Словенски застраховател вече не е собственик на инвестиционно дружество "КД Пеликан" (обновена в 13.00 ч.)

В края на май пенсионни фондове от групата на "Химимпорт" вложиха над 2 млн. лв. в "КД Пеликан"

© Дневник

В края на май пенсионни фондове от групата на "Химимпорт" вложиха над 2 млн. лв. в "КД Пеликан"Словенската животозастрахователна компания KD Zivljenje Zavarovalnica е излязло напълно от инвестицията си в инвестиционното дружество "КД Пеликан". Това става ясно от бюлетина на Централния депозитар, според който на 12 юли словенската компания е прехвърлила 32.42% на фондове от групата на "Химимпорт инвест".


Договорният фонд "ЦКБ Актив" е увеличил дела си в "КД Пеликан" от малко над 2% до 9.13%, а фонда "Европа" е купил 7.05% от капитала, след като преди това не е имал участие. 


Инвестиционното дружество "КД Пеликан" се управлява от "КД Инвестмънтс", което в началото на април беше купено от "Сила холдинг", близък до "Химимпорт". В края на май пенсионни фондове от групата инвестираха над 2 млн. лв. в "КД Пеликан". 
Акционери с по около 40% в "Сила холдинг" са фирмите "Блясък" и "Павлекс 97". Управител на първото дружество доскоро беше Марияна Баджарова, член на надзора на "Химимпорт". Малки дялове в "Сила холдинг" имат взаимните фондове на управляващото дружество на Централна кооперативна банка, която е част от "Химимпорт".


Словенската KD Group продаде всичките си инвестиции в България на компании, свързани с "Химимпорт". В края на миналата година животозастрахователят "КД Живот" беше купен от компанията за събиране на вземания "Финанс консултинг" за 4.89 млн. лв. Името на животозастрахователя вече е ЖЗК "Съгласие". 


"КД Пеликан" беше първото инвестиционно дружество от отворен тип у нас, учредено от KD Group. Инвестиционната му стратегия е балансирана, като до 70% от активите му могат да се влагат в държавни ценни книжа, а 10% в парични средства като банкови депозити.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK