Оценките за застрахователни обезщетения на пострадали в катастрофи трябва да са готови до края на годината

До края на годината Комисията за финансов надзор трябва да приеме точната методика, по която да се определят обезщетенията от застраховки за нематериални вреди. Това става ясно от програмата за нормативни промени за второто полугодие, която надзорът е приел в края на седмицата.


Наредбата ще заложи минималните обезщетения, които трябва да се плащат на пострадали след катастрофи според степента им на увреждане. В момента точни критерии как да се определят плащанията няма и все повече хора, които не са съгласни с размера на обезщетенията завеждат дела. Това обаче означав поне няколко месеца съдебни спорове.


Новата наредба ще влезе в сила след приемането й от КФН, като тя е свързана и с изменения в Кодекса за застраховането, които вече са одобрени на първо четене от парламента.
До края на годината трябва да стане факт и друга наредба, с която да заработи системата бонус-малус при сключването на автомобилни застраховки. При нея размерът на премията за един автомобил се определя от това за колко катастрофи и нарушения е виновен собственикът му. Проектът за тази система е от няколко години, а от няколко месеца в една обща база данни вече се събира информация за пътни произшествия, която ще се ползва за изчисляване на цената на една полица.


До няколко месеца и промяната на пенсионен фонд трябва да стане по-лесна. В програмата на комисията е заложено приемането на промени в наредбата за прехвърлянията, които трябва да облекчат смяната на осигурително дружество. Ще има възможност заявленията за това да се подават електронно. Според надзора с промените ще се защитават по-добре интересите на осигурените в пенсионните фондове.


Проблемът на пенсионните компании с ниските кредитни рейтинги на банките също трябва да бъде решен с предстоящи нормативни промени. От КФН засега не уточняват какви точно ще бъдат те, като посочват, че ще се съобразят с изискванията на Европейския парламент за агенциите, чиито рейтинги могат да се използват.


В момента големите пенсионни компании имат проблеми с понижаващите се рейтинги на банките, особено на гръцките, и с отказа на други кредитни институции, най-вече поделения на чужди групи, изобщо да изчисляват рейтинг. На теория фондовете имат възможност да избират между много на брой банки у нас, но някои от тях са с оценки, по-ниски от вътрешните критерии на отделните дружества.


До края на годината трябва да станат факт и нормативни промени, засягащи капиталовия пазар. Промените са основно заради европейски директиви, като с тях ще се определят по-точни и ясни правила за управление на риска, конфликти на интереси в управляващите дружества. Другите засягат капиталовия ресурс и ликивидността на инвестиционни посредници. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 870 Весело

  Тук новините са добри, дано изпипат детайлите!

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  тя е готова само ще я пуснат да се обсъди от всички да си кажат къде има грешка и официално за нова година

 3. 3 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Наредбата за изискванията към възнагражденията в застрахователите, в презастрахователите и в здравноосигурителните дружества, бе обнародвана в Държавен вестник днес, 9 август 2011 г., в брой 61.

  От три до пет години минимум ще трябва да се разсрочва част от допълнителното възнаграждение, ако то надвиши една трета от брутното годишно възнаграждение в рамките на година. Разсрочената част трябва да е поне 60%, когато става въпрос за плащания към членовете на управителните и контролни органи на лицата по чл. 1, за лицата които са оправомощени да ги управляват или представляват, както и за служителите, които получават съразмерни на техните възнаграждения. За останалите служитли минимумът за разсрочване е 40%.

  Освен това се въвежда изискване постоянната заплата да заема достатъчно висок дял от общото възнаграждение. Това ще позволява да се прилага гъвкава политика за променливото възнаграждение, включително възможност за неизплащането му, когато критериите и показателите не се покриват или има значително влошаване на финансовото състояние, особено ако може да се очаква прекратяване на дейността.

  Бонусите трябва да са обвързани с резултатите от дейността чрез комбинация от оценките за работата на служителя, на съответното структурно звено и на самата компания като цяло. Оценката за работата на служителя трябва да се основава на финансови и нефинансови критерии, да обхваща период от няколко години и да предвид всички поети и потенциални рискове, цената на капитала и необходимата ликвидност, се изисква наредбата.

  Всички мерки в наредбата са насочени към това да се намали вероятността, ключовите позиции в дружествата да излагат дружествата на рискове, за да реализират по-високи доходи за самите себе си. Търси се подходящ баланс между интересите и стабилността на самото дружество и рисковия апетит на ключовите фигури в него, според съобщението на КФН.

  Наредбата урежда въпроси, приети за важни и регламентирани в правото на Европейския съюз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK