "Читател":

  Глупости. Такова нещо още не сме доживели.

  Отделете време навреме.
 70. 70 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#66] от "Читател":

  Голям апартамент или къща в столицата, поне един-два обитаеми селски/вилни имота из страната, кола за всеки член от семейството, който я иска, достатъчно доходи за пътуване в чужбина еднъж или дваж в годината, нещо такова.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 71. 71 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#70] от "jubal harshaw":

  И всичко това от наемен труд? Вероятно става дума за средно или по-високо даже ниво мениджъри? В какви области работят тези хора?

 72. 72 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пактът за финансова стабилност е най-доброто за българските граждани. Всички политически сили трябва да го подкрепят.

 73. 73 Профил на vict
  vict
  Рейтинг: 442 Весело

  Големи глупости изчетох от форумци, които очакват някой друг в частност да ги оправи, а не те самите да работят и да градят просперитета си.
  Само при комунизма и социализма е задача на държавата да оправи гражданите си, и тя успешно се справи и затова сте оправени и духовно и материално, особено на Позитано 20. В момента, задачата на държавата е да помогне на тези които наистина не могат, на другите - да създаде благоприятни условия и колкото по-малко изземва от гражданите си държавата, толкова повече те могат да се грижат за себе си.
  Всички други брътвежи са от Станишко и неговите манипулатори.

 74. 74 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#71] от "Читател":

  всекакви - софтуеър, финанси, производство, комуникации.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 75. 75 Профил на vict
  vict
  Рейтинг: 442 Весело

  В
  До коментар [#33] от "be_google": Ти умнико, защо не се преместиш в Гърция, да си спестиш парички от техния необлагаем минимум, но да плащаш солидарен данък, данък върху финансовите транзакции, 23% ДДС, и т.н.? Гърция тепърва ще си сърба попарата и ще вдига още данъците и ще намалява заплати, но ти трябва да мислиш за важни неща като директивите на Станишко, минималната заплата на чистачките в България и за минималния си коефициент на интелигентност.

 76. 76 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  две години цирк, чудя се наесен, когато хората се пробудят как ще атестират рапона и компания. 23 октомври няма да им допадне...

  Времето е наркотик, много от него убива.
 77. 77 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Такива решения не се взимат лесно, но според мен това е правилно решение.То хубаво да се сравняваме с Германия ама те все ще намерят как да се справят, а тука 20 години нашите знайни и незнайни другари разбиха всичко, окраха всичко, а сега реват, че се ограничавал бюджета..Айде стига, много добро решение даже.

 78. 78 Профил на stolichanin
  stolichanin
  Рейтинг: 388 Весело

  Аз лично смятам, че решението на Дянков е правилно и ще донесе по-голяма финансова стабилност на страната ни.

 79. 79 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Дянков много добре си върши работата

 80. 80 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Пропагандата сигурно е измислена от Гьобелс. Внушението на снимката е - сам срещу всички. Другарчетата не искат да играят с Дянков.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 81. 81 Профил на димитър
  димитър
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#22] от "Аксел":

  Пич ако устиска още 1 година БОКО компания тогава целия български народ трябва да се изнесе от България и да си направи някъде нова държава без политици.Защото дори гърците издигнаха плакат на който пишеше МЪЛЧЕТЕ ДА НЕ СЪБУДИМ БЪЛГАРИТЕ,защото тогава ще стане страшно а ножа на много хора е опрял не в кокала а в гълото само някой трябва да го поведе и повярвай ми ще се намери кой.

  демби744
 82. 82 Профил на димитър
  димитър
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#25] от "joro5kov":

  ДА ПРАВ СИ.

  демби744
 83. 83 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Дневник - много интересно под статията за гнилите ябълки в банковата система не може да се пишат коментари. Защо ли?? Защото всички ги знаят кои са гнилите ябълки, а именно:
  ИНТЕРНЕШАНЪЛ АСЕТ БАНК - НА МАДЖО
  СИБАНК - ЗНАЕМ НА КОГО
  ПИБ
  ЦКБ - НА ТИМ
  и т.н.

 84. 84 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#23] от "ad absurdum":

  Мяу мяу,добър веèр.

 85. 85 Профил на katyad
  katyad
  Рейтинг: 1257 Весело

  Добър вечер съм искала да кажа.

 86. 86 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 87. 87 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#29] от "Читател":


  До коментар [#52] от "benkovski11":Да сте чували ,случайно,че някои неща не се изчисляват,а са функция на познанието??

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 88. 88 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 657 Любопитно

  До коментар [#81] от "димитър":Митко,само да не те натъжа-през есента,след като изберем проф.Чирков за Президент,Бойко ще управлява още два мандата,а ГЕРБ,може би със СДС-до 2029 год.Тогава вече ще има функциониращо Общоевропейско Правителство.Ако тъжиш за бспабв,колкото и да си дълголетен,няма да ги дочакаш.Сори.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 89. 89 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Ако Дянков и мутрата ограничат и далаверите с обществ. поръчки примерно до 40% ще е много по-добре. Ама няма да стане...

 90. 90 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#86] от "bta":

  по-скоро е слуз от дебелото черво на рапона )

  Времето е наркотик, много от него убива.
 91. 91 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ловешкият селтак заедно с шайката на котараците и кучката на американската, руската и турската ембасада ви продаде на глобалистите, вие уважаеми вместо да реагирате по гръцката метода - седите и си чоплите нослетата....

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  С този закон имаме поведение на дете, което се самонаказва за беля, която даже няма намерение да направи!
  БВП = ИндП+ДП+ИнвП+износ-внос.
  Където:
  ИндП = индивидуално потребление;
  ДП = държавно потребление;
  ИнвП = инвестиционно потребление.
  За да излезем от кризата ни трябва стимулиране на всички показатели които са със знак +, а имено в този момент Дянков решава да ги резне и то при положение, че сме една от страните с най малък публичен и публично гарантиран дълг в Европа

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Гатанка:
  Още половината мандат не е минал.
  Неодобрението е по-големо от одобрението според проучванията.
  Дават заявки наляво и надясно за втори и трети и повече мандати.

  Що е То?

 94. 94 Профил на Admiral
  Admiral
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не знам защо казваш, че неодобрението е по-голямо от одобрението.От Европа посттоянно идват похвали за правителството, кое не му харесва на българина?Пак ли трябва да се повтаря, че изведнъж не могат да станат всички неща, изведнъж не можем да станем Германия на Балканите...

 95. 95 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пактът за финансова стабилност е най-доброто за българските граждани. Всички политически сили трябва да го подкрепят.

 96. 96 Профил на ozi
  ozi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Идването на власт на това правителство доведе до промяна на целия политически пейзаж. Бойко Борисов изпълни с ново съдържание премиерския пост и това е най-големият позитив от управлението му. За първи път видяхме политическа воля за справяне с корупционните практики, злоупотребите и примерите за неефективно управление на средства.

 97. 97 Профил на Sara
  Sara
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Дянков много добре се справя ,браво

 98. 98 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#7] от "prassen":

  хаха, да. много си прав. сега при тях ще има битка за увеличаване на дълга... щото вече са си стигнали лимита. дори се говори усилено, че ще им намалят кредитния индекс, поради тази причина.

 99. 99 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#93] от "interesen1":

  е ти пък какво очакваш, да кажат - оакахме се, взимаме си дърмите и си тръгваме.  няма правителство по света, което да каже такова нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK