Moody's постави кредитния рейтинг на САЩ под наблюдение

Президентът на САЩ Барак Обама заедно с лидера на републиканската партия в Конгреса Джон Боенър (ляво) по време на преговорите за вдигане на тавана на дълга

© Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заедно с лидера на републиканската партия в Конгреса Джон Боенър (ляво) по време на преговорите за вдигане на тавана на дългаАгенция Moody's постави кредитния рейтинг на САЩ под наблюдение вчера заради липсата на споразумение между Конгреса и Белия дом по вдигането на тавана на външния дълг на страната, което ще й позволи да обслужва задълженията си след 4 август, съобщава Bloomberg.


В момента САЩ е сред 18-те страни, оценени от Moody's с най-високата оценка ААА. През април друга агенция - S&P,  също предупреди, че е възможно страната да получи намален кредитен рейтинг, ако не се намери дългосрочно решение на проблема с растящия външен дълг и с бюджетния дефицит.


"Ако САЩ не могат да обслужват плащанията си, кредитният рейтинг на страната ще бъде намален от ААА до най-ниското ниво в системата на институцията - D", обяви  Джон Чеймбърс, председател на комисията по независим рейтингови оценки на S&P. Тази оценка означава "фалит".  
Междувременно поредният кръг преговори снощи на представители от Конгреса и на Белия дом, в който участва лично и президентът Барак Обама, бе белязан от междупартийни спорове и липса на напредък. В неделя президентът заяви, че всеки ден ще има срещи по проблема с увеличаването на тавана на дълга, докато не се стигне до решение. На специална пресконференция в понеделник той обяви, че решението трябва да бъде взето сега и няма време за отлагане. 


Преговорите протекоха при напрегната атмосфера, като президентът Обама напусна срещата преди нейния край. Според републиканеца Ерик Кантор президентът не пожелал да остане заради острия тон на разговорите, съобщава Reuters. Представители на демократите пък обясниха, че Обама просто е приключил с изказването си и се е върнал в Овалния кабинет.


Републиканците продължават да настояват за намаляване на бюджетните разходи с 2.4 трлн. долара, докато демократите държат на свиване на дефицита чрез повишаване на данъците за американците с високи доходи и за големите компании. Източници от партията на демократите заявиха вчера, че президентът е склонен да приеме бюджетни съкращения в размер на около 1.7 трлн. долара и е готов на допълнителни преговори. 


На изслушването му пред Комисията по финанси на Конгреса вчера шефът на Федералния резерв Бен Бернанке обяви, че при липсата на споразумение за вдигане на тавана на дълга САЩ ще платят приоритетно на притежателите на ценни книжа. Това означава, че тежък удар ще поемат плащанията към социалните програми на правителството, което би имало сериозни политически последствия както за президента, така и за Конгреса, съобщава Reuters.


Липсата на напредък по преговорите и реакциите на рейтинговите агенции доведоха до спад в цената на долара за втори пореден ден, като той загуби близо 1% спрямо всички основни валути, включително и еврото. Въпреки това 10-годишните държавни облигации на САЩ почти не промениха доходността си, а индексите на Уолстрийт -  Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq, продължиха ръста си от вчера.


Преговорите днес продължават. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK